vesticara 6022 Napisano May 29, 2016 Prijavi Share Napisano May 29, 2016 (izmenjeno) Obožavam da pijem orahovaču, ali samo onu domaću. Probala sam razne...i moja mi je do sada najelpša.Evo kako ja to pravim.ORAHOVAČA-13-14 zelenih oraha-300 grama šećera-1 kora od limuna-štapić vanile (obzirom da je skup a ja pravim po 10 litara ovog likera..zamenila sam 1 kesicom vanil šećera)-1 litar rakije Orahe iseći na 4 dela, sipati u veliku teglu, dodati šećer, koru od limuna i vanil šećer. Sve to držati na suncu 6 nedelja.Povremeno mućkati dok se šećer ne rastopi. Nakon toga je samo držati na suncu. Procediti i uživati. Lepša je kada nakon proceđivanja još malo odstoji., bar mesec dana.E sad..ima raznih varijatni...dodati 3 zrna crne kafe, pa 10 crnih duduva, pa 4-5 karanfilića...probala sam i sa zrnima crne kafe, i sa dudom...i nije mi to-to. Samo ovaj jednostavni recept i meni odlična. Prijatno Izmenjeno May 29, 2016 od strane člana vesticara luminica i Smucalica 2 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano May 29, 2016 Autor Prijavi Share Napisano May 29, 2016 VIŠNJEVAČA(sa crnim vinom)Godinama sam pravila Višnjevaču sa rakijom i pre dve godine probam nešto novo...višnjevača sa crnim vinom!!Sjajno! Od prošle godine samo ovo pravim. Svi su se oduševili. -1 kg višanja sa košticama!-1 litar crnog vina (bilo koje..ja sam uzela u podrumu pića najjeftinije jer se kod nas ovo pravi na velike količine)-1 kg šećera-1 esecnija ruma Sve ovo staviti u veliku teglu. Stoji dve nedelje ali ne na suncu (!!!) već u špajzu (u mraku). Svaki dan mućkati dok se šećer ne otopi. Nakon toga samo sačekati da prođe dve nedelje, procediti i naliti u flaše. Višnje su jaaaako ukusne i možete ih koristiti za "čokoladne poljupce" (mljac). Od ove mere se dobije 2 litre likera! Zato je važno da tegla u kojoj će stajati bude malo veća...tačnije ona od 3 kg.Ono što sam ja probala, tačnije provereno je da može, je da to da ne morate napraviti odmah neku veću količinu ovog likera. Tokom cele godine ga možete praviti po potrebi, jer sa višnjama iz zamrzivača se dobija potpuno isti ukus. Čak ih nisam ni odmrzavala već tako zaleđene ubacila u vino. Obzirom da nije potrebno sunce možete ga praviti cele godine. Prijatno. Klo, vojo i luminica 3 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vojo 1783 Napisano May 29, 2016 Prijavi Share Napisano May 29, 2016 Ја се надам да ћу и овај пробати...:) vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
luminica 2120 Napisano May 29, 2016 Prijavi Share Napisano May 29, 2016 Veco,a jel bitno imaju li kostice?One sto sam stavila u zamrzivac onda nece moci,nemaju kostice.. vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
luminica 2120 Napisano May 29, 2016 Prijavi Share Napisano May 29, 2016 Veco,jos nesto..ovi zeleni orasi,u kom stadijumu se beru?I jel skinem onu koru ,kako na 4 dela,cime to iseces? vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano May 29, 2016 Autor Prijavi Share Napisano May 29, 2016 (izmenjeno) Bitno je da imaju koštice jer one daju dodatnu aromu višnjevači.Ja orahe berem uvek prvog vikenda juna meseca. Kod mene se taj neki datum i zrelost oraha, pokazao kao najbolji. Ništa ne ljuštiš sa oraha. Samo ih opereš a ako ima koju crnu tačkicu to malo secneš nožem. Bukvalno ih opereš, isečeš nožem na 4 dela i pljas u teglu. Budu malo žuto braon prsti od zelenih oraha pa ih možeš seći sa rukavicama na rukama. Meni ne smeta. E sad kako vremensko podneblje nije svuda isto..zeleni orasi se beru onda kada su tako zeleni, veličine kao zreo orah (onako u tvrdoj ljusci). To je recimo neki orijentir. Nadam se da sam bila jasna.. Izmenjeno May 29, 2016 od strane člana vesticara luminica 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
luminica 2120 Napisano May 29, 2016 Prijavi Share Napisano May 29, 2016 Znaci,kad jos nema tvrdu ljusku unutra,koliko shvatam? Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano May 29, 2016 Autor Prijavi Share Napisano May 29, 2016 (izmenjeno) Znaci,kad jos nema tvrdu ljusku unutra,koliko shvatam?Tako je ali je po veličini kao zreo orah u ljusci. To je taman sada ili sledeći vikend..Sve posle toga je veeeeć....možda malo kasno...Nije ni onda kasno ali orahovača bude malo gorča.Što se tiče višanja u zamrzivaču. Još ti nije kasno da staviš 3-4 paketa višanja sa košticama, od po kilogram u zamrizivač. Izmenjeno May 29, 2016 od strane člana vesticara luminica 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
