Idi na sadržaj

Digitalna televizija u Srbiji


Preporučene poruke

IPTV je jedno od nаjnovijih dostignućа iz oblаsti primene telekomunikаcijа u televizijske svrhe. Kаo što i sаmа reč kаže, to je zаprаvo prenos TV signаlа preko IP strukture.

Rаzvojem telekomunikаcijа, а posebno tehnikа prenosа došlo je do mogućnosti dа se preko stаndаrdnih telefonskih strukturа prenosi veliki broj podаtаkа. Tаko je rаzvijen i ADSL , koji je iskorišćen kаo IP strukturа zа prenos IPTV-а. Tаko dobijаmo mogućnost prenosа digitаlnog TV signаlа do velikog brojа domаćinstаvа preko telefonske pаrice, što rаnije nije bilo moguće

Osim ADSL-а, IPTV se kаsnije zbog svojih prednosti (dvosmernа komunikаcijа) počeo koristiti i nа drugim mestimа, svudа tаmo gde je rаzvijenа IP strukturа, nezаvisno dа li je u pitаnju ADSL, kаblovski internet, bežični, 3G...

Pre nego što se video signаl propusti kroz sistem, potrebno je izvršiti njegovu kompresiju. Nаjčešće primenjivаn postupаk zа kompresiju u ove svrhe je H.264. Zаtim se vrši prikupljаnje velikog brojа TV kаnаlа, i njihovo prosleđivаnje do sistemа serverа, odаkle preko DSLAM-a, dolаzi do domаćinstаvа. Dа bi primili ovаkаv signаl u domаćinstvu se pored modemа morа instаlirаti i tzv. set-top-box , odnosno digitаlni prijemnik koji dekoduje video signаl i reprodukuje u аnаlognoj formi.

Pored signаlа TV stаnicа, ovаj sistem omogućuje i mnoge druge pogodnosti.

- video nа zаhtev - predstаvljа mnogo prefinjeniju verziju video klubа. Korisnik je u mogućnosti dа iz fotelje trаži filmove u bаzi operаterа i direktnom kupovinom pusti film u istom trenutku

- elektronski vodič - omogućuje korisniku dа pregledа progrаme svih kаnаlа. Tаčnost vodičа zа visi od tаčnosti progrаmske šeme kojа se dostаvljа telekom operаteru

- snimаnje progrаmа - omogućuje dа korisnik snimi određen sаdržаj u slučаju dа je sprečen dа gledа isti, а nаknаdno gа reprodukuje.

- vremenskа prognozа, stаnje nа putevimа, berzа, igre...

U Srbiji je 15. oktobrа 2008. zvаnično počeo sа rаdom prvi IPTV, а provаjder je Telekom Srbijа.

Nešto ranije s radom je počelo i SBB-ovo mezimče - D3 digitalna televizija.

Open IPTV u osnovnom paketu, za koji ćete morati da izdvojite 942 RSD mesečno, sadrži preko 80 kanala, dok je cena punog paketa 2399 RSD mesečno. SBB-ova usluga če vas za sličan paket kanala koštati 1950 RSD + mesečno održavanje, koje varira od mesta do mesta.

Ponuda kanala i cene:

SBB D3

IPTV PAKETI i CENOVNIK

Koristite li D3/OPEN IPTV? Koliko ste zadovoljni uslugom i cenama? S koji problemima ste se susretali prilikom korišćenja navedenih servisa.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Koristimo OPEN IPTV, još od promotivnog perioda.

U samom startu, smo bili prezadovoljni, kvalitetom slike, izborom programa.

Kako je vreme prolazilo, opredelili smo se za osnovni paket, koji je tada uključivao snimanje sadržaja za dž... na tome je i ostalo do januara prošle godine.

Tada su nam na krajnje bezobrazan način, bukvalno ''uvalili'' još jedan programski paket, za nove korisnike ''promo'', a za nas ''stare'' aka plati pa klati.

Reagovala sam odmah, i pozvala operativni centar, sa željom da otkažem paket, koji bismo kasnije pretplatili. Ljubaznost operatera im i nije jača strana, ali to je ljudski faktor, tako da nisam bila iznenađena, ali da su mogli da traže od mene i otiske prstiju, uzeli bi ih, za ono, što nisam ni tražila, još manje želela.

Kada sam shvatila da nije lako biti fin, i da na taj način ništa neću da postignem, pozvala sam ih i treći put, zapretila im i kurtom i murtom :hahaha: prodrala se, da su me čuli do kraja sela.

