Idi na sadržaj

Antisemitizam


Preporučene poruke

Antisemitizam počinje da mi ide na nerve. Oni koji me znaju sa foruma do sad znaju i da sam beskrajno tolerantan prema različitosti u bilo kom obliku, naročito nacionalnom. Ali, jevrejsko kukanje o antisemitizmu počinje da mi se gadi.

Svi znate za "skandal" na (valjda?) Dvoru. Epilog će dobiti na sudu. Jevrejska opština je odlučila da presavije tabak i tuži Maju, pa i televiziju Pink zbog (valjda?) širenja mržnje i netrpeljivosti. Šta je dotična rekla? Da mrzi Jevreje i da ih sve treba pobiti? Ne. Da opravdava holokaust? Ne. Veličala Hitlera? Ne. Jedino što je rekla je da ne voli Jevreje. Sunce mu poljubim, pa zbog čega se predsednik jevrejske opštine u stvari uvredio !? Jer neko ne gaji pozitivna osećanja prema njegovom narodu? Evo, ni ja ne gajim pozitivna osećanja prema narodu koji je terorističkim aktivnostima proterao Palestince s njihovih ognjišta na osnovu bajke iz precenjene knjižurine. To ne znači da mrzim Jevreje, samo da ih ne cenim naročito.

Šta je u stvari antisemitizam? Gde je granica pre koje neko neče biti bezrazložno optužen za nešto tako krupno? Zašto su samo Jevreji tako osetljivi? Rusa je ubijeno više nego Jevreja u drugom svetskom ratu, pa se niko od njih ne oseća uvređenim kad neko kaže da ne voli Ruse.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Antisemitizam nije samo mržnja prema Jevrejima već i prema ostalim semitskim narodima. Teoretski i Jevrejin može biti antisemita :lol:

Ovo što se desilo na Pinku nije baš tako bezazleno iz prostog razloga što se desilo na televiziji na nacionalnom frekvencijom pred ogromnim auditorijumom. Da li je izražen antisemitizam i da li je počinjeno krivično delo, to će utvrditi sud.

Nije baš da je iznet stav 'ne volim Jevreje' i tačka. Bojanić je kako sam čitao (nisam gledao jbg) optužio Jevreje za bombardovanje SRJ i slanje nekakvog kancera i 'bem li ga šta još na šta je ova valjda klimala glavom. Istina je da je dosta ljudi u tadašnjoj američkoj administraciji bilo jevrejskog porekla, ali nas je i dalje bombardovala zločinačka američka administracija, a ne 'zli Jevreji' kako to neki prikazuju.

Jevreje donekle mogu i da razumem, nije njihov progon počeo sa Hitlerom i Drugim svetskim ratom. Progonila ih je i španska inkvizicija i redom Hrišćani mnogo pre toga. Poslednje veliko stradanje jeste bilo u holokaustu čemu je prethodilo žestoko satanizovanje Jevreja. Nas Srbe neko može ocrniti u našoj rođenoj zemlji i mi nećemo prstom mrdnuti, dok kod Jevreja to ne ide baš tako.

E sad, malo o samim Jevrejima, oni jesu dosta specifičan narod. Zahvaljujući tome kakvi su i opstaju danas i imaju svoju državu. Od 1946. od kada je nastala njihova država oni se neprestano nalaze u neprijateljskom okruženju i opstaju zahvaljujući goloj sili. U neku ruku opravdavam politiku njihove države a u neku ruku ne. Daleko od toga da bezrezervno podržavam cionizam ali svako ima pravo na svoju državu pa i oni, a isto tako imaju pravo da je brane. Sa druge strane ne podržavam neke njihove vojne i političke doktrine. Da li su kao narod preosetljivi na antisemitizam, možda jesu, ali je to verovatno mnogo bolje od ravnodušnosti koja se toliko često sreće u našem narodu. Za razliku od nas, oni su naučili brojne istorijske lekcije pa su oni tu gde jesu a mi smo ovde gde jesmo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Koliko sam pročitao, a i na nekom tubiću i video Majinu izjavu, ja je ne bi mogao okarakterisati kao antisemitizam. Jednostavno žena je rekla "ne volim". Stvar ukusa i tačka. E sad, koliko je pametna što takvo svoje mišljenje iznosi javno?! Bolje da ne komentarišem.

