Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Vec je poznata stvar da cemo za koji dan svi na spiskove.

Kako gledate na stvar? Da li cete se iskreno izjasnjavati? Smatrate li da ce drzava manipulisati podacima i zloupotrebiti ih u smislu davanja vasih podataka strankama, bankama, agencijama, koje ce vas trpati u kojekakve ciljne grupe i posmatrati vas kao moguci plen zgodan za izmanipulisati...

Cula sam razne verzije, uglavnom kazu da je najuputnije izjasniti se po svim pitanjima pa makar i kao dzedaj/pravoslavac/dalaj lama/sektash da ne bi popisivac ili neko nad popisivacem dopisivao podatke koji odgovaraju drzavi/vlasti.

Sta velite o popisu?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 86
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

Meni te nove "nacije" liče samo na sprdnju. OK Ne kažem da je sve jednostavno, ali nije ni komplikovano. Kako da se oseća neko čiji je tata pola Mađar, pola Rumun, a majka pola Srpkinja, a pola

Pitam danas čoveka šta je po nacionalnosti... - "Četnik!" - - "Piši, četnik!" - "Sine, nemoj da se zezaš, odgovori ozbiljno..." - "Rekao sam četnik, piši četnik!" Tako da... nek' nadležni

Ne mogu da se setim kako je bilo formulisano pitanje, pošto ću - naravno opet sebe da stavim u prvi plan Kikija , kao osobu, koja živi na toj i toj adresi, kao izdržavano lice - dabome, smo prijav

U našoj državi se toliko manipuliše - živeo govornik :lol:da

me zabolE da li će pasti još jedna manipulacija.

Izjasniću se jasno i glasno.

Samo me zanima, šta ako neko neće moći da bude prisutan

iz krajnje opravdanih razloga,

u vreme, kada se popis bude održavao.

Hoće li postojati tim popisivača, koji će obilaziti staračke domove,

bolnice, zatvore?

Ne zezam se, samrtno sam ozbiljna.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

oT kad sam saZnala da je naš šePH u popisivačkom timu, drugOJačije gledam na poPis

(koji mi se ubr, nalazi na granici svejednosti i neGodovanja :lol:)

Sada, kada znam da je šePH glavni za to:

1. PoDržavam da se svi popišEmo

2. Znam da će sve biti poŠteno

3. Sigurna sam da će nam on (šePH) zaštititi sve naše iskrene odgovore

4. Nema te sile koja bi pored njegove zaštite mogla manipulisati s'našim poverljivim podacima afc586b4.gif

i 5. Drago mi je što će bar on videti neku fAjdu od tog popisa ... mslm... nadam se da će primiti platu za to

tE da će posle popisa biti najveći Srpski bogat_Aš fb9f71c3.gif

Inače,

zaboleše me podaci i za popis i za sve što ova gang organgNizuje jerihmrzimiodvratnisumiigademise534a3716.gifumphhh

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

:hahaha:

Upućen sam malo više u pitanja i potpitanja popisna, i ne vidim neki naročit razlog za zabrinutost u pogledu nekih prevara. Pitanja su manje-više ista kao na svim dosadašnjim popisima i država već ima na raspolaganju gotovo sve podatke iz njih. Tako da, ako je želela da ih nekome prosledi, to je već mogla učiniti na mnogo načina.

Što se tiče pitanja o nacionalnosti, maternjem jeziku i veroispovesti, građanin može odabrati da se na njih ne izjasni, i popisivač u tom slučaju mora upisati da se građanin nije izjasnio (bukvalno: "NIJE SE IZJASNIO"). Ako odaberete da se izjasnite, popisivač mora upisati tačno ono što mu vi kažete i apsolutno ništa drugo.

Popis kao popis, ništa posebno. Način da država popuni statističke podatke o stanovništvu...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne vidim ni jedan razlog zašto bi izvrdavao popis, na bilo koji način.

Ništa ne krijem, ničega me nije stid, a sve "sporno" već znaju.

No, inače sam od onih "paćenika" koji sva svoja "prava i obaveze" ispunjava.

Ono, ne bojkotujem izbore, plaćam porez i tako to.

