Idi na sadržaj

Najbolji filmski glumci


Preporučene poruke

Koji su po vašem mišljenju najbolji filmski glumci?

Pokušajte da potisnete (mislim na dame koje koje budu učestvovale na ovoj temi) njihov fizički izgled u drugi plan i da ih sagledate pre svega kao majstore svog zanata, kao i po doprinosu koji su dali filmu kao umetnosti.

Marlon_Brando_Biography_2.jpg

Ovo je moj najozbiljniji favorit. Brando, ako ne najveći, svakako je u samom vrhu po svom glumačkom umeću. Njegov uticaj na kasnije glumce je gotovo nemerljiv...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

To za izgled ti i nije neki stos :dry: (kao, mushki Andjelinu iskljucivo gledaju kao 'izuzetnu glumacku umetnicu', m? ...nista senzualne usne, big bubis i 'noge do zemlje'? :treptrep:). ............ OT. Zanemarujuci fizicki izgled, cenim i volim filmove Dzon Travolte (jer, podjednako mu leze i uloge negativca i pozitivca), od 'stare garde' Dzejmsa Stjuarta, Klint Istvuda, Pavleta Vujisica, od sadasnjih Srdjana Todorovica (i tatka mu), i Lazara Ristovskog, i da me sad ubijes, ne mogu da setim kako se zove 'Mile protiv tranzicije', i jos puno njih ............ps. Moj lepi, zgodni, ovde nepozeljni, je Kluni :trep:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 3 sedmica kasnije...
  • 11 meseci kasnije...
  • 3 sedmica kasnije...

Ne bih se složio da je Cage toliko dobar glumac. U filmu koji je skoro izašao "Seeking justice" me je baš razočarao, a zadnji filmovi su mu uglavnom neki sci-fi u kojima i ne treba nekakva glumačka virtuoznost. Vjerujem da može iznijeti fantastične uloge, ali u zadnje vrijeme se nekako "ofunjio".

Po meni, jedan od najboljih filmskih glumaca je Anthony Hopkins, najpoznatiji po ulozi Hanibala Lectora u filmu "Kad jaganjci utihnu".

Nakon filma "Hearts in Atlantis", postao mi je izuzetno drag glumac.

anthony-hopkins.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Беким Фехмију (рођен 1. јуна, 1936. године у Сарајеву[1] - умро 15. јуна 2010. године у Београду[2]) је био југословенски филмски и позоришни глумац албанске народности. Студирао је Факултет драмских уметности у Београду, од 1956. до 1960. године, у класи професора Мате Милошевића[1].

news_35512.jpg

У бившој Југославији је био велика звезда 1960их и 1970их година, прославио се у црно таласном филму „Скупљачи перја“, али је глумио и у другим деловима Европе, нарочито у Италији. Имао је дугогодишњи уговор са италијанским режисером Дином де Лаурентисом, сарађивао је са Џоном Хјустоном, Оливијом де Хевиленд, Авом Гарднер, Дирком Богартом, Шарлом Азнавуром и другима.

Окушао се и у америчкој кинематографији, али га америчка публика није добро прихватила, и по неким критикама своју улогу у америчком филму „Авантуристи“ (1971) није добро одглумио, што је наводно уништило његове шансе да се пробије у Холивуду[1]. Такође, неки амерички критичари „Авантуристе“ описују као филм који „није успио да од Фехмијуа начини међународну звезду“[3].

Добровољно и самоиницијативно се престао бавити глумом 1987. године, „у знак протеста због антиалбанске пропаганде“[4]

15. јуна 2010. године извршио је самоубиство у свом стану у Београду.

Био је ожењен колегиницом, глумицом Бранком Петрић, са којом је имао два сина - Хедона и Уликса Фехмију. Његов син Уликс (1968) се такође бави глумом.

Живео је са својом супругом, браћом и сестрама на релацији Београд-Приштина-Призрен[1].

У априлу 2001. године је у издању „Самиздата Б92“ објавио своју књигу успомена, „Блиставо и страшно“, коју је написао још 1985. године[4].