Bojanićeve konstatacije u vezi bombardovanja, rakova i slično, sam samo čitao prenesene, al' nisam video ni na tubiću. No, ako su istinite, one se mogu okarakterisati kao antisemitizam i trebalo bi ih sankcionisati.

Pink, po meni, nije ništa loše (protuzakonito) uradio.

Što kaže Turkmen "sud će utvrditi", samo ja nešto nemam poverenja u naše sudstvo, posebno ne u političke odluke suda. Mnogo smo spremni da se ulizujemo i tamo gde i kada ne treba.

No, zaista mi se čini da se ponekad preteruje sa isticanjem antisemitizma. Ali to je samo ponekad. Ipak mnogo više mi smeta što se mi ne postavljamo ni malo kao Jevreji i ne branimo svoje prava na način kako to oni rade.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Bojanićeve izjave (opet, čuo iz treće ruke, nisam ni video klip) jesu antisemitske, nema spora. A Majin lični stav o tome da ne voli Jevreje nikako ne može biti okarakterisan kao antisemitizam.

I da, Arapi i Jevreji su semitski narodi, ali za mržnju prema Arapima nikad nisam čuo da je tako okarakterisana. :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne volim ni ja te podele, niti naciju smatram bitnom osobinom čoveka. U stvari, ne smatram je uopšte osobinom. Ali mi bode oči ponašanje Jevreja kad je u pitanju ikakav negativan stav prema njima kao narodu. Jeste, stradali su vekovima širom Evrope, podneli strašnu žrtvu u drugom svetskom ratu, prva su meta svakog fanatika s mozgom veličine kikirikija, ali što je previše - previše je.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sasvim je normalno da tako reaguju,koliko su prosli i sta sve preziveli,pa ih jos uvek ima...Da je brzopleta Maja rekla"mislim da neki Amerikanci nisu ok",bombardovali bi nas odmah :kez:Danas je u globalu moda postala da budes pomalo glup i dosadan s "ja imam pravo na zivot,na smrt(hehe)" i ostale dosadne stvari koje samo prave razlike i isticu jace ili slabije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

ma... volim ja te lobije. Jake lobije. Super je to. Tu vidiš snagu jednog naroda. I slogu.. jednog naroda.. jedne vere

Kamo lepe sreće da svi tako čuvaju, da se svi tako "bore", da svi tako ne daju na svoje svetinje.

da je zdrava konkurencija lobija.

Drugačija bi priča bila da je tako... da je bar i naš lobi jak.

Ko nam je kriv što za stoput gore stvari oni koji treba u ime nas da se oglase ćute.. ko piii

:zeva:

SaĆe Tadić d'ide da im se lepo izvine... Maja u HaG

i gotova stvar. :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ključna je definicija reči antisemitizam. Podrazumeva mržnju, odnos preme njima kao nižoj rasi. Nema mržnje, ni rasizma, u izjavi: "Ja ne volim Jevreje." :jok:

Ja imam precizno definisane razloge zašto mi nisu dragi i mogu ih taksativno navesti kad god treba. Ne smatram ih nižom rasom, činjenica da je neko Jevrej mi ne znači apsolutno ništa. Ta činjenica bi kod mene pobudila interesovanje, u smislu da želim što više saznati o drugim kulturama, njihovim običajima i načinu života. U neku ruku me čak fascinira njihova sloga i težnja da se ista sačuva po svaku cenu, iako u tome često idu predaleko - idu do osećanja više vrednosti, koje kulminira svaki put kad neko o njima kaže nešto što nije 100% pozitivno. Ova tužba je najbolji primer. Imaju osnova da tuže Bojanića.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Arapi i Jevreji su semitski narodi, ali za mržnju prema Arapima nikad nisam čuo da je tako okarakterisana. :lol:

eee.. imam predlog

ajd'da odglumimo Dvor... 82b082f4.gif Dvorski Portal :lol:

Ti si šef

a ja se zzrtvujem da kažem:

- "Ne volim čArape! pa šta...!"

baš da vidimo kako će čArapska zajednica u Srbiji da reaguje :uzbud:... dal'će tebi da ukinu litzentzu

a mene da katapultiraju s'portala :hahaha:

_____________

i da... slažem se da Majina dvorska izjava nije ni prošla pored semita..