Eh, jedino preskačem igrarije u mesnoj zajednici. :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pre dva'es godina sam i ja bio poPisivaC :streber: Urezana mi u vijuge prica ovlascenoga instruktora, da budemo vRlo ljubazni, te kRajnje strpljivi, u objasnjavanju 'neprosvetljenoj raji' da popisana nepokretna imovina nece sluziti za oporezivanje ...da podatak o upotrebljenoj hemiji (otrova), djubriva, nece sluziti za pisanje kazni, etc ... Bejah mladi devojCurak, msm, nezainteresovana za tako ozbiljne stvari, (osim da potrosim parice) i stvarno nem'pojma da li je doslo do zloupotrebe popisanih podataka. Lm, u vremenu sadasnjem - 'sve cu da im priznam' ...samo da se prisetim sta znam. (vec me nana preslisavala oko vlasnistva kuce, jer nam je to malo zamrsena prica) ... Videcemo...ponasacemo se 'u skladu sa pitanjima'.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

:hahaha:

Popis kao popis, ništa posebno. Način da država popuni statističke podatke o stanovništvu...

Ti ćeš šefe da častiš :astasad:

I budi ljubazan, pošto sam malo lenja, a malo više lenjivica :P:ggg:

Šta je sa osobama, koje su silom prilika onemogućene da budu prisutne u datom

vremenu, a i prostoru :lol: (bolnice, domovi.. i sl..) i daju podatke.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Biće upisano da je lice trenutno odsutno, razlog odsustva, trajanje odsustva i koliko često se lice vraća u mesto boravka.... ako lice koje je samac ili cela porodica nisu prisutni popisivač je u obavezi da te podatke pokuša pribaviti od komšija, eventualno rodbine odsutnog lica ili iz mesne zajednice ako je moguće. Upisaće samo one podatke do kojih može doći...

Amia, kazna je od 20 do 50 hiljada, ako se ne varam. :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Agitovanje manjinskih partija uoči popisa u Vojvodini

Stranke traže od građana da se nacionalno opredele

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton kaže da oni svim raspoloživim mogućnostima ohrabruju Mađare da se izjasne o svojoj pripadnosti

179184_vojpopis-3_f.jpg?ver=1317159705

U podsticanje građana da popisivačima u Vojvodini bez dvoumljenja odgovore na sva pitanja uključile su se mnoge manjinske političke stranke.

Proteklog vikenda u Novom Sadu su osvanuli bilbordi s natpisom „Ja sam Vojvođanin” ili „Ja sam Vojvođanka”, s pozivom na pridruživanje na istoimenoj Fejsbuk grupi koja se deklariše kao nevladina organizacija.

Savez vojvođanskih Mađara, objašnjava njen lider Ištvan Pastor, predstojeći popis doživljava kao pitanje od nacionalnog značaja, najavljujući da će, u skladu sa svojim mogućnostima, organizovati i učestvovati u kampanji u kojoj će podsticati i ohrabrivati građane da bi oni u što većem broju deklarisali svoju mađarsku nacionalnu pripadnost.

- Svima se obraćamo sa molbom da na ta pitanja obavezno odgovore, kao i da se u slučaju nacionalne pripadnosti izjasne kao Mađari - rekao je Pastor, dodajući da će organizovati i tribine i štampati više desetina hiljada letaka.

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton kaže da u skladu sa materijalnim mogućnostima vode kampanju da se što veći broj Mađara izjasni o svojoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

On je izrazio i žaljenje što političke stranke vojvođanskih Mađara nemaju u tom pogledu zajedničku strategiju.

Prema rečima predsednika Građanskog saveza Mađara Lasla Rac Saboa, veoma je značajno da se tokom popisa izjasni što više mađarskog stanovništva jer, kako je ocenio, kada brojnost nekog življa padne ispod jednog kritičnog praga, „onda ga više ne uzimaju ozbiljno“.

- Sa određenog stanovišta savetovao bih i onima koji žive u mešovitom braku da iskažu svoju nacionalnost - naglasio je Rac Sabo.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara Arona Čonke pripremila je letke i plakate za kampanju „svaki Mađar je potreban svojoj naciji“.

