Sign in to follow this  
Followers 0

Slovo o derbiju

4 posts in this topic

Posted · Report post

Retke su prilike kad ja postanem nostalgičan. Treba ih pažljivo pribeležiti da ne bi pobegle, da se ne bi utopile u moru cinizma prema ...praktično svemu.

Danas u dva, Arena počinje prenos derbija tri sata pre početka. Kao nekad. Skoro kao nekad. Nedostaje mi vreme kad je derbi bio jedina tema sedam dana unapred. Igra se prethodno kolo, ali ono nije važno. Ali derbi. Čelik vodi protiv Olimpije? Koga je briga? I onda ta tenzija bude polako građena sve dok dan pre ne može da se oseti u vazduhu. Sprema se nešto veliko. Samo derbi. Jer večiti je pleonazam.

I onda loviš (a to ne beše lagan zadatak) Radio Beograd 2 i čekaš da čuješ onu najavu za Vreme sporta i razonode, onaj hrapavi glas koji kaže da je to - to, nema više čekanja, idemo da ih pregazimo. Taj hrapavi glas, svi voditelji su ga imali! Možda je to do radio talasa, ali on je davao posebnu notu svakom dodavanju, svakom uključenju, svakoj šansi, svakom "zgoditku" ako se zalomi da zapadnjak izveštava. 

Samo ti imaš strpljenja da pažljivo kazaljku na starom radiju namestiš tačno na frekvenciju da ne bi bilo šuma - pa je to tvoj zadatak. Sedneš na onaj ekvivalent hladnom betonu sa kog te baka uvek terala da ne bi raščerečio noge i svet prestaje da postoji. Tu je samo radio, hrapavi komentator i dvadesetdva junaka najboljeg stripa o superherojima ikad.

Možda je fora bila u čekanju? Čekaš taj prokleti prvi zvižduk sedam dana, pa jednom kad se dogodi i on sam postaje nestvaran, odjednom mnogo važniji od samo još jednog intenzivnog ispuštanja sadržaja pluća. Čekanje. Znali smo kako se to radi.

Znam da toga nema natrag. Kao što nema ni starog radija ni onog bakinog dovratka ni hrapavog komentatora. Fudbala svakako nema. Ali ću se uključiti u prenos tačno u dva. Zbog zato.

 

***

O, nadam se da imate nešto za dodati. :) 

pufta, Adrijan, luminica and 2 others like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Secam  se  iscekivanja,priprema  koje   su  prethodile.Majka   bi  skuvala  kafu,tata  otvorio   pivo,nama   strogo  naredjeno  da  se  igramo  neceg,ili  ako  sedimo  pored  da  cutimo,ne  suskamo,ne vrpoljimo  se..sedela  bih uz  neku  knjigu  i  slusala,pratila  tatine  reakcije.Prepoznavala  pojedine  komentatore,meni  su  neki  delovali  kao  da  govore  stisnutog  nosa,neki  tako  hrapavi  ,ali  svi  kao  da  se  desava  nesto  vazno  ,nesto  odlucujuce.

Smucalica and pufta like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Evo ga još jedan derbi, ovaj put na naš rođendan. :) Domaći fudbal više ne pratim, ali eto nekako na dan derbija privremeno suspendujem nevernog Tomu u sebi i ipak se uključim. :beyond:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Gledala onu farsu od derbija.Gol posle izlaska lopte van terena pa nadoknada protivnicima u drugom poluvremenu :ajme: ..sreca pa sam istovremeno radila jos svasta,da ne bih zalila za izgubljenim vremenom.

Morpheus likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0