vesticara 6,022 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Obožavam da pijem orahovaču, ali samo onu domaću. Probala sam razne...i moja mi je do sada najelpša.Evo kako ja to pravim.ORAHOVAČA-13-14 zelenih oraha-300 grama šećera-1 kora od limuna-štapić vanile (obzirom da je skup a ja pravim po 10 litara ovog likera..zamenila sam 1 kesicom vanil šećera)-1 litar rakije Orahe iseći na 4 dela, sipati u veliku teglu, dodati šećer, koru od limuna i vanil šećer. Sve to držati na suncu 6 nedelja.Povremeno mućkati dok se šećer ne rastopi. Nakon toga je samo držati na suncu. Procediti i uživati. Lepša je kada nakon proceđivanja još malo odstoji., bar mesec dana.E sad..ima raznih varijatni...dodati 3 zrna crne kafe, pa 10 crnih duduva, pa 4-5 karanfilića...probala sam i sa zrnima crne kafe, i sa dudom...i nije mi to-to. Samo ovaj jednostavni recept i meni odlična. Prijatno Edited May 29, 2016 by vesticara luminica and Smucalica 2 Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted May 29, 2016 Author Report Share Posted May 29, 2016 VIŠNJEVAČA(sa crnim vinom)Godinama sam pravila Višnjevaču sa rakijom i pre dve godine probam nešto novo...višnjevača sa crnim vinom!!Sjajno! Od prošle godine samo ovo pravim. Svi su se oduševili. -1 kg višanja sa košticama!-1 litar crnog vina (bilo koje..ja sam uzela u podrumu pića najjeftinije jer se kod nas ovo pravi na velike količine)-1 kg šećera-1 esecnija ruma Sve ovo staviti u veliku teglu. Stoji dve nedelje ali ne na suncu (!!!) već u špajzu (u mraku). Svaki dan mućkati dok se šećer ne otopi. Nakon toga samo sačekati da prođe dve nedelje, procediti i naliti u flaše. Višnje su jaaaako ukusne i možete ih koristiti za "čokoladne poljupce" (mljac). Od ove mere se dobije 2 litre likera! Zato je važno da tegla u kojoj će stajati bude malo veća...tačnije ona od 3 kg.Ono što sam ja probala, tačnije provereno je da može, je da to da ne morate napraviti odmah neku veću količinu ovog likera. Tokom cele godine ga možete praviti po potrebi, jer sa višnjama iz zamrzivača se dobija potpuno isti ukus. Čak ih nisam ni odmrzavala već tako zaleđene ubacila u vino. Obzirom da nije potrebno sunce možete ga praviti cele godine. Prijatno. vojo, luminica and Klo 3 Quote Link to post Share on other sites
vojo 1,783 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Ја се надам да ћу и овај пробати...:) vesticara 1 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Veco,a jel bitno imaju li kostice?One sto sam stavila u zamrzivac onda nece moci,nemaju kostice.. vesticara 1 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Veco,jos nesto..ovi zeleni orasi,u kom stadijumu se beru?I jel skinem onu koru ,kako na 4 dela,cime to iseces? vesticara 1 Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted May 29, 2016 Author Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Bitno je da imaju koštice jer one daju dodatnu aromu višnjevači.Ja orahe berem uvek prvog vikenda juna meseca. Kod mene se taj neki datum i zrelost oraha, pokazao kao najbolji. Ništa ne ljuštiš sa oraha. Samo ih opereš a ako ima koju crnu tačkicu to malo secneš nožem. Bukvalno ih opereš, isečeš nožem na 4 dela i pljas u teglu. Budu malo žuto braon prsti od zelenih oraha pa ih možeš seći sa rukavicama na rukama. Meni ne smeta. E sad kako vremensko podneblje nije svuda isto..zeleni orasi se beru onda kada su tako zeleni, veličine kao zreo orah (onako u tvrdoj ljusci). To je recimo neki orijentir. Nadam se da sam bila jasna.. Edited May 29, 2016 by vesticara luminica 1 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Znaci,kad jos nema tvrdu ljusku unutra,koliko shvatam? Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted May 29, 2016 Author Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Znaci,kad jos nema tvrdu ljusku unutra,koliko shvatam?Tako je ali je po veličini kao zreo orah u ljusci. To je taman sada ili sledeći vikend..Sve posle toga je veeeeć....možda malo kasno...Nije ni onda kasno ali orahovača bude malo gorča.Što se tiče višanja u zamrzivaču. Još ti nije kasno da staviš 3-4 paketa višanja sa košticama, od po kilogram u zamrizivač. Edited May 29, 2016 by vesticara luminica 1 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Hvala puno vesticara 1 Quote Link to post Share on other sites