Za Crnogorsku partiju, objašnjava njen lider Nenad Stevović, popis je pitanje od nacionalnog značaja pa je ova stranka pripremila 20.000 letaka i počela je da ih distribuira širom Srbije gde žive pripadnici crnogorske zajednice.

- Takvo izjašnjavanje na popisu stanovništva je besmislica. Rođen sam ovde, ali za tu naciju nisam čuo. Iza toga su autonomaške stranke - kaže šef novosadskog SNS Miloš Vučević, upirući prstom na Ligu socijaldemokrata Vojvodine

U LSV našem listu su rekli da nemaju veze s tim bilbordima.

izvor - http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/279660/Stranke-traze-od--gradjana-da-se-nacionalno-opredele

Nisam bio ovih dana u NS pa nešto nisam ni primetio te bilborde, je l' video neko?

welcome_image_1

A vi kako te... :blek:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Video sam par bilborda iz autobusa pre neki dan... da se ja pitam niko se ne bi izjasnio, pa da ih onda vidim kako manipulišu osećanjima ljudi. Da ne bude zabune, mislim na pripadnike svih naroda i njihove "vođe". Ovako... kampanje će uspeti, dobićemo statističke gromade srbo-pravoslavaca i ugaro-katolika, još par desetina razbijenih noseva i polomljenih rebara i nadu da neće prerasti u još veće ludilo. Sve manju...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naravno da je politički :) Vojvodina je politički region, plus radi se o nacionalnom izjašnjavanju. Meni samo nije jasno ko stoji iza poziva na takvo izjašnjavanje, političke stranke poriču da stoje iza kampanje.

Inače ja za sebe nilada nisam niti ću reći da sam Vojvođanin, nacionalno sam opredeljen kao Srbin a geografski sam Banaćanin :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

BEOGRAD 30. 09. 2011

PRESS

skandalozni bilbordi U Novom Sadu... Popis koji poČinje 1. oktobra po svemu sudeĆi biĆe iskoriŠĆen za brojne zloupotrebe

Vojvođani ili Srbi - pitanje je sad

Nacija - Nedefinisana 'nevladina organizacija' pozvala građane Vojvodine da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođani. Poruka - „Mnogi ne znaju da imaju pravo da se izjasne kao Vojvođani. Važno je da znaš: nacionalna pripadnost je stvar tvog osećanja"

0405.jpg

Novi Sad su ovih dana preplavili bilbordi na kojima se građani pozivaju da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođani, a ne kao pripadnici nacije kojoj pripadaju! „Autor" ovih skandaloznih bilborda jeste grupa na društvenoj mreži Fejsbuk koja nosi naziv „Ja sam Vojvođanin/ka".

Svi bilbordi su tipski, a na svakom se nalazi zastava Vojvodine, trobojka sa tri žute zvezdice u sredini, iznad koje piše - „Ja sam Vojvođanin/Ja sam Vojvođanka". Zastava je predstavljena u obliku otiska prsta.

- Imaš pravo da budeš to što jesi! Na predstojećem popisu stanovništva građani i građanke odgovaraće i na pitanje o svojoj nacionalnoj opredeljenosti. Mnogi ne znaju da imaju pravo da se izjasne kao Vojvođani. Važno je da znaš: nacionalna pripadnost je stvar tvog osećanja - piše na jednom bilbordu.

Na drugom, postavljenom u centru Novog Sada, stoji: „Ja sam Vojvođanin. Neću put, nego povratak u Evropu!", dok se na trećem navodi: „Ja sam Vojvođanin. To smo - što smo!". Na Fejsbuku piše da je autor stranice „nevladina organizacija".

Provokacija

Politički analitičar Branko Radun kaže za Press da je očigledno da određene autonomaške partije i nevladine organizacije ovim putem žele da promovišu nešto što bi se u budućnosti zvalo vojvođanska nacija.

- Njima je sada cilj da započnu ovaj proces kako bi se neki ljudi već na ovom popisu izjasnili kao Vojvođani. U sledećoj fazi oni bi za njih tražili neka prava. Krajnji cilj svega ovog jeste da se promoviše vojvođanska nacija. Nekima to možda deluje smešno, ali tako je počelo i u Crnoj Gori - upozorava Radun.

