Idi na sadržaj

O trošku države kod ginekologa samo jednom u tri godine!


Preporučene poruke

O trošku države kod ginekologa samo jednom u tri godine!

Tridesetogodišnju pacijentkinju iz Doma zdravlja „Vračar“ koja je juče otišla na redovan godišnji pregled kod ginekologa dočekalo je neprijatno iznenađenje. Njena lekarka odbila je da je pregleda pozivajući se na novi pravilnik Republičkig fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

VestiDruštvo.2k....Skandal: O trošku države kod ginekologa samo jednom u tri godine!

Miljana Leskovac | 09. 10. 2012. - 23:56h | Foto: K. Kamenov | Komentara: 434 .

Tridesetogodišnju pacijentkinju iz Doma zdravlja „Vračar“ koja je juče otišla na redovan godišnji pregled kod ginekologa dočekalo je neprijatno iznenađenje. Njena lekarka odbila je da je pregleda pozivajući se na novi pravilnik Republičkig fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Naime, prema pravilniku, preventivni ginekološki pregled u domovima zdravlja moguće je obaviti samo jednom u tri godine.

- Čekaonica je bila prazna i ja sam tog jutra bila jedina pacijentkinja, što mi je odmah bilo sumnjivo. Kasnije sam od koleginica i drugarica koje se leče u drugim domovima zdravlja čula istu priču. Dok sam šokirana izlazila iz ordinacije, ginekolog mi je nagovestio da češće preglede uvek mogu obaviti u privatnoj ordinaciji - požalila se sugrađanka redakciji „Blica“.

Međutim, za razliku od domova zdravlja gde su pregledi besplatni, pregled kod privatnika košta najmanje 50 evra.

Zaštitnik prava pacijenata u Domu zdravlja „Vračar“ Snežana Lukić potvrdila je da od 21. februara ove godine, od kad važi novi pravilnik o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu, RFZO neće da snosi troškove ni za jedan preventivni pregled koji se obavi mimo utvrđene norme.

- Samo u slučaju kada pacijentkinje imaju tegobe i kada je ginekološki pregled nužan, on se može obaviti mimo norme utvrđene pravilnikom - kaže Snežana Lukić.

U pravilniku koji se može pogledati na sajtu RFZO piše da u okviru obima preventivnih mera u oblasti primarne zdravstvene zaštite, žene od 15 i više godina mogu obaviti preventivni ginekološki pregled jednom u tri godine.

Navodi se i da žene starosti od 25 do 69 godina samo jednom u tri godine mogu uraditi ciljani pregled radi otkrivanja raka grlića materice, kao i da žene od 45 do 69 godina mogu jednom u dve godine uraditi ciljani pregled radi otkrivanja raka dojke. Da su preventivni ginekološki pregledi neophodni svake godine, pa čak i češće, pokazuje podatak da u Srbiji od raka grlića materice godišnje umre oko 500 žena.

- Svakom iole razumnom čoveku je jasno da se preventivni ginekološki pregledi moraju obavljati češće od jedanput u tri godine. Vreme dupliranja malignih ćelija je dva meseca. To znači da od jedne maligne ćelije za dva meseca nastanu dve, pa za još dva meseca četiri. Dok prođu tri godine, tumor može toliko da naraste da već postane kasno za operaciju i uspešan tok lečenja - objašnjava prof. dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva za borbu protiv raka Srbije.

Blic

***

Ovakva vest, odluka RFZO-a je stvarno skandalozna!

''Navodi se i da žene starosti od 25 do 69 godina samo jednom u tri godine mogu uraditi ciljani pregled radi otkrivanja raka grlića materice, kao i da žene od 45 do 69 godina mogu jednom u dve godine uraditi ciljani pregled radi otkrivanja raka dojke.''

:wtf:

Ovakve vesti me ljute, jer je ovo van svake pameti!