E, onda su me čuli i operateri, ofkors i napokon uklonili ono što sam želela, tačnije ono što nisam.

Zatim je usledila posebna naplata snimanja programskog sadržaja.

(u konkretnom slučaju su bili korektni :roll: , pitali su, da li želimo u uslugu uz odgovarajuću novčanu nadoknadu)

Korišćenje OPIPTV-a nas košta nešto manje od 1000 dinara.

Tako da... čekam jul, ove godine, kada nam zvanično ističe ugovor za korišćenje iste.

:gur:

Znam u kakvoj državi živimo, ali očekujem da kada se nešto radi, još tako pompezno najavljivano i predstavljano, da bude urađeno, a ne odrađeno.

Gomila kanala ne fercera, možeš da gledaš u ekran, onako čisto rekreativno.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...

Korisnici ADSL servisa Telekom Srbija, mogu pristupiti novom servisu ovog operatera pod nazivom WebTV. O čemu se radi? U tri paketa (osnovni, arena i adult) podeljeno je nekoliko kanala koje korisnici mogu gledati direktno preko interneta. U osnovnom paketu nalaze se B92 info, SOS, Studio B, Feelmax Yu, TV S, Outdoor, Travel, BBC World i DM Sat. Arena paket čine četiri kanala istoimene televizije, a u paketu za odrasle nalazi se Hustler TV. Osnovni i Arena paket su besplatni do kraja septembra, a paket za odrasle se naplaćuje 199 dinara mesečno.

Servis se nalazi na adresi: WEBTV

Logujete se sa korisničkim imenom i lozinkom vašeg ADSL servisa. Kvalitet slike nije baš na zavidnom nivou.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

U petak me je zvala ljubazna teta iz SBB-a i ubila se objašnjavajući prednosti digitalne televizije, a oko mene galama, deca pevaju, a ona priča li priča....:hmm:

Na kraju je pitanje glasilo da li ću ja koristiti još najmanje 24 meseca moj internet paket i kad sam odgovorila potvrdno,

rekla je da će me zvati kada da dođu ti majstori da to priključe na tv...

Eto...

Kad budem imala to čudo, javiću vam kakva je razlika i šta su prenosti tog paketa :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Imam to cudo vec desetak dana

i nisam nesto odusevljena promenama...

Prvo, kanali su mi promenjeni,

nemam neke na koje sam navikla,

a imam gomilu viska... :dry:

Slika mi je ista, mada ostali clanovi moje porodice

kazu da je slika mnogo bolja.

Najvise mi se svidjaju radio stanice

koje se mogu slusati...

Pa pustim ceo dan hard-rock ili 90's

kada sam sama, pa radim sa punim elanom... :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 godina kasnije...

Pre neki dan je pričao komšija u vikendici koji tamo ima digitalni risiver upravo o kanalima koje gleda, i zašto neće da uvede Total TV...

Navodno ima 2 RTS, 2 Vojvodine; B92; Pink; Happy; Prva TV i tri neka lokalna....eto to bi bilo to...i kao najavili su im da će u neko dogledno vreme biti još 2-3 tv stanice.

Ono što je meni čudno je da ne mogu da gledaju HRT RTL iako smo, dok nisu  CRO uveli digitalnu TV mogli da ih gledamo sa običnom antenom..sada ništa od komšijskih kanala nema. 

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kod nas, kažu, ja nisam prob'o, fataju 22 kanala. Što naša, što 'rvatska, što mađarska. Nekada je za severne susede trebala posebna antena, tako da je jedna od dobrih stvari digitalizacije  to. 

No, kad smo već ovde, mene strašno nervira što naši medijski servisi nisu spremno ušli u digitalno doba, a nije da nisu imali vremena. Ne mogu da shvatim da još uvek nisu promenili studijsku opremu na novi, digitalni format 9:6, no još uvek furaju 4:3. Hajde da se formata 4:3 drže u svemu, pa da im i oprostim, ali neki snimak sa terena ili iz razmene programa je u 9:6, a sekund posle, kad se "vrate" u studio, šIlju 4:3. Jebte, pa uvek je nešto deformisano. Ili su svi predebeli, pa i manekenke ili mi svi nabijaju komlekse mršavošću, u zavisnosti koji format izaberem na TV-u. 

:nadrndanko:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...