Zabrinut je i potpredsednik Skupštine Vojvodine Igor Mirović, koji kaže da su ovi bilbordi sramota i uvreda za Novi Sad.

- Ako prošetate centrom grada, naići ćete na spomenike Svetozaru Miletiću, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Jaši Tomiću, a uskoro i Lazi Kostiću, Mihajlu Pupinu, Vasi Stajiću... Većina njih živela je u vreme Austrougarske pod velikom represijom, pa su se ipak u svakom javnom nastupu deklarisali kao Srbi. Za nas, kao partiju, ti ljudi predstavljaju modele kojima se treba rukovoditi - ističe Mirović.

On je optužio Ligu socijaldemokrata Vojvodine da stoji iza ove priče, pokušavajući da se nametne kao jedini legitimni predstavnik svih građana pokrajine.

Međutim, zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš kaže za Press da ta stranka nema veze sa bilbordima niti zna ko stoji iza ove akcije.

- Ko god je inicijator kampanje, imao je pravo na to. Ja ću se izjasniti kao Srbin pravoslavac, ali ne vidim zašto se neko ne bi izjasnio kao Vojvođanin ako se tako oseća - smatra Kostreš.

Upitan da li je ovo separatistički akt i pokušaj stvaranja nove nacije, Kostreš odgovara:

- Voleo bih da mi neko kaže koja to institucija izdaje sertifikate za to koja je nacija prava, a koja veštačka i koji vid izjašnjavanja je podoban, a koji ne.

Kao Crnogorci

Za potpredsednika radikala Milorada Mirčića ova „bilbord kampanja" sprovodi se po istom receptu prema kojem je u Crnoj Gori svojevremeno stvarana crnogorska nacija.

- Oni koji su stvarali veštački crnogorsku, stvoriće i vojvođansku naciju. Ne očekujem da će se već na ovom popisu mnogo ljudi izjasniti kao Vojvođani, ali očigledno je da se nalogodavcima žuri - upozorava Mirčić.

Predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti Endre Pap nije hteo da komentariše spornu kampanju.

- Ne želim da budem deo priče koja može biti ispolitizovana - rekao je Pap za Press.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić smatra da prvo treba ispitati motive ove kampanje i utvrditi ko stoji iza nje.

- Pravo je svakog pojedinca da se izjasni kako god želi, a ja poštujem osećaj regionalne pripadnosti. Međutim, pravo pitanje je da li iza ove kampanje stoji neka politička partija i koje su njene namere. Ovo je šansa kako za desničare koji godinama trube o vojvođanskom separatizmu, tako i za neke druge koji žele jeftine poene - ističe Gruhonjić.

Van pameti... Neviđeni pritisci na severu Srbije

Pozvali Subotičane i Somborce da se izjasne kao Hrvati - katolici!

0403.jpg

SUBOTICA - Hrvatsko nacionalno veće poslalo je na adrese nekoliko hiljada Srba iz Sombora i Subotice letak u kojem ih poziva da se izjasne kao Hrvati katolici!

Kako Press saznaje, na lične adrese 30.000 Vojvođana početkom nedelje stigao je u beloj koverti letak kojim se građani pozivaju da se izjasne „Hrabro kao katolici, Hrvati koji govore hrvatskim jezikom". Pisma su osim na adrese vojvođanskih Hrvata stigla i na adrese Srba i Bunjevaca, koji su ogorčeni ovim potezom.

I dok u Hrvatskom veću tvrde da su građane birali na osnovu telefonskog imenika, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić smatra da se radi o čistoj provokaciji.

- Priča da to rade po telefonskom imeniku nije istinita. Mi smo proverili nekoliko imena i prezimena na koje su poslali pisma i nisu u telefonskom imeniku. To znači da oni poseduju podatke o građanima. To je apsolutno krivično delo na koje ukazujemo. To je nešto što ima posledicu da se građanin plaši. Nama se masovno javljaju ljudi uplašeni, sa strahom i pitanjem ko o njima ima podatke. Nije, dakle, namera da se neko slobodno izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Ovo je atak na pravo pojedinca, namera je da se izazovu verska i nacionalna netolerancija i strah, a to izaziva posle tenziju i mržnju. To su stvari koje apsolutno moraju da budu sankcionisane i mi to tražimo - ističe Bajić u izjavi za Press.

