luminica

Član
 • Broj poruka

  1993
 • Datum registracije

 • Poslednja poseta


Aktivnost člana luminica

 1. Član luminica dodao poruka u temi: Bridz   

  Adrijane,ako imas neke linkove gde moze da se igra ,postavi ih..
 2. Član luminica dodao poruka u temi: Bridz   

  Sto da ne !!..samo ja sam u odnosu na adrijana kategorija'petlici'..
 3. Član luminica dodao poruka u temi: Bridz   

  Drago mi je ..i da znas-par- mi je najveci problem.mm je nezainteresovan,a u klubu ,koji  uglavnom zivotari,sad je mrtva sezona.Gospodin koji je zaduzen za odrzavanje kluba u zivotu je trenutno bolestan,malo je i stariji,ne izlazi po ovom toplom vremenu,a ja  trenutno pokusavam da -vrbujem- jednu prijateljicu za koju sam sigurna da moze,ima vremena ali je problem njeno-mrziiii meee--
 4. Član luminica dodao poruka u temi: Ja bih da se pohvalim...   

  Koliko kratko? ,ono'samo krajeve' ili  Milena Dravic iz  'Neretve'..
 5. Član luminica dodao poruka u temi: Ostavilo me je bez teksta...   

  Toliko me svaki dan po nesto u nasoj svakodnevici ostavlja bez teksta,da ne znam kako izdrzavam.
 6. Član luminica dodao poruka u temi: A ... šta ti sada radiš?   

  Borim se s kajsijama.Ispunjavam neke zeljice oko soka,a ostatak ce biti gurnut u yamrzivac do malo nizih temperatura..
 7. Član luminica dodao poruka u temi: Kakvo je vreme trenutno kod vas?   

  Kod nas samo prohujao sinoc jak vetar i nista!!Danas opet divno i suncano!
 8. Član luminica dodao poruka u temi: Bridz   

  Inace,bas mi je komplikovan za ucenje,mada kad ti neko ovako objasni ,izgleda jednostavno..

  Igra se u parovima, sa 52 karte bez dzokera i svaki igrac ima po 13 karata. Najvise lici na preferans ali je dosta kompleksnije. Jedna podela se sastoji iz 2 dela - licitacije i igranja. U licitaciji se odredjuje koji par ce odigravati, koliko 'ruka' treba da odnese i koja boja ce biti adut (slicno kao u preferansu). Ukupan rezultat se dobija uporedjivanjem ostvarenog rezultata sa ostalim takmicarima jer svi igraju iste podele, tako da je udeo srece zaista minimalan.

  Postoje dva tipa takmicenja: parsko i timsko. Liga Srbije je timsko takmicenje, i tu sreca bukvalno ne igra nikakvu ulogu.

  Inace bridz ne trazi nista vise od znanja elementarnog sabiranja i oduzimanja (najvise do 40), memorije i logickog razmisljanja. S tim sto se poslednje 2 stvari sticu i praksom, tj. igranje bridza pomaze da se razvijaju. Ova logika nije ni neophodna, sudeci po dobrom broju nasih igraca  [:P]

  Nazalost, u Srbiji ima samo oko 500 igraca, od kojih max 400 ikad dolazi na turnire (ostali igraju samo na netu). Pored Beograda, klubova ima i u Novom Sadu i Nisu, a u Jagodini, Vrnjackoj Banji, Banatskom Novom Selu, Pancevu, Kikindi, Krusevcu, Kraljevu, Cacku, Stragarima i Somboru po nekoliko igraca, bez organizovane igre u klubovima. Posebno je neizvesno da li se moze pohadjati kurs bilo gde sem BG i NS, i mozda Nisa, jer to bukvalno zavisi od entuzijazma lokalnih igraca. U BG i NS se povremeno organizuju kursevi.
   
  Sad je krenula i sezona odmora  pa sam zaglavila negde na sredini sa vezbanjem,jer nikako da nakupimo igrace za sat dva vezbe.Uclanila sam se i na fb grupu,alimi nekako to nije kao kad igramo licem u lice,pogotovo sto je gospodin koji se prihvatio 'posla' da me nauci igri veoma strpljiv.I pun razumevanja.
  Pa drugari,ako vas ima zainteresovanih ili imate neke korisne savete za mene,izvolite..
   
