Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Svi smo čuli za primer nekoliko maloletnika koji su u parku pored Železničke stanice napali profesora matematike iz jedne osnovne škole, nazivajući ga pederom mučki ga prebili (nije hteo da udara "decu" da bi se odbranio) i oteli mu stvari koje je imao kod sebe. Po najnovijim informacijama imali su od 13 do 16 godina i protiv njih će biti podnete krivične prijave za 39 razbojništava u gradu.

Na stranu zakon koji im neće objaviti imena niti ih staviti u pritvor zbog opasnosti da ponovo počine krivična dela koja im se stavljaju na teret. Ja bih da malo kao civili prodiskutujemo o očigledno ogromnom problemu u kom se naša omladina nalazi. I mi s njima.

Kako rešiti ovaj problem? Da li je to uopšte moguće? Na koji način kazniti ovakvo ponašanje? Kolika je odgovornost roditelja, kolika društva u celini, kolika školskog sistema? Da li je prekasno da se izvedu na pravi put? Šta učiniti kako bi se ovo ubuduće efikasnije sprečavalo?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Deca nisu sama od sebe takva.

Pokupe gene od nekog "ludog Milojka", rastu uz odrasle koji iz nama svima znanih razloga nemaju vremena ili sposobnosti da se bave decom.

Velika kriza, ratovi, beda, muvanje, snalaženje je uništilo porodicu i njene osnovne vrednosti. Da ne davim, svi znamo kako je "nekad bilo bolje".

Društvo se ne bavi ovim problemom. Škole su nemoćne, jer nemaju ni jednu "alatku u ruci" kojom bi nešto konkretno mogla da učini. I te primere znate, kao recimo ono kažnjavanje običnim ukorom zbog donošenja ručne bombe u školu ili bacanja suzavca.

Kako rešiti? Na duge staze..jaaaaaaako duge. Potpuna reforma socijalnog i obrazovnog sistema, uz veća ovlašćenja socijalnim radnicima i tešnja saradnja sa školama.

A do tada oštrije kazne. Za decu malo lopatanja i motika u ruke neki mesec, a za njihove roditelje ili zatvor ili velike novčane kazne...jer oni su ih "napravili" takvima!

PS. Neki dan dečak iz VII razreda, iz jako ugledne i medijski eksponirane porodice (koja propoveda božanske vrednosti i toleranciju) reče profesorki matematike da je kurva... a tek je septembar....

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dok sam sastavljao temu razmišljao sam o tome koji bih odgovor sam dao na postavljena pitanja, i nisam došao do nekog definitivnog zaključka o tome. Još uvek ga nemam.

Jedno je sigurno, vlasnici tih uništenih mladih života nisu jedini krivci za ono što su uradili. Krivaca je mnogo na mnogo različitih strana. Krivac je i društvo koje im je obesmislilo detinjstvo i naučilo ih da "ako se ne bore za sebe, niko to neće učiniti umesto njih". Krivci su i roditelji koji im nisu posvetili dovoljno pažnje i reagovali na (i pre) prve znake da će se tako nešto dogoditi s njihovom decom. Krivac je i autistični vaspitno-obrazovni sistem koji onemogućava vaspitače, nastavnike, profesore i psihologe da efikasno rade svoj posao. Krivi su i profesori (da, gospođo Rajna, ima i toga) jer se ne bore za mogućnost da efikasno rade svoj posao.

Šta sam rekao? Ništa. Znam ko je kriv i prihvatam da će kazna, kao jedini vid suočavanja sa posledicama dela u današnjem društvenom uređenju, pasti prvenstveno na "decu" kao počinioce (i, koliko čujem, jednog roditelja zbog zanemarivanja) - ali ne znam šta je rešenje. Znam da te kazne nisu. Sa kaznom ili bez nje, klinci su zagazili u vode iz kojih je teško očekivati da će isplivati, a od društva je još teže očekivati da će se promeniti i da će njima i nekim novim klincima dati pravu šansu za normalno odrastanje. Za roditelje je kasno, oni su već pali na ispitu.