Građani koji su dobili pismo sa letkom da se izjasne kao Hrvati ogorčeni su i uplašeni.

- Mislila sam da je izveštaj penzije, kada mi je poštar doneo kovertu na vrata. Kada sam otvorila, imala sam šta i da vidim. Pozivaju me da se izjasnim kao Hrvatica, mada svi znaju da sam Srpkinja. I ne samo meni, koverta je stigla i za moju majku, kojoj je 89 godina i bilo bi dobro da nas ostave na miru i da se ne poigravaju našim nacionalnim identitetom - kaže ova Subotičanka, koja je želela da ostane anonimna. T. Aleksić

Privedena četvorica aktivista BNV

NOVI PAZAR - Četvorica aktivista Bošnjačkog nacionalnog veća privedena su juče u policijsku stanicu u Novom Pazaru, pošto ih je patrola MUP-a legitimisala dok su lepili plakate kojima se poziva na bojkot popisa stanovništva.

Kako aktivisti kod sebe nisu imali nikakva dokumenta, policajci su ih priveli, a nešto kasnije, nakon što im je utvrđen identitet i uzete izjave, mladići su pušteni.

Na ovaj događaj sinoć je reagovalo i Bošnjačko nacionalno veće, koje je osudilo postupak policije i pozvalo ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da „prekine represiju prema onima koji se ne slažu sa sprovođenjem popisa među Bošnjacima".

- BNV će formirati veće grupe aktivista koje će deliti štampani materijal sa pozivom na bojkot. U slučaju da policija reaguje na to, oni će joj se suprotstaviti - navode u BNV-u, i dodaju da su uvereni da je cilj privođenja aktivista izazivanje straha „kako bi se Bošnjaci naterali da se povinuju režimu".

Halimi poziva na bojkot popisa

Republički poslanik Koalicije Albanaca iz Preševske doline Riza Halimi ponovio je da su albanski građani sa juga Srbije pozvani na bojkot predstojećeg popisa stanovništva jer su upitnici štampani samo na srpskom jeziku. Halimi je istakao da albanske partije nisu zadovoljne ni sa nacionalnom strukturom popisivača. S druge strane, predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je da to telo neće pozivati Mađare na bojkot popisa i konstatovao da u pogledu upitnika situacija nije bila bolja ni 2002. godine.

Ekipa Pressa

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

BEOGRAD 30. 09. 2011

PRESS

skandalozni bilbordi U Novom Sadu... Popis koji poČinje 1. oktobra po svemu sudeĆi biĆe iskoriŠĆen za brojne zloupotrebe

Vojvođani ili Srbi - pitanje je sad

Nacija - Nedefinisana 'nevladina organizacija' pozvala građane Vojvodine da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođani. Poruka - „Mnogi ne znaju da imaju pravo da se izjasne kao Vojvođani. Važno je da znaš: nacionalna pripadnost je stvar tvog osećanja"

0405.jpg

Novi Sad su ovih dana preplavili bilbordi na kojima se građani pozivaju da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođani, a ne kao pripadnici nacije kojoj pripadaju! „Autor" ovih skandaloznih bilborda jeste grupa na društvenoj mreži Fejsbuk koja nosi naziv „Ja sam Vojvođanin/ka".

Svi bilbordi su tipski, a na svakom se nalazi zastava Vojvodine, trobojka sa tri žute zvezdice u sredini, iznad koje piše - „Ja sam Vojvođanin/Ja sam Vojvođanka". Zastava je predstavljena u obliku otiska prsta.

- Imaš pravo da budeš to što jesi! Na predstojećem popisu stanovništva građani i građanke odgovaraće i na pitanje o svojoj nacionalnoj opredeljenosti. Mnogi ne znaju da imaju pravo da se izjasne kao Vojvođani. Važno je da znaš: nacionalna pripadnost je stvar tvog osećanja - piše na jednom bilbordu.

