Idi na sadržaj

Linux Mint 18 uputstvo za instalaciju


Preporučene poruke

1. Preuzmite Linux Mint instalacionu datoteku sa https://www.linuxmint.com/download.php 

Verziju odaberite prema svojim željama, Mint dolazi u Cinnamon, KDE, Xfce i MATE izdanjima. Za većinu novijih uređaja, birajte 64-bit verziju. Imate mogućnost da preumete datoteku pomoću torrenta ili direktno.

2. Preuzmite i instalirajte Etcher sa ovog linka: https://etcher.io Možete da koristite i druge alatke dostupne na internetu kao što je Unetbootin, Etcher smo odabrali zbog pouzdanosti i lakoće rukovanja.

3. Ubacite USB uređaj (minimalno 4GB) u USB port na vašem računaru, pokrenite Etcher. Pod opcijom 1 birajte vašu Mint instalacionu datoteku, pod opcijom 2 birajte vaš USB uređaj i zatim kliknite na opciju 3. Sačekajte da procedura završi.

4. Restartujte računar.

5. Prilikom ponovnog pokretanja računara pritiskajte taster F8 na vašem računaru dok se na ekranu ne pojavi meni za izbor uređaja. Odaberite vaš USB uređaj strelicama i pritisnite ENTER.

Dočekaće vas sledeći ekran:

...a po završetku učitavanja i Linux Mint live instalaciono okruženje:

6. Dupli klik na Install Linux Mint ikonicu (moguće je da će biti nazvana malo drugačije)

7. Izaberite jezik instalacije (koji kasnije postaje i jezik na kom je prikazan Linux Mint u radu):

Kliknite na Continue (Nastavi)

8. Izaberite da instalirate dodatne fajlove za grafiku, wi-fi, flash i druge multimedijalne opcije - pritisnite Continue (Nastavi)

9. Odaberite vrstu instalacije:

Pošto je ovo najvažniji korak, posebno ćemo ga opisati. Prva opcija (Erase disk...) podrazumeva da će disk biti potpuno obrisan i da će na celokupnom prostoru biti automatski instaliran Linux Mint. Ukoliko već imate instaliran Windows, iznad ove opcije dobićete mogućnost da izaberete i instalaciju pored Windowsa (Install alongside Windows), u kom slučaju Mint biva instaliran na prvi PRAZAN (neformatisan) prostor na disku. Druge dve opcije (ovde onemogućene) nećemo posebno opisivati jer sa njima nismo imali iskustva. Ukoliko želite sami da odaberete gde i kako će Mint biti instaliran, birate poslednju opciju.

Minimalno je zahtevano da Mint (kao i bilo koji drugi linux) ima jednu particiju formatiranu u ext4 sistemu datoteka i jednu swap particiju (mada i ona može da bude izbegnuta). Dakle /dev/sda7 (vrsta swap) i /dev/sda8 (/ tačka montiranja i vrsta ext4) na fotografiji ispod.

Ukoliko ste odabrali automatsku instalaciju, automatski ćete preći na naredni korak bez opcije da formatirate disk. Mint će automatski pretpostaviti da želite jednu ext4 particiju i jednu swap particiju. što je sasvim OK. :) 

10. Po završetku formatiranja odaberite vešu ext4 particiju mišem i kliknite na Install Now (Instaliraj sada). Još samo par koraka.

11. Odaberite vremensku zonu u kojoj se nalazite (slobodno kliknite na mapu) i odaberite Continue (Nastavi):

12. Odaberite oblik tastature i jezik (Serbian i Serbian latin):

13. Odaberite (odozgo na dole) Ime koje želite da bude korišćeno za vas, ime vašeg računara na lokalnoj mreži, korisničko ime i lozinku (dva puta), te da li želite da budete automatski prijavljeni ili da prijava zahteva lozinku koju ste odabrali (Log in automatically ili Require...). Poslednju stakvu nema potrebe da odaberete. Kliknite na Continue:

Instalacija će sada biti započeta. U zavisnosti od vašeg računara trajaće 5-15 minuta i na kraju će vam biti ponuđeno da restartujete računar:

Nakon što se ekran zacrni zatražiće od vas da izvadite instalacioni USB uređaj iz USB porta na računaru i pritisnete ENTER.

Uspešno ste instalirali i pokrenuli Linux Mint, uživajte! :) 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...