Biće još gore.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Strašne stvari se dešavaju u našem okruženju

i svakodnevno smo svedoci raznih nedela od strane

maloletnih osoba, za koje ne bismo ni pomislili

da su u stanju da urade...

Elem, ne bih krila ko su počinioci, nego bi objavila da se zna

a isto tako trebali bi da imaju i svoj dosije

gde bi bili evidentirani kao deca sa problemom u ponašanju

A kazna?

Najbolja kazna je društveno koristan rad i to

ukoliko su napali zbog diskriminacije,

zaposlila bi ih u nekom humanitarnom centru

da pružaju pomoć i podršku upravo tim osobama,

ako su uništavali imovinu,

dala bih im metlu i lopatu u ruke da sređuju grad

i to na neodređen period,

sve dok se ne pokažu određene promene u stavovima

i razmišljanjima...

A da li je moguće to sprečiti,

takve vidove nasilja i delikventnog oblika ponašanja?

Neee... tj teško...

duboko je to korenje koje se godinama pružalo

pa sada smo svi preko medija upoznati sa pravima dece

a nigde se ne ističu njihove dužnosti i obaveze....

i dokle god je tako

naše mlade generacije su osuđene na propast

tj ostaje nam da verujemo da veliki broj mladih osoba

još uvek pravilno zdravorazumski rasuđuje

(i da se pomolimo da takve dece još uvek ima )

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Bez kazne nema ni sprege koje smanjuje neprihvatljivo ponasanje. Imamo jako lose zakone, koji maltene stite sve vidove neprihvatljivog ponasanja.

Za upotrebu sile i ugrozavanje tudjeg zdravlja i deci treba primeniti sankcije, makar i zatvaranje u specijalne institucije. Roditelje takodje treba udariti po dzepu, a za vrlo kriticne slucajeve i zatvorom. Nisu deca ni nekada bila bolja, postavljali su stene pod voz, zapalili komsijsku slamu, masovno se tukli, razbijali porculane na banderama. E, kad je dosla policija, pa je pokupila i roditelje, nastao je mir.

Kao sto rekoh na pocetku, a da podvlacim i sada, drustvo nema svest da popravi situaciju. Biti los danas je pre slava nego sramota!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Svi smo čuli za primer nekoliko maloletnika koji su u parku pored Železničke stanice napali profesora matematike iz jedne osnovne škole, nazivajući ga pederom mučki ga prebili (nije hteo da udara "decu" da bi se odbranio) i oteli mu stvari koje je imao kod sebe. Po najnovijim informacijama imali su od 13 do 16 godina i protiv njih će biti podnete krivične prijave za 39 razbojništava u gradu.

Balavurdija ima 13 do 16 godina i već 39 RAZBOJNIŠTAVA! Pa recimo da bi im ebao milu mamu. Meni taj profa baš i nije jasan, kuče kada te napadne braniš se. Savršeno bi me bolelo uvo što su balavi maloletnici, da sam bio na njegovom mestu ne bih gledao gde udaram!

Kako rešiti ovaj problem?

U principu vrlo lako. Za početak ih olešiti od batina, kao i svu decu kada nisu dobra. Uslovna kazna ako nisu izgubljen slučaj, pa ako junoša ponovi deo - popravni dom ili zatvor. Jer realno šljamu je tamo i mesto.

Da li je to uopšte moguće?

Naravno da je moguće. U državi ge je sve odavno otišlo u racq je sve moguće, a ovo nije od juče. Ovo traje samo što nema ko da se suoči sa problemom i da ga rešava. Ekspeti se bave drugim stvarima, čiste tuđe dvorište umesto da rešavaju probleme i rade ono za šta su plaćeni.

Na koji način kazniti ovakvo ponašanje?

Vrlo lako (vidi dva pasusa iznad)

Kolika je odgovornost roditelja, kolika društva u celini, kolika školskog sistema?