Posetite Wikipedia stranicu

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Orson Vels je svakako jedna od naznačajnijih ličnosti u istoriji filma. Njegov filmski prvenac, Građanin Kejn, kojeg je potpisao sa samo navršenih 25 godina, i dan danas većina filmskih kritičara smatra najboljim filmom svih vremena. Pisac, scenarista, producent, glumac... Šta god da je od toga radio težio je originalnosti i najvićim umetničkim standardima.

slika-4-Orson-Vels-Hari-Lajm.jpg

Često neshvaćen i osporavan, od prudecenata neomiljen (prekrajali su mu filmove do besmislenosti) najveću slavu za života možda je dostigao kao glumac i to, pre svega, kao Hari Lajm u filmu Kerola Rida, Treći Čovek. Ova njegova rola je toliko originalna i toliko snažna da je dovoljna da Orsona Velsa svrsta u najbolje glumce ikada. Zašto? Zato što je snagom svoje ličnosti i harizumom, izuzetno retkoj čak i Holivudu, uspeo da od nemoralnog kriminalca načini osobu koju publika žala kada u filmu potpuno zasluženo gine. Najpoznatiju repliku iz ovog filma nepsoredno pre snimanja potpuno spontano i iz glave kreirao je upravo Vels i ona glasi:

- U Italiji su za 30 godina pod Bordžijama imali rat, teror, ubistva i krvoproliće, ali su stvorili Mikelanđela, Leonarda Da Vinčija i renesansu. U Švajcarskoj 500 godina vlada demokratija i mir, a šta je iz toga stvoreno? Sat sa kukavicom.

(Nevažno je što sat sa kukavicom nisu izmislili Švajcarci već Nemac, Franc Keterer iz Šenvalda na Švarcvaldu)

Lik Harija Lajma je snažno uticao na brojna kasnija filmska ostvarenja u kojima ponekad i kriminalac može biti i pored svoje amoralnosti simpatičan, ali ni jednom glumcu to nije uspelo kao Orsonu Velsu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

A evo još jednog velikana.

Ser Lorens Olivije (Sir Laurence Olivier)

220pxlaurenceolivier.jpg

Biografija

Ser Lorens Olivije, najveća ljubav Vivijen Li, čuveni je enegleski glumac koji se proslavio ulogama u Šekspirovim delima u Londonskom nacionalnom pozorištu. Osim sjajnih pozorišnih uloga zbog kojih je dobio titulu ser imao je i zapažene uloge na filmu, od kojih je jedna od istaknutijih u filmu Rebeka“.

olvheath.jpg

Lorens Olivije, uloga Hitklif (Heathcliff) , "Orkanski visovi" (1939)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Džoni Dep jeste lep i baš zbog toga što svoju lepotu nikada nije forsirao u službi zanata, on je jednostavno dobar glumac.

Met Dejmon, svakako sve bolji i bolji kao i DiKaprio od koga, nakon Titanika u kome je vrlo korektno glumio, nisam naročito očekivala ali je on ipak nastavio uzlaznom linijom.

Linkovi sa filmografijom:

Johnny Depp

Matt Damon

Leonardo DiCaprio

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne bih se nikako složila oko Deppa. Zato sam i naglasila da, uprkos lepoti, on daje fantastične revije na platnu. Glumčina i to kakva. Predrasude su da dobar glumac ne može bitii lep, a može.

Drugu dvojicu tek čekaju velika vremena. To su potencijali itekakvi.

Evo sledeće famozne trojke. Ne znam šta bi im zamerila, toliko su dobri.

Robert Downey Jr.

Al Pacino

Tom Hanks

Dodajem i ostale, ali preporučujem da posetite sajt IMDb gde se mogu videti filmografije glumaca. Perfektan sajt.

Morgan Freeman

Jude Law

Jack Nicholson

Dustin Hoffman

Christopher Walken

Russell Crowe

Jeremy Irons

Clint Eastwood

I još puno njih. Glumice slede.

Izmenjeno od strane člana GlorijaTreca
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sorry, mozda moja greska,

ali ja nisam nijedan film odgledala sa Dzonijem Depom,

znam ga samo kao glumca koji se oblaci u grandz fazonu

ima zenicu onu mali Francuskinju I to je to...

Ne gledam nove filmove, novije produkcije :jok:

tako da mozda I ne znam sta propustam :beyond:

E, da...

Podsetila si me, Dzeremi Ajrons takodje ok :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Svi ti koje ti nazivaš legendama jer i jesu legende, počeli su mladi. Tako će jednog dana, sigurna sam, i Met Dejmon biti legenda jer je vrhunski glumac, kao i Dep. Šteta što nisi naklonjena i novijoj produkciji, vrlo je kvalitetna i naravno, oprez je uvek potreban, dobra preporuka. Ipak, ne može jedan npr. Robin Vilijams da odigra ulogu u lošem filmu.

Eto, npr. baš Robin Vilijams i nekoliko njegovih fantastičnih filmova ućiće u istoriju najboljih. Samo da te podsetim na "Društvo mrtvih pesnika" (Piter Vir), i dalje ćeš tražiti sama.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...