 9. Član luminica dodao poruka u temi: Bridz   

  Jednom davno sam resila da cu se uvek truditi da svake godine ,ili bar  za vreme svog zivota,uvek naucim nove stvari,nove vestine.Naucila sam puno,nesto uspesno ,nesto,priznajem,manje uspesno,ali bar znam osnove.
  Trenutno me zanima bridz,i uclanila sam se kod mene u gradu u klub.Inace,bridz je sport i zastupljen je na OI.Slican je preferansu,ali je komplikovaniji.
  Evo malo podataka o istorijatu bridza.
  Prvi koreni „Bridža“,vezuju se za rusku igru „Birič“,koja je 70-ih godina XX-og Veka bila veoma popularna,naročito na Francuskoj Rivijeri.U to vreme,bila je prisutna čak i kod nas. Iz Francuske stiže u London pod nazivom „Birich or Russian Whist“,a 1887-e godine je opisana pod nazivom „Bridž-Vist“.Već početkom 90-ih godina XIX-og Veka,ona se uveliko igrala u Parizu i Njujorku. 
  U prvobitnom obliku Bridža,delitelj ili njegov partner su određevali aduta.U sledećoj fazi razvoja,uvodi se “Balvan”,kao pasivni igrač ,koji otkriva svoje karte I igra ono,što mu kaže partner.Poseban napredak je nastao sa pojavom “Bezadutske Igre”. 
  Godine 1903,Osvald Kravford opisuje Aukcijski Bridž.To je i prva zvanična verzija ove igre,a već 1910-e godine,igrala se na svim Kontinentima.Ova varijanta predstavlja revoluciju dotadašnjeg Bridža,jer se po prvi put uvodi Licitacija,a aduta može objaviti bilo ko,od 4 učesnika. 
  Vodeći teoretičari tog vremena,intenzivno se bave daljim usavršavanjem ove igre.Uvodi se pojam „Optimalnog Dogovora“ među igračima,pri zakazivanju igre.Znači,sa istim kartama,najbolji rezultat ostvaruje onaj,ko izlicitira i ostvari maksimum.Tako se u Francuskoj pojavljuje „Plafon-Bridž“,a u Americi „Kontrakt-Bridž“.Ova dva oblika,20-ih godina XX-og Veka nemaju neku osobitu popularnost.Međutim,Harold Vanderbild je 1926-e godine,na svom putu iz San Franciska u Njujork,kroz Panamski kanal,sve vreme igrao „Plafon-Bridž“ i na taj način ga jako promovisao. 
  Godine 1934-e,„Kontrakt Bridž“ izbija u prvi plan i potiskuje sve ostale varijante ove igre.I danas se Američka Bridž Federacija zvanično naziva: „Američka Liga Kontrakt Bridža“, mada se sam Kontrakt-Bridž smatra kućnom i porodičnom varijantom.On danas ima jako veliku popularnost,ali samo u Americi i Engleskoj. 
  Posebnu reklamu „Kontrakt Bridžu“,donosi meč između bračnog para Kolbertson i poznatog teoretičara „Aukcijskog Bridža“,Sindi Lenca.Ta partija je 1931-e godine,držala celu Ameriku u pravoj groznici,čitavih mesec dana.Pobedili su Kolbertsonovi,a zatim su 1933-e godine doputovali u Evropu i sve mečeve,vrlo lako rešili u svoju korist. 
  Godine 1932-e,formirana je Međunarodna Federacija Bridža.U periodu od 1932-e,do 1939-e godine,organizovano je osam Evropskih Šampionata.Godine 1935,održan je prvi meč između SAD-a i šampiona Evrope,Francuske.Godine 1937-e,četvorostruki prvaci Evrope Austrijanci,pokazali su svojim američkim kolegama,svu silinu Bridža,koji se igra u Evropi. 
  Godine 1948-e,formirana je Evropska Federacija (EBL),a iste godine se ponovo obnavlja Šampionat Evrope.Godine 1950-e,organizuje se prvi Ekipni Šampionat Sveta,pod nazivom „Bermudski Kup“,koji su osvojili Amerikanci.Šampioni Sveta 1956-e godine,postaju Francuzi,a od 1957-e,do 1975-e,nastupa era Italijanskih „Azura“. 
  Godine 1960-e,formira se Svetska Bridž Federacija (WBF),a započinje se i sa održavanjem Bridž Olimpijade.Prvi pobednici su bili Francuzi,zatim,tri puta za redom Italijani; 1976-e godine Brazil;1980-e godine,ponovo Francuska; 1984-e Poljska,a tek 1988-e godine, SAD i to,po prvi put. 
  Od 1962-e godine,sprovodi se Parsko Prvenstvo Sveta,a od 1978-e,i Ekipno Prvenstvo za žene, „Kup Venecije“.Danas,Svetska Asocijacija (WBF) broji 86 članova,a prema proceni Bridž-novinara,trenutno u Svetu ima oko 20 miliona igrača. 
  Pored „Takmičarskog Bridža“ i „Kontrakt Bridža“(još se naziva i „Reberni Bridž“), u Svetu se igraju još neke varijante ove igre.Takođe,postoje i mnogobrojne igre,za koje se ne može tvrditi da su vrste Bridža,ali imaju njegovu osnovu.Očigledno je,da se sa njima bave igrači Bridža (u slobodnom vremenu),a neke su opisane i ovde. 
  izvor mycity.rs
 10. Član luminica dodao poruka u temi: Do kog ste zaključka danas došli?   