luminica 2120 Napisano May 29, 2016 Prijavi Share Napisano May 29, 2016 Hvala puno vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Adrijan 3662 Napisano May 30, 2016 Prijavi Share Napisano May 30, 2016 ...-1 litar rakije Orahe iseći na 4 dela, sipati u veliku teglu, dodati šećer, koru od limuna i vanil šećer. Sve to držati na suncu 6 nedelja.Povremeno mućkati dok se šećer ne rastopi. Nakon toga je samo držati na suncu. Procediti i uživati. Lepša je kada nakon proceđivanja još malo odstoji., bar mesec dana.E sad..ima raznih varijatni...dodati 3 zrna crne kafe, pa 10 crnih duduva, pa 4-5 karanfilića...A kada se dodaje rakija? Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano May 30, 2016 Autor Prijavi Share Napisano May 30, 2016 (izmenjeno) A kada se dodaje rakija? Adrijane hvala, zaista to nisam napisala. Ja sve stavim odmah. Znači orasi idu direkt u rakiju. One varijante orasi sa šećerom..pa nedelju dana na suncu pa onda rakija....kod mene ne važi. Sve stavim odjednom zatvorim, promućkam i na sunce! Tako ja radim.... Izmenjeno May 30, 2016 od strane člana vesticara Adrijan 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano June 1, 2016 Autor Prijavi Share Napisano June 1, 2016 JEDNO OGROMNO IZVINJENJE SVIMA KOJI SU ČITALI RECEPT ZA VIŠNJEVAČU!!!ZABORAVILA SAM DA NAPIŠEM DA IDE I 2 DC RAKIJE!!!Da ponovim recept ali ovog puta kompletan!!-1 kg višanja sa košticama!-1 litar crnog vina (bilo koje..ja sam uzela u podrumu pića najjeftinije jer se kod nas ovo pravi na velike količine)-1 kg šećera-1 esecnija ruma-2 dc rakijeZa one koji su već stavili sve ovo u teglu ni sada nije kasno da samo dodate rakiju.. luminica i svi ostali nije bilo namerno!! luminica 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
luminica 2120 Napisano June 1, 2016 Prijavi Share Napisano June 1, 2016 Ja stavila 3 tegle,jednu sa rakijom jednu sa vinom i danas nabrala one orascice..tako da sad dodam jos ta dva decija,nije frka vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano June 1, 2016 Autor Prijavi Share Napisano June 1, 2016 Pojela se živa danas..ne mogu da dočekam da se ulogujem i ispravim grešku... luminica 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
luminica 2120 Napisano June 1, 2016 Prijavi Share Napisano June 1, 2016 Ma opusteno,ne verujem da bi falilo nesto i bez ta dva decija..:) vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano June 1, 2016 Autor Prijavi Share Napisano June 1, 2016 Falilo bi "ono nešto" Adrijan i luminica 2 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
luminica 2120 Napisano June 1, 2016 Prijavi Share Napisano June 1, 2016 Kad si vec tu,da te priupitam..ovi moji orascici,oni su otprilike kao masline?da nisam poranila sa branjem?Stavila sam 15,skupili se jadniccina dnu tegle,nekako mi ne lici da ce nesto ispasti od njih? Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano June 1, 2016 Autor Prijavi Share Napisano June 1, 2016 (izmenjeno) Zavisi koja vrsta oraha je. Ako je koštunac onda je to ok..ali ako ti se čini da su sitni..onda dodaj još..nije kasno ni sada...ti samo povećaj količinu (broj) zelenih oraha. U receptu koji se preporučuje osobama sa problemima štitne žlezde ide 44 zelena oraha u litar rakije...tako daaaaaaaaa slobodno povećaj količnu zelenih oraha- neće biti greška. Videćeš ukus pa ćeš proceniti kada bude gotova. Izmenjeno June 1, 2016 od strane člana vesticara luminica 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Adrijan 3662 Napisano June 2, 2016 Prijavi Share Napisano June 2, 2016 ...Videćeš ukus pa ćeš proceniti kada bude gotova. Znači, korekcija za dogodine. vesticara i vojo 2 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano June 3, 2016 Autor Prijavi Share Napisano June 3, 2016 Tačno. Sam konačni ukus je relativan. Jačina rakije, veličina oraha, vrsta oraha, količina oraha, broj sunčanih dana u tih 6 nedelja utiču na ukus orahovače.Ako ti se učini da je prajaka, sledeće godine upotrebiš slabiju. Ako ti je previše gorko, sledaće godine smanjite broj oraha....i tako dok ne stignete do ukusa koji vam prija. luminica 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
luminica 2120 Napisano June 17, 2016 Prijavi Share Napisano June 17, 2016 Veco,sta mislis ,moze li u nedelju da se degustira visnja liker?Stavila sam 2,3,i 4 juna,a idem u nedelju na zavetinu kod mojih,pa da se isproba? Morpheus i vesticara 2 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Morpheus 5112 Napisano June 17, 2016 Prijavi Share Napisano June 17, 2016 Mogu ja da probam, pa ti javim da li valja, nije mi problem. Volem da budem od pomoći, duševan čoek... luminica, Adrijan i vesticara 3 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
vesticara 6022 Napisano June 17, 2016 Autor Prijavi Share Napisano June 17, 2016 Veco,sta mislis ,moze li u nedelju da se degustira visnja liker?Stavila sam 2,3,i 4 juna,a idem u nedelju na zavetinu kod mojih,pa da se isproba?Možeeeeeeeeee!!! Procedi, sipaj u flaše i degustirajte. Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
luminica 2120 Napisano June 18, 2016 Prijavi Share Napisano June 18, 2016 (izmenjeno) Probala ja danas,rekoh da ne nosim pa da ne valja...super je Sefe,zao mi sto nisi blize.. Izmenjeno June 18, 2016 od strane člana luminica vesticara 1 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Mia 6075 Napisano June 18, 2016 Prijavi Share Napisano June 18, 2016 Razvaljuje me naziv teme , @vesticara - stalno čitam ''Domaći klikeri'' vojo i vesticara 2 Citat Link ka poruci Podeli na drugim sajtovima
Preporučene poruke
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.