"ne voleti" je jedno, a "mrzeti" - sasvim drugo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

acde0946.gif

papa (po običaju) retko i malo kaže cbb2fa5c.gif al' uVek glupo

Čovek mora pod hitno da odradi papanikolau test... čudno priča :ces: nešto mu očito nije u redu s'grl(ić)om

:crkoh: dobro je što kod vizije nadahnuća katolika kroz izuzimanje jevreja nije i temperaturu im'o,

pa Srbe iscim'o... da su oni krivi za Džizusovu smrt.

__________________

dbc56695.gif može li papa sada da mi se u'vati za prvu rečenicu.. i da me tuži za antipapizam?

Izmenjeno od strane člana Glisha
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

Izraz: Ja ne volim ..., gde su tri tacke ime nekog naroda, jeste neprimeren za javno glasilo i ne verujem da bi to proslo na bilo kojoj stranoj televiziji.

To jeste diskriminacija, a diskriminacija je zakonom zabranjena. Setimo se samo glupih `90-ih, kada je jedna takva izjava mogla da pokrene naoruzane mase!

Sud ce verovatno imati teska posla, no nisam bas siguran da ce tuzitelji izgubiti spor.

Sto se antisemitizma tice, postoji, postoji i u Srbiji, no smatram da je pre posledica ne znanja i sticanog ponasanja mrznje prema razlicitostima. (primecuje se nekad i na grafitima). Fobija od antisemitizma takodje postoji i verovatno je i ona prenaglasena, no to nije sada tema.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Antisemitizam postoji svugdje pa tako i u Srbiji. Generalno mislim da je u Srbiji na zanemarljivom nivou. Naravno da on uvijek raste u teškim vremenima. Jer u takvim situacijama je najlakše ubijediti onaj najniži,najneobrazovaniji sloj stanovništva da je neko drugi kriv za sve loše što se dešava.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Još neki dan, kada sam "uživo" čuo izveštaj, zaparala mi je uši jedna rečenica. Reče Aleksandar Nećak, doduše citirao ga je spiker: Ako država ne bude reagovala, jednog dana će se naći na mapi antisemitskih zemalja.

Pa čkapi ti lepa i dvolična materina, kakve veze ima država sa time?

Da li to pretiš?

Šta se dešava sa zemljama koje su na toj mapi?

Šta je Izrael uradio da se ne neađe na mapi antisrpskih zemalja?

Pa reče još da mu nije jasno što optužuju Jevreje za bombardovanje, kad u avionima nije sedeo ni jedan Jevrej!?!

Odakle ti znaš da ni jedan pilot nije bio Jevrej?!

A i da nije, baš ste se žestoko usprotivili "Milosrdnom anđelu".

Da se razumemo. Ti plakati jesu provokacija i mogu i treba da se shvate kao govor mržnje. I ti koji su ih lepili i mogu i treba da odgovaraju pred sudom.

Ja Jevreje ne volim ni više ni manje od recimo Urugvajaca. Zabole me za njih. Ali ne mogu da ne primetim aroganciju sa kojom često njihovi predstavnici nastupaju. I ove gore citirane Sašine rečenice su isto tako govor mržnje, jer pretnja to i jeste. A i na osnovu njih nisam previše ni začuđen što uopšte postoje antisemisti.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da se baš i ne mogu porediti Urugvajci sa Izraelcima, jer ako izuzmemo opšte društvene probleme (ekonomija, politika...) karakteristične za svaki narod, i posmatramo neke specifične, najveći problem Urugvajaca je da li će Luis Suarez dobiti crveni karton na utakmici reprezentacije, dok je izraelski specifičan problem – da li će škola u koju im idu deca biti razneta bombom od strane nekog islamskog fanatika.