  Kucas dobro,uopste ne sastavljas reci..a ja se jos uvek borim..i uvekkontrolisem..
 11. Član luminica dodao poruka u temi: Kurirske službe - iskustva   

  Sarenoliko..i uglavnom zavisi od trenutnog kurira koji dostavlja.City izbegavam zbog losih iskustava sa svojim slanjem.Najavim da imam paket,da je kabast,koliko ima kg,bile su u pitanju granule plastike i to bi bio nedeljni posao za duzi period,centrala kaze da nema problema,ide mali kamion,a zatim posalju kombi i vozaca koji ne zeli da to primi,a mene zove musterija i to ceka odredjenog dana.Zato sam presla na Aks,oni su bili ok. i redovno sam dobijala povratnu informaciju sms-om da je isporuceno.Beks nije los,oni salju poruku cim je paket prijavljen na necije ime,dan ranije.Ono sto generalno svima zameram je sto nemaju one citace za kartice,vec mora da se spremi kes i naravno sto nikad nemaju sitno,..ali to je do kurira.
 12. Član luminica dodao poruka u temi: Sito za misli   

  Sto vise imas,vise trosis.Pogotovo sto mislis da imas toliko da se to ne moze potrositi.Beker iza sebe ima par razvoda,sudskih procesa,loseg poslovnog ulaganjai eto rezultata.
 13. Član luminica dodao poruka u temi: Eurobasket 2017.   

  Otprilike tako i jeste,nesto slicno je pricao komentator tokom prve utakmice.Ocigledno je da posle odlaska M.Maljkovic niko nije razmisljao o rprezentaciji,niti mu je stalo.Glavno da je predsednik OI covek koji treba da bude,a za kosarkunema veze.Karadzic je kao pao s neba na to mesto.
 14. Član luminica dodao poruka u temi: Sito za misli   

  Kako otvorim profil na fb ,tako mi  iskace ono-o cemu razmisljate ...a=..a ja o nicemu.Pa se prosto ubih da smislim neku pametnu objavu,da me -izlajkuju-,da se sloze i osete isto,ali cvrc!!Sve mi neke gluposti padaju na pamet,gde to da pisem 
 15. Član luminica dodao poruka u temi: Eurobasket 2017.   

  Eh,izgubismo.Realno,bez S.Petrovic nismo blistale ! Moj utisak je da su totalno nespremne dosle na ovo takmicenje i da je ono juce bio maksimum koji se bez dobrih priprema nije mogao ponoviti .Ostaje zal sto nam ovim ranim odlaskom s prvenstva propada sansa za odlazak na sledece ,gde idu prvih pet ekipa.