Idi na sadržaj

Manipulisanje decom u reklamnim kampanjama


Preporučene poruke

jel-ti-imas-svoj-stan-300.jpg

U poslednje vreme deca se sve više koriste u reklamnim kampanjama...

Nekada deca reklamiraju paštete, mleko i druge prehrambene proizvode, ali ovo o čemu se priča u poslednje vreme je malo zabrinjavajuće...

Ovih dana su širom našeg grada osvanuli bilbordi sa devojčicom Majom, nepunih 6 godina, koja srčući ''valjda'' tursku kafu iz šoljice za igračke, gleda pravo u vas i pita: A ti, nemaš stan?

celokupan tekst je ovde:

http://pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/158763/Skandal+na+bilbordima%3A+Banka+uči+decu+da+se+rugaju+siromašnima.html

Šta mislite o ovoj i sličnim reklamama?

Da li je ova reklama na mestu?

Kakva je to poruka koja treba da dođe do nas od jedne devojčice?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Duh najsvetlije tradicije potrošačkog društva. :) Marketinške agencije pokušavaju sve da bi prodale. Bilo šta, bilo kome. A poznato je da je ljudske emocije lako pokrenuti seksualnom insinuacijom, kućnim ljubimcima, ili u ovom slučaju simpatičnim detetom. Ako uspete pokrenuti emocije, misli će krenuti za njima - cilj uspešne kampanje.

Sad, ostaje pitanje opravdanosti (moralne?) korišćenja deteta u kampanji. Lično mislim da se teško može podvesti pod manipulisanje detetom. Osim ako dete na neki način nije naterano da bude snimljeno u reklamne svrhe. A teško mogu zamisliti i neku emocionalnu štetu po samo dete. U tom dobu biće samo malko popularnija u vrtiću. Daleko su mi opasnije majke koje svoje probleme leče prijavljujući decu na "izbore lepote" i unakaze ih fizički i emotivno za ceo život.

Reklama mi je na mestu. Onaj ko naseda na reklamne trikove ovog tipa bez kritičkog osvrta na viđeno zaslužuje da bude prinesen kao žrtva bogovima novog doba. :fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam da li mi misli idu u off, ali se setih reklame za pelene gde onaj mali slatkis napucenih usana bubi guzu malog bebironca. E, kad vidim tu reklamu u momentu pomislim na pedofile. Msm, to je do vremena u kom zivimo, do drustvene devijacije, kad u gledanju neceg nevino decijeg, vidimo zlo. Deca tu nisu izmanipulisana, ali je reklama tu maC....setih se i kako su prosli nasi zemljaci u Americi za kucne snimke.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ljubav je za prodaju,najbolja roba. Jadna deca. Ovde je vecinom i izneseno ono sto bih i ja rekla. Najvishe se slazem sa Morpheusom. Eto samo da dodam koliko je zlotvorno to sto rade. Jedno dete iz rusije(istinita prica) je bilo opsednuto ferijem i konstanto je ubedjivalo mamu da ga kupi. Crtao je svuda feri,objashnjavao zashto je najbolji i konstanto pricao o tome. Secam se kada sam ja bila malena,gledala sam tv i rekla sam sebi da cu nakon svake trece reklame kupiti to shto reklamiraju....na svu srecu ubrzo sam shvatila da mi to ne treba. :smeh: .One nam danas diktiraju sta da jedem,obucemo s cime da se kumapo :dry:. Mrzim tv! Nisu samo reklame upitanju danas,od dece prave manekenke ili pevace,ali ne na deciji nacin vec na odrasli. Jedan jako vulgaran nacin. Ne znam,neko bi mi rekao da nisam normalna,ali ako vam nista nije jasno znaj da ste normalni :hahaha:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U pomenutoj reklami ne vidim (nikakav) problem.

.....

Morf:

Reklama mi je na mestu. Onaj ko naseda na reklamne trikove ovog tipa bez kritičkog osvrta na viđeno zaslužuje da bude prinesen kao žrtva bogovima novog doba.

To je i moje vidjenje :ok:

Vise me nerviraju ova *spinovanja u tzv javnom mnenju bez "kriticnog osvrta na vidjeno" u korist kolektivnog *opljuvavanja :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Nemam nista protiv dece u reklamama.

Opet ja :dry:

Ponavljam da imam... posebno kad sam videla na tv-u reklamu o nestalim licima gde dete govori kako je jednog dana došao neki čika ubio ih i zakopao i niko ne zna gde su... ili kako već ide... :dry: dugo je već slušam na radiu i zaista zvuči morbidno, ali staviti takvu reklamu i na tv sa nekim dečijim likom je stvarno bljak! Ne mogu da verujem da i u takvim kampanjama se moraju koristiti deca...:jok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Jeste manipulacija jer deca nemaju stav o ... mnogo cemu.

Tako da svako njihovo pojavljivanje u reklamama *Za bolje sutra* ,*Za buducnost vase dece* koristila se u izbornim trkama.I gadilo mi se.

Ova reklama za Erste banku kad sam videla u prvi mah pomislih *Kako lepo dete*,al kad rece *Imas li ti stan?*,kao matorka neka:blink: nisam mogla da poverujem.

Pre su to radile politicke stranke, sad banke:blink: i ko zna kome ce jos padne na pamet.

Izmenjeno od strane člana stiklica
zarez
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Slatke su mi reklame gde dete reklamira krem,kecap i tako slicno nesto,ali ako dete "podrzava"materijalne stvari tipa ove "imas ti SVOJ stan" ili reklame za pelene ili bejbi proizvode,to mi nikako ne ide u glavu...Pre svega roditelji koji dozvoljavaju svojoj deci da se na taj nacin pojavljuju u javnosti...

Ja imam decu dovoljno staru da sa njima razgovaram o svemu..Ispostovala sam ih prosle godine da se upisu u jednu skolu za multimedijalni scenski nastup...Odustali su pre nego sam se ja nadala tome...Drago mi je bilo sto su sami zakljucili da to nije put na kojem ce biti srecni i zahvalna sam im sto su me postedeli toga..:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...