Roditelji ovakvih idiota su uglavnom još veći idioti nego njihova deca, školski sistem je upropašćen kao i samo društvo. Naše društvo ne samo da ne leči bolesti kojima je zahvaćeno (delinkvencija između ostalog) nego često i ne želi da se suoči sa samim problemom. Počev od roditelja... moje dete? Ma nemoguće! A dete - narkoman, kriminalac, bitanga i šta sve ne. Ljubi ga majka.

Da li je prekasno da se izvedu na pravi put?

Za neke verovatno jeste, za neke verovatno nije. Sve je individualno. Ta deca uglavnom i nemaju porodicu, prepuštena su ulici i onda sebe pronalaze u tim grupiacama. Da li su navijačke ili neke druge, oni ionako nemaju šta drugo da rade u životu niti koga da slušaju da ih usmerava. Kada su prepušteni sami sebi i ulici, dobijamo ovo što dobijamo.

Šta učiniti kako bi se ovo ubuduće efikasnije sprečavalo?

Prevencija, pa ako nema rezultata - represija. I to žestoka. Imaš višak energije? Pa majčin sine ideš malo u rudnik da kopaš a ne da lomiš društvenu imovinu i prebijaš građane. I rešen problem!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Quote Originally Posted by Turkmenbashi View Post

Balavurdija ima 13 do 16 godina i već 39 RAZBOJNIŠTAVA! Pa recimo da bi im ebao milu mamu. Meni taj profa baš i nije jasan, kuče kada te napadne braniš se. Savršeno bi me bolelo uvo što su balavi maloletnici, da sam bio na njegovom mestu ne bih gledao gde udaram!

Mislim da ne bih ni ja uzvratila...

posebno ne takvoj balavurdiji,

kad se stavim u poziciju tog nastavnika,

zaista mislim da ne bih vratila

Prvo, ne verujem u ta pravila,

''oko za oko, zub za zub''

nego zaista verujem da se na silu ne uzvraća silom.

Nadam se da će zakon i društvo smisliti prave kazne za tu decu

koje će ih malo trgnuti i nakaniti da promisle malo o svojim postupcima...

Meni je i dalje ovaj događaj tužna slika onoga

što je društvo svojim menjanjem stavova u vaspitanju dece donelo...

na žalost, ništa lepo...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sve što mislim ja, već ste rekli...ne bi da ponavljam.

Ono što je moje lično mišljenje je da profesor nije smeo da uzvrati jer bi onda (po našem zakonu) on bio više kriv od te bande dečurlije.

Možda grešim, ali sve bi otišlo u drugom pravcu i završilo bi se tako da bi on zaglavio zatvor, iako bi to bila čista samoodbrana...Mislim da je zato tako odreagovao.

Razuverite me ako grešim ( ali prvo pomislite na naš zakon, na te iste "roditelje" koji bi angažovali silne advokate da "odbrane svoju jadnu decu"!!!...pomislite na naše sudstvo...uhhhh ispao bi on nasilnik a ne ta izopačena deca..i još bi ga tužili za telesne povrede i tražili odštetu...)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Čak sam ubeđena da bi se kompletan događaj okrenuo u korist "jadne dece koja su samo htela da se našale sa njim" a on grubijan ih istukao... pada mi na na pamet i nameštanje lekarskih nalaza nakon pregleda "dece" (moram da stavim navodnike!!)...

Opet kažem, jaaaaaaaako mi je žao čoveka ali dobro je što se nije branio-na žalost!!!

Samo ovako će moći biti nadam se kažnjeni i to zasluženo!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Quote Originally Posted by Smucalica View Post

Mislim da ne bih ni ja uzvratila...

posebno ne takvoj balavurdiji,

kad se stavim u poziciju tog nastavnika,

zaista mislim da ne bih vratila

Prvo, ne verujem u ta pravila,

''oko za oko, zub za zub''

nego zaista verujem da se na silu ne uzvraća silom.

Nije to oko za oko-zub za zub. To je već osveta. Ja pričam o odbrani. Napadni me, braniću se. I to je to.