Turk je (pre par godina :osmeh:) napisao odličan post.

Jevreji jesu progonjen narod i to je činjenica.

Ako se posmatra samo xx vek, posle nacističkog istrebljivanja, dodeljeno im je parče pustinje, pa su i tamo odmah dočekani na nož i sve okolne zemlje su zaratile s njima.

A recimo, krajem istog veka je dodeljena država poturičkim otpatcima u centru Evrope ali se zbog toga niko ne uzbuđuje. To je sasvim ok. Čak se ne uzima u obzir da milion i po ljudi ne želi da živi u islamskoj džamahiriji, nego im se daje neki mršavi entitet.

Na sreću, izraelska vojska je veoma jaka, i radujem se kad dovodi u red alahove ratike.

Padne li Izrael, sledeća islamska meta je Evropa i zato želim svu sreću i precizno oko nišandžijama izraelskih aviona i topova.

A što se tiče ovih plakata, oni su samo smešni i ništa više, ne čine nikakvu štetu. Zabole Izraelce šta piše na nekoj balkanskoj tarabi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sad si našao još gore poređenje... Bosna u jednom ili drugom obliku postoji gotovo jednako dugo koliko i Srbija. Sad, to što Srbi koji su je osnovali sopstvenu državu smatraju stranom je sasvim druga priča i za drugu temu.

Niko ovde ne kaže da Jevreji nisu napadani i proganjani. Postavlja se pitanje da li to što je neki narod proganjan i napadan tokom svoje istorije daje tom narodu neko specijalno pravo da pominjanje sebe u bilo kakvom negativnom kontekstu okarakteriše kao želju za njegovim uništenjem. I dalje, da li taj narod ima opravdanje da se ponaša jednako kao oni koji su ga u prošlosti napadali i proganjali?

Što se tiče plakata... oni su opasni. Ne zbog toga što će Jevreji ili Izrael posebno obratiti pažnju na njih, već zbog toga što stavljaju Jevreje u isti kontekst u koji ih je stavio Hitler 30-ih godina prošlog veka - kontekst organizatora i finansijera naše propasti i stradanja. Time raste mogućnost pojavljivanja nekog maloumnog izgovora za ljudsko biće koje će želeti da se osveti nekome za svoju zlu sudbinu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Bosna postoji kao deo osmanlijskog carstva ili kao austrijski protektorat, a sada kao država wannabe Turaka u kojoj niko ne zna ni slova turskog. al' slažem se da ne ulazimo ovde dalje u to.

ne znam šta je tačno u izraelskim glavama, ali verujem da su otprilike u fazonu "ko se opekao i na jogurt duva"

i taj narod ima apsolutno opravdanje da se ponaša kako se ponaša, jer sa ubicama dece nema cile-mile

zmiji treba odseći glavu, jer ona drugačiji jezik ne razume.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da se baš i ne mogu porediti Urugvajci sa Izraelcima, jer ako izuzmemo opšte društvene probleme (ekonomija, politika...) karakteristične za svaki narod, i posmatramo neke specifične, najveći problem Urugvajaca je da li će Luis Suarez dobiti crveni karton na utakmici reprezentacije, dok je izraelski specifičan problem – da li će škola u koju im idu deca biti razneta bombom od strane nekog islamskog fanatika.
Hajde još jednom pročitaj šta sam ja napisao, pa uporedi sa tvojim odgovorom. Ja NISAM poredio probleme Jevreja i Urugvajaca! Samo rekoh da ih JA isto (u smislu količine) vol'em.

I kad već razgovaramo na tu temu, jesi li ti baš dobro upućen u to koji sve problemi more Urugvajce, pa da si daješ za pravo da im se podsmevaš?

Turk je (pre par godina :osmeh:) napisao odličan post.