Adrijan 3,662 Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 ...-1 litar rakije Orahe iseći na 4 dela, sipati u veliku teglu, dodati šećer, koru od limuna i vanil šećer. Sve to držati na suncu 6 nedelja.Povremeno mućkati dok se šećer ne rastopi. Nakon toga je samo držati na suncu. Procediti i uživati. Lepša je kada nakon proceđivanja još malo odstoji., bar mesec dana.E sad..ima raznih varijatni...dodati 3 zrna crne kafe, pa 10 crnih duduva, pa 4-5 karanfilića...A kada se dodaje rakija? Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted May 30, 2016 Author Report Share Posted May 30, 2016 (edited) A kada se dodaje rakija? Adrijane hvala, zaista to nisam napisala. Ja sve stavim odmah. Znači orasi idu direkt u rakiju. One varijante orasi sa šećerom..pa nedelju dana na suncu pa onda rakija....kod mene ne važi. Sve stavim odjednom zatvorim, promućkam i na sunce! Tako ja radim.... Edited May 30, 2016 by vesticara Adrijan 1 Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted June 1, 2016 Author Report Share Posted June 1, 2016 JEDNO OGROMNO IZVINJENJE SVIMA KOJI SU ČITALI RECEPT ZA VIŠNJEVAČU!!!ZABORAVILA SAM DA NAPIŠEM DA IDE I 2 DC RAKIJE!!!Da ponovim recept ali ovog puta kompletan!!-1 kg višanja sa košticama!-1 litar crnog vina (bilo koje..ja sam uzela u podrumu pića najjeftinije jer se kod nas ovo pravi na velike količine)-1 kg šećera-1 esecnija ruma-2 dc rakijeZa one koji su već stavili sve ovo u teglu ni sada nije kasno da samo dodate rakiju.. luminica i svi ostali nije bilo namerno!! luminica 1 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted June 1, 2016 Report Share Posted June 1, 2016 Ja stavila 3 tegle,jednu sa rakijom jednu sa vinom i danas nabrala one orascice..tako da sad dodam jos ta dva decija,nije frka vesticara 1 Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted June 1, 2016 Author Report Share Posted June 1, 2016 Pojela se živa danas..ne mogu da dočekam da se ulogujem i ispravim grešku... luminica 1 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted June 1, 2016 Report Share Posted June 1, 2016 Ma opusteno,ne verujem da bi falilo nesto i bez ta dva decija..:) vesticara 1 Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted June 1, 2016 Author Report Share Posted June 1, 2016 Falilo bi "ono nešto" Adrijan and luminica 2 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted June 1, 2016 Report Share Posted June 1, 2016 Kad si vec tu,da te priupitam..ovi moji orascici,oni su otprilike kao masline?da nisam poranila sa branjem?Stavila sam 15,skupili se jadniccina dnu tegle,nekako mi ne lici da ce nesto ispasti od njih? Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted June 1, 2016 Author Report Share Posted June 1, 2016 (edited) Zavisi koja vrsta oraha je. Ako je koštunac onda je to ok..ali ako ti se čini da su sitni..onda dodaj još..nije kasno ni sada...ti samo povećaj količinu (broj) zelenih oraha. U receptu koji se preporučuje osobama sa problemima štitne žlezde ide 44 zelena oraha u litar rakije...tako daaaaaaaaa slobodno povećaj količnu zelenih oraha- neće biti greška. Videćeš ukus pa ćeš proceniti kada bude gotova. Edited June 1, 2016 by vesticara luminica 1 Quote Link to post Share on other sites
Adrijan 3,662 Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 ...Videćeš ukus pa ćeš proceniti kada bude gotova. Znači, korekcija za dogodine. vesticara and vojo 2 Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted June 3, 2016 Author Report Share Posted June 3, 2016 Tačno. Sam konačni ukus je relativan. Jačina rakije, veličina oraha, vrsta oraha, količina oraha, broj sunčanih dana u tih 6 nedelja utiču na ukus orahovače.Ako ti se učini da je prajaka, sledeće godine upotrebiš slabiju. Ako ti je previše gorko, sledaće godine smanjite broj oraha....i tako dok ne stignete do ukusa koji vam prija. luminica 1 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Veco,sta mislis ,moze li u nedelju da se degustira visnja liker?Stavila sam 2,3,i 4 juna,a idem u nedelju na zavetinu kod mojih,pa da se isproba? Morpheus and vesticara 2 Quote Link to post Share on other sites
Morpheus 5,112 Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Mogu ja da probam, pa ti javim da li valja, nije mi problem. Volem da budem od pomoći, duševan čoek... Adrijan, vesticara and luminica 3 Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted June 17, 2016 Author Report Share Posted June 17, 2016 Veco,sta mislis ,moze li u nedelju da se degustira visnja liker?Stavila sam 2,3,i 4 juna,a idem u nedelju na zavetinu kod mojih,pa da se isproba?Možeeeeeeeeee!!! Procedi, sipaj u flaše i degustirajte. Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted June 18, 2016 Report Share Posted June 18, 2016 (edited) Probala ja danas,rekoh da ne nosim pa da ne valja...super je Sefe,zao mi sto nisi blize.. Edited June 18, 2016 by luminica vesticara 1 Quote Link to post Share on other sites
Mia 6,075 Posted June 18, 2016 Report Share Posted June 18, 2016 Razvaljuje me naziv teme , @vesticara - stalno čitam ''Domaći klikeri'' vesticara and vojo 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.