Poznat je podatak koliko žena u Srbiji godišnje umire od raka grlića materice ili rada dojke i da je blagovremeno otkrivanje osnovni preduslov za izlečenje... Kakve tri godine?!? Nisu normalni.... prevencija je prvi korak ka ranom otkrivanju bilo kojih oboljenja, a kamoli ovakvih sa ovako tragičnim ishodom :dry:

I da, u članku piše da prosečan pregled, godišnji, u privatnoj ordinaciji košta 50 eura. :hmm: a ja onomad platila mnogo više.... a gde su sve one žene koje nemaju taj novac da plate pregled kod privatnika?!?

E, da... bitno da država finansira operacije promene pola, skidanja kilaže, a ne može da finansira preventivne ginekološke preglede jednom godišnje ili za lečenje male Teodore koja boluje od retke Batenove bolesti.... jbm ti državu!!! :ljutko:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da je ovo tek početak, i da će biti sve gore (a ne radi se o pesimizmu). Država će nas sve više opterecivati, i uskračivati onu elementarnu zdravstvenu zaštitu.

Navikli smo se (i, očigledno zaboravili) da su slično uradili sa stomatoloskim pregledima ...

Ide(mo) dalje ...

(ćutke i pomirljivo ...kako su nas dresirali)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

A ministarka žena :trt: neka ukinu jebenu zdravstvenu zaštitu i izdvajanja građana za istu, jer i ovako je došlo do toga da će se lečiti isključivo onaj ko ima novaca. Pa onda lepo kod privatnih lekara, platiš i lečiš se. Ovako izdvajaš od plate, platiš preko toga i još te sjebu priučeni lekari koji su do diplome došli kako su došli pa sada ''leče'' po državnim ustanovama.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

A ministarka žena :trt:

Ovaj podatak govori sve... kakva to žena može da stane iza ovog zakona i da ga ''parafira'' tj odobri?!?

A mene takvi podaci još uvek iznenađuju i još uvek me ostavljaju bez teksta.

Da li su ti ljudi u foteljama koji se bave papirima i zakonima svesni šta rade sa ljudskim životima?

Da li shvataju ozbiljnost posledica svojih postupaka?

I na kraju krajeva, zašto onda uplaćujemo zdravstveno osiguranje, kada ono sve manje troškova lečenja pokriva ili uopšte ne postoji u pravilniku (kao što su teške, neizlečive bolesti, koje uopšte ne pokrivaju troškovi.... :dry: )

Ne daj Bože da mi zatreba, više ću dobiti od ovog mog dodatnog životnog osiguranja.... :hmm:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

A ministarka žena :trt:

Ko nam garantuje da je žensko :lol: , gratis neuropsihijatar :fijuk:

Odavno se radi na tome, da se celokupan zdravstveni sistem

prebaci na kompletnu naplatu ''vršenja usluga''.

Nije to privatni sektor, ali nije ni daleko, po mom skromnom mišljenju.

Jbte :lol: moram da se smejem od muke,

iako tema nije ni najmanje za smeh,

sreća, pa ove godine nisam išla kod moje doktorke,

već sam se švrćkala po kontrolama na ''lepe oke'' :treptrep:

Može sve kod nas, aloo... Ovo je država apsurda.

Maaa... i to je blaga reč... :roll:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Koliko para, toliko muzike! Drzava treba da gazduje od postojecih sredstava. To neminovno znaci smanjenje zivotnog veka i statisticko povecanje smrtnosti zbog bolesti. Znanje i sposobnost za optimizaciju ova drzava nema. Uglavnom sve sto vredi od strucnjaka, odlazi u inostranstvo da zivi i zaradjuje. Politicka i zakonodavna elita se bira iz kadrovskih clanova, a ne iz profesionalaca.

Sto se tice lekara, toliko im je smanjena autonomija (kao i profesorima), da nista ne smeju da urade na svoju ruku.

Nazalost do promena nece doci...

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...