Na drugom, postavljenom u centru Novog Sada, stoji: „Ja sam Vojvođanin. Neću put, nego povratak u Evropu!", dok se na trećem navodi: „Ja sam Vojvođanin. To smo - što smo!". Na Fejsbuku piše da je autor stranice „nevladina organizacija".

Provokacija

Politički analitičar Branko Radun kaže za Press da je očigledno da određene autonomaške partije i nevladine organizacije ovim putem žele da promovišu nešto što bi se u budućnosti zvalo vojvođanska nacija.

- Njima je sada cilj da započnu ovaj proces kako bi se neki ljudi već na ovom popisu izjasnili kao Vojvođani. U sledećoj fazi oni bi za njih tražili neka prava. Krajnji cilj svega ovog jeste da se promoviše vojvođanska nacija. Nekima to možda deluje smešno, ali tako je počelo i u Crnoj Gori - upozorava Radun.

Zabrinut je i potpredsednik Skupštine Vojvodine Igor Mirović, koji kaže da su ovi bilbordi sramota i uvreda za Novi Sad.

- Ako prošetate centrom grada, naići ćete na spomenike Svetozaru Miletiću, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Jaši Tomiću, a uskoro i Lazi Kostiću, Mihajlu Pupinu, Vasi Stajiću... Većina njih živela je u vreme Austrougarske pod velikom represijom, pa su se ipak u svakom javnom nastupu deklarisali kao Srbi. Za nas, kao partiju, ti ljudi predstavljaju modele kojima se treba rukovoditi - ističe Mirović.

On je optužio Ligu socijaldemokrata Vojvodine da stoji iza ove priče, pokušavajući da se nametne kao jedini legitimni predstavnik svih građana pokrajine.

Međutim, zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš kaže za Press da ta stranka nema veze sa bilbordima niti zna ko stoji iza ove akcije.

- Ko god je inicijator kampanje, imao je pravo na to. Ja ću se izjasniti kao Srbin pravoslavac, ali ne vidim zašto se neko ne bi izjasnio kao Vojvođanin ako se tako oseća - smatra Kostreš.

Upitan da li je ovo separatistički akt i pokušaj stvaranja nove nacije, Kostreš odgovara:

- Voleo bih da mi neko kaže koja to institucija izdaje sertifikate za to koja je nacija prava, a koja veštačka i koji vid izjašnjavanja je podoban, a koji ne.

Kao Crnogorci

Za potpredsednika radikala Milorada Mirčića ova „bilbord kampanja" sprovodi se po istom receptu prema kojem je u Crnoj Gori svojevremeno stvarana crnogorska nacija.

- Oni koji su stvarali veštački crnogorsku, stvoriće i vojvođansku naciju. Ne očekujem da će se već na ovom popisu mnogo ljudi izjasniti kao Vojvođani, ali očigledno je da se nalogodavcima žuri - upozorava Mirčić.

Predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti Endre Pap nije hteo da komentariše spornu kampanju.

- Ne želim da budem deo priče koja može biti ispolitizovana - rekao je Pap za Press.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić smatra da prvo treba ispitati motive ove kampanje i utvrditi ko stoji iza nje.

- Pravo je svakog pojedinca da se izjasni kako god želi, a ja poštujem osećaj regionalne pripadnosti. Međutim, pravo pitanje je da li iza ove kampanje stoji neka politička partija i koje su njene namere. Ovo je šansa kako za desničare koji godinama trube o vojvođanskom separatizmu, tako i za neke druge koji žele jeftine poene - ističe Gruhonjić.

Van pameti... Neviđeni pritisci na severu Srbije

Pozvali Subotičane i Somborce da se izjasne kao Hrvati - katolici!

0403.jpg

SUBOTICA - Hrvatsko nacionalno veće poslalo je na adrese nekoliko hiljada Srba iz Sombora i Subotice letak u kojem ih poziva da se izjasne kao Hrvati katolici!

Kako Press saznaje, na lične adrese 30.000 Vojvođana početkom nedelje stigao je u beloj koverti letak kojim se građani pozivaju da se izjasne „Hrabro kao katolici, Hrvati koji govore hrvatskim jezikom". Pisma su osim na adrese vojvođanskih Hrvata stigla i na adrese Srba i Bunjevaca, koji su ogorčeni ovim potezom.