Quote Originally Posted by vesticara View Post

Ono što je moje lično mišljenje je da profesor nije smeo da uzvrati jer bi onda (po našem zakonu) on bio više kriv od te bande dečurlije.

Možda grešim, ali sve bi otišlo u drugom pravcu i završilo bi se tako da bi on zaglavio zatvor, iako bi to bila čista samoodbrana...Mislim da je zato tako odreagovao.

Ovako je zaglavio urgentni, a možda je mogao da ostane invalid, pa i da ga ubiju. Ja bih se branio i fizički, pa ako treba i na sudu. Jebo bih im mamu, pa neka me tuže posle koliko hoće.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Quote Originally Posted by Turkmenbashi View Post

Nije to oko za oko-zub za zub. To je već osveta. Ja pričam o odbrani. Napadni me, braniću se. I to je to.

Napisala sam u postu,

na silu ne odgovaram silom

nikada....

To su deca, ne razumem da se digne ruka na njih

kakva god da su...

A ovo sto je napisala Veca, slazem se sa njom,

da u takvim slucajevima postoji verovatnoca

da vas na kraju zakon proglasi napadacem

a ne zrtvom nasilja od strane maloletnih delikvenata....

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

na silu ne odgovaram silom

Ne razumem tu logiku. Nikako.

Osnovni prirodni nagon čoveka je da preživi!

A razum je ono što treba da prilagodi silu upotrebljenu za odbranu, opasnosti koja preti od napada.

Baš me zanima da li bi se branila kada bi te maloletnik napao sa nožem, sekirom, pištoljem?

Da li bi i tada mirno čekala da primiš udarce, a posle se nadala u pravednost zakonodavstva ili milost božiju, kao i veštinu lekara?!?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Quote Originally Posted by vesticara View Post

Čak sam ubeđena da bi se kompletan događaj okrenuo u korist "jadne dece koja su samo htela da se našale sa njim" a on grubijan ih istukao... pada mi na na pamet i nameštanje lekarskih nalaza nakon pregleda "dece" (moram da stavim navodnike!!)...

Opet kažem, jaaaaaaaako mi je žao čoveka ali dobro je što se nije branio-na žalost!!!

Samo ovako će moći biti nadam se kažnjeni i to zasluženo!

JocK.

Čitav događaj se fokusirao na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Jadni, nemaju sredstva za još par ljudi, koji bi čuvali javni red i mir -

bezbednost građana.

ŠiJo mi ga Đuro

OT

Ja nisam muško, koliko znam ,

ali bih im jebala sve poSpisku.

Neće mene niko braniti, ako se sama ne odbranim.

Iskusila sam to na svojoj koži.

Ja znam šta znači kada si fizički napadnut.

A nigde nikog.

Centar grada i niko ništa ne vidi.

Mnogo toga se gura pod tepih.

Ljudi, život jednog čoveka je ugrožen.

(jedan od primera, kada sam pročitala text sledila sam se)

Dokle više?

Znam da sam malo otišla u off,

ali.. ako sistem, ukoliko mogu tako da ga nazovem

ne može da nas zaštiti, pa...

Štitim se sama.

Štitim svoje dete.

Štitim svoju porodicu.

Ovo se dešava nama, a ne nekom drugom.

Ko je sledeći?

Zaključak: ''Use i u svoje kljuse''.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moja mama je radila u skoli. Odavno je penzioner. Secam se da se onomad, kasnih sedamdesetih mnogo zalila na decu kako su losa. Neprikladno se odevaju, dolaze u drustveno neprihvatljivim frizurama, uznemiruju cas, prigovaraju, rvaju se, prave manje stete. Neka deca prosto sabotiraju svaki nastavnicki posao i takva deca su strah i trepet celom nastavnickom kadru, jer sprecavaju vaspitni rad.

Posle nekoliko decenija, tokom cekanja u redu, prisao joj je gospodin srednjih godina, predstavio se i pitao je moju majku, da li ga se ona seca? Naravno, ona se po imenu odmah setila. E, doticni gospodin je pita, secate li se da ste mi dali poveliki samar? Moja mama se secala, jer u karijeri nije podelila mnogo samara.