Jevreji jesu progonjen narod i to je činjenica.

Ako se posmatra samo xx vek, posle nacističkog istrebljivanja, dodeljeno im je parče pustinje, pa su i tamo odmah dočekani na nož i sve okolne zemlje su zaratile s njima.

Vidiš, nisam se do sada zamarao tom temom, ali sada mi nešto zanimljivo. Ko je činio holokaust? Švabe. Pa što onda Izrael ne osnovaše u nekom delu Nemačke, nego razjebaše suverenu državu Palestinu, koja ni luk jela, ni luk mirisala?

A recimo, krajem istog veka je dodeljena država poturičkim otpatcima u centru Evrope ali se zbog toga niko ne uzbuđuje. To je sasvim ok. Čak se ne uzima u obzir da milion i po ljudi ne želi da živi u islamskoj džamahiriji, nego im se daje neki mršavi entitet.

Na sreću, izraelska vojska je veoma jaka, i radujem se kad dovodi u red alahove ratike.

Padne li Izrael, sledeća islamska meta je Evropa i zato želim svu sreću i precizno oko nišandžijama izraelskih aviona i topova.

A što se tiče ovih plakata, oni su samo smešni i ništa više, ne čine nikakvu štetu. Zabole Izraelce šta piše na nekoj balkanskoj tarabi.

A koji se qr'c krasni onda i javljaju Jevreji sa pretnjama našoj državi, ako je to samo smešno?!?

Morf ti je lepo objasnio u čemu je stvarni problem sa tim plakatima.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Malo je off ali ok je da prokomentarišemo. Svi se slažemo da su plakati kretenizam i to mi je drago. Istina je da je mnogo njih u američkoj administraciji koja nas je bombardovala jevrejskog porekla, ali su nas bombardovali kao američka administracija, ne kao Jevreji. Nacionalnost nema ništa sa time i skroz je glupo tako nešto potencirati.

Ono što svi danas primećujemo je da Izrael nastupa u svetu sa pozicije sile. I to jeste tako. Izraelsko - palestinski konflikt je za mene suveše komplikovan da bih mogao nekome držati stranu i suviše malo znam da bih tvrdio ko je tu u pravu, lično mislim da i jedni i drugi trebaju imati pravo na državu i sve je ok dok se ne dođe do pitanja razgraničenja. Palestinci imaju svoje metode i način borbe, uglavnom ih ne odobravam, ali da ih Izrael štedi, ne štedi ih ni najmanje. Ne znam da li sam pisao već ovde ili negde drugde, ali Izrael ima takvu doktrinu da oni neće dozvoliti da nestanu sa lice zemlje. Ako idu oni, idemo svi u piiiip - http://en.wikipedia.org/wiki/Samson_Option

Jasno je da je njihova doktrina da Izrael mora biti tigar, koga niko neće smeti da dira. Zajebano je kada se nekada zanesu pa to prenesu u domen svoje politike, tako da nekada i daju ovakve izjave, po meni skroz neopravdano. Ako Srbija treba da bude označena kao antisemitska zemlja i Srbi kao antisemiti, onda do mojega.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Hajde još jednom pročitaj šta sam ja napisao, pa uporedi sa tvojim odgovorom. Ja NISAM poredio probleme Jevreja i Urugvajaca! Samo rekoh da ih JA isto (u smislu količine) vol'em.

I kad već razgovaramo na tu temu, jesi li ti baš dobro upućen u to koji sve problemi more Urugvajce, pa da si daješ za pravo da im se podsmevaš?

znam bre da ih nisi poredio, niti sam se ja obrušio na tvoj stav kao ti na moj :osmeh:

tvoje pominjanje Urugvajaca mi je samo poslužilo da istaknem razliku između atmosfere u kojoj živi Izrael i neka druga, uslovno rečeno, normalna država.

a zašto Čerčil, Truman, Staljin i ekipa nisu dali Jevrejima komad Nemačke već neku pustinjsku pripizdinu, to se i ja pitam.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...