I dok u Hrvatskom veću tvrde da su građane birali na osnovu telefonskog imenika, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić smatra da se radi o čistoj provokaciji.

- Priča da to rade po telefonskom imeniku nije istinita. Mi smo proverili nekoliko imena i prezimena na koje su poslali pisma i nisu u telefonskom imeniku. To znači da oni poseduju podatke o građanima. To je apsolutno krivično delo na koje ukazujemo. To je nešto što ima posledicu da se građanin plaši. Nama se masovno javljaju ljudi uplašeni, sa strahom i pitanjem ko o njima ima podatke. Nije, dakle, namera da se neko slobodno izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Ovo je atak na pravo pojedinca, namera je da se izazovu verska i nacionalna netolerancija i strah, a to izaziva posle tenziju i mržnju. To su stvari koje apsolutno moraju da budu sankcionisane i mi to tražimo - ističe Bajić u izjavi za Press.

Građani koji su dobili pismo sa letkom da se izjasne kao Hrvati ogorčeni su i uplašeni.

- Mislila sam da je izveštaj penzije, kada mi je poštar doneo kovertu na vrata. Kada sam otvorila, imala sam šta i da vidim. Pozivaju me da se izjasnim kao Hrvatica, mada svi znaju da sam Srpkinja. I ne samo meni, koverta je stigla i za moju majku, kojoj je 89 godina i bilo bi dobro da nas ostave na miru i da se ne poigravaju našim nacionalnim identitetom - kaže ova Subotičanka, koja je želela da ostane anonimna. T. Aleksić

Privedena četvorica aktivista BNV

NOVI PAZAR - Četvorica aktivista Bošnjačkog nacionalnog veća privedena su juče u policijsku stanicu u Novom Pazaru, pošto ih je patrola MUP-a legitimisala dok su lepili plakate kojima se poziva na bojkot popisa stanovništva.

Kako aktivisti kod sebe nisu imali nikakva dokumenta, policajci su ih priveli, a nešto kasnije, nakon što im je utvrđen identitet i uzete izjave, mladići su pušteni.

Na ovaj događaj sinoć je reagovalo i Bošnjačko nacionalno veće, koje je osudilo postupak policije i pozvalo ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da „prekine represiju prema onima koji se ne slažu sa sprovođenjem popisa među Bošnjacima".

- BNV će formirati veće grupe aktivista koje će deliti štampani materijal sa pozivom na bojkot. U slučaju da policija reaguje na to, oni će joj se suprotstaviti - navode u BNV-u, i dodaju da su uvereni da je cilj privođenja aktivista izazivanje straha „kako bi se Bošnjaci naterali da se povinuju režimu".

Halimi poziva na bojkot popisa

Republički poslanik Koalicije Albanaca iz Preševske doline Riza Halimi ponovio je da su albanski građani sa juga Srbije pozvani na bojkot predstojećeg popisa stanovništva jer su upitnici štampani samo na srpskom jeziku. Halimi je istakao da albanske partije nisu zadovoljne ni sa nacionalnom strukturom popisivača. S druge strane, predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je da to telo neće pozivati Mađare na bojkot popisa i konstatovao da u pogledu upitnika situacija nije bila bolja ni 2002. godine.

Ekipa Pressa

niko nije Srbin al bi svako srpsko mleko da sisa dok ima... :dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Jeste svi spremni za popis? Nemoj da vas zateknem nespremne... :roll:

Što se više trude oko toga da nateraju što više ljudi da se nacionalno izjasne, ja dolazim u sve veće iskušenje da se ne izjasnim. Iako se smatram Srbinom, nisam siguran šta ću sutra upisati u sopstvenu popisnicu. Ovakvi nastupi sa jedne, druge, treće, stote strane će mi na kraju gotovo izvesno ogaditi koncept nacije do tačke sa koje nema povratka. Svako ima pravo da se izjasni kako god mu volja, jer nacionalnost nije uklesana u kamen niti kola našim venama. Nacionalnost je osećanje.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...