Kaze on: ``Ja vam se zelim zahvaliti za taj samar. Dok su ostali nastavnici bili nezainteresovani za mene, vas samar me je pokrenuo da razmislim, sta nije u redu oko mene? Da taj samar onda nisam dobio, ko zna kako bi zavrsio.``

Ziva istina!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

NIje ni čudo što nam se dešava ovo što nam se dešava!

I gde je sad tu policija da oduzima ovo?

Nemaaaaaaaa je... :jokjok::omg::zid:

Na Najlonu prodaju i oružje

Pored raznih rariteta, kradene markirane odeće po niskim cenama, alata, vozila i svih mogućih predmeta potrebnih za kuću, na Najlon pijaci u Novom Sadu građani kupuju i oružje.

Pištolj M-57, poznatiji kao "tetejac", nedeljom, pored auto-placa, kod trojice mladića se može kupiti i za 100 evra.

Prodavci, kako smo saznali na licu mesta, robu švercuju iz Bosne. Tamo nabavljuju oružje, sa uklonjenim serijskim brojevima po niskim cenama, a prodaju ga u Novom Sadu nešto skuplje. Osim "tetejca" na pijaci se nelegalno može naći i CZ-99, odnosno "duga devetka", i pištolji M-70 i CZ-88, kao i ručne bombe.

Neupadljivi i obazrivi, klijenti ovih prodavaca su isključivo oni građani koji po preporuci dolaze da pazare oružje za svoje domaćinstvo. Cena se kreće od 100 do 200 evra, a municija se prodaje, u zavisnosti od kalibra, već po ceni od 20 dinara po komadu.

Pištolje, kaže jedan od njih, kupuju muškarci, zarad sigurnosti u svom domu. Crnom tržištu okreću se zbog visokih taksi za legalno oružje koje je država nametnula. Ovakav stav ima i Dušan Bajčetić, koji je 20 godina bio vlasnik radnje s oružjem "Magnum" u Novom Sadu.

"Legalno tržište ličnog naoružanja je zamrlo zbog visokih taksi koje je država nametnula. I sve više građana se zbog toga odriče registrovanih pištolja" kaže Bajčetić i dodaje da je isplativije da za 200 evra kupe polovan pištolj na crno, nego da svake godine plaćaju porez u tom iznosu državi za oružje koje drže u kući. Takođe, višak oružja je u Bosni, gde se većina kriminogenih struktura i snabdeva.

Da se jedan broj Novasađana naoružava na crnom tržištu raznim vrstama oružja, dobili smo nezvaničnu potvrdu i iz ovdašnje polcije:

"Od Novosađana je proteklih meseci zaplenjeno dosta automatskog oružja: heklera, škorpiona i uzija, oružja koje je za upotrebu dozvoljeno samo policiji i vojsci. Njime se snabdevaju kriminalci u podzemlju, a oružje nabavljaju i s Kosova, iz Bosne i Crne Gore. Razlog tome je što po završetku ratova u regionu mnogi nisu razdužili oružje, već je ono završilo u privatnom vlasništvu", priča izvor Novosti iz policije.

Kako navodi naš sagovornik, tržište oružja usko je povezano sa tržištem narkotika i njime se u kriminalnom miljeu trguje na veliko. Trampi se za drogu, švercuje se preko granica, neretko se i koriste u izvršenju krivičnih dela. U gotovo svim "sačekušama" u gradu korišćeno je baš automatko oružje, za koje civili ne mogu dobiti dozvolu.

Što se tiče legalnog tržišta, svake godine se Policijskoj upravi u Novom Sadu podnese više od 1.000 zahteva za nabavku oružja, a za oko 10 odsto policija ne izda odobrenje. Kada su u pitanju dozvole za nošenje oružja, ove godine je izdato svega dve, dok je prošle i pretprošle godine izdato ukupno 19 dozvola.

Izvor

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Policija tu ništa mnogo i ne može uraditi. Može uhapsiti tu dvojicu sa pijace, gotovo sigurno znaju ko su, ali kanal snabdevanja će teško preseći. Sigurno ne sa onakvim sistemom pogranične službe. :lol: U delovima je sasvim realno iz Bosne moguće preneti i nuklearno naoružanje, a da ga baš niko ne primeti. Da ne govorimo o "sitnicama" poput pištolja, municije i eksplozivnih naprava.

(Sa'sam se kandidovao kao osumLJičeni za šverc-komerc :lol:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Duga devetka nije pištolj, nego kalibar. CZ 99 uopšte ne mora biti u tom kalibru, pravili su ga i u .40sw ali dobro... naši novinari. Nego tekst sadrži jednu vrlo važnu činjenicu, a to je da ovo tržište oružjem "na crno" doživljava ekspanziju baš zbog tog Šešeljevog harača, koji je toliko visok da je bezobrazan i besmislen. Neki ljudi u kući drže pištolj vrednosti koju će taj porez da nadmaši za samo 2 godine (npr zastavica m70, kal 7.65x17 se prodaje za pišljivih 40tak evra) i onda gde je logika?

Ako je država htela da smanji broj cevi u civilstvu, smanjiće ali samo one sa utisnutim brojem, dok će onih drugih biti sve više. I nije bitno da li će ga kupovati na Najlonu, u nekom školskom dvorištu ili na nekom trećem mestu. Kako lepo veštica napisa - nema policije! Sede po kafanama, a noću tim istim kafanama čuvaju objekat za neku svotu evropskih novaca jer mu plata nije dovoljna.

Što se šverca preko Drine tiče, ja sam slušao priče o švercu krupne stoke :lol: samo čuješ nešto muče na sred reke :hahaha:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Beograd -- Četrnaestu beogradsku gimnaziju potresa skandal nakon što je jedan učenik gađao razrednu telefonom, zatim je odlukom veća isključen, ali i dalje pohađa nastavu.

Forum beogradskih gimnazija optužio je danas direktorku Četrnaeste beogradske gimanzije da nije sprovela odluku Nastavničkog veća o isključenju učenika koji je gađao razrednog starešinu, međutim, u gimnaziji ističu da čekaju okončanje disciplinskog postupka.

U saopštenju Forum ističe da je krajem prvog polugodišta, na času informatike, učenik B.A. najpre verbalno napao razrednog starešinu, a zatim ju je gađao mobilnim telefonom.

"Razrednom starešini je pozlilo i kolima Hitne pomoći prebačena je u Urgentni centar. Obaveštena je policija i podneta je prekršajna prijava protiv učenika", navodi se u saopštenju Foruma.

Kako se navodi, pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika i disciplinska komisija je predložila Nastavničkom veću da učenik bude isključen iz škole.

Nastavničko veće je jednoglasno isključilo učenika iz škole, međutim, kako navodi Forum, "direktorka škole Marija Miletić svesno nije obavestila roditelje o odluci škole i postupak je time učinila nezakonitim".

"Umesto toga, ona je roditeljima isključenog učenika predala video snimak sa školskog časa i time najavila novi skandal. Naime, u školi se već duže vreme snimaju svi časovi, što je nezakonito i nezabeleženo u našoj školskoj praksi", navodi se u saopštenju Foruma.

Tanjugu je u gimnaziji kratko rečeno da učenik trećeg razreda još nije isključen, da je pokrenut disciplinski postupak i uvedena mera pojačanog vaspitnog rada.

Kada budemo završili pojačani vaspitni rad i nakon procene da li ima promena u ponašanju učenika, biće poznata eventualna odluka o premeštanju u drugu školu, rečeno je Tanjugu.

U školi tvrde da učenik nije gađao razrednu, već je, kako kažu, bacio mobilni telefon u njenom pravcu i nije je pogodio.

Izvor: TANJUG, B92

:roll:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...