luminica 2,120 Posted August 11, 2016 Report Share Posted August 11, 2016 Nisam sigurna ima li ovakva tema ,verujem da oni koji vole knjigu cesto pozele da svoje utiske prenesu i drugima,svoje odusevljenje,svoju preporuku.Cesto prelistam slicne teme na drugim mestima,zapisem zapazanja o knjizi,cesto i uzmem tu knjigu po preporuci.Nadam se da ce neko i na ovoj temi pronaci neku za koju moze kasnije reci da je zaista vredelo procitati je.Trenutno bih preporucila Crno jagnje i sivi soko,autorke Rebeke Vest.Knjigu je napisala engleska knjizevnica koja je 1935.god.slucajno posetila Jugoslaviju.Opterecena predrasudama ,pogresnim informacijama,priihvatila je tu posetu kao nuzno zlo.I odusevila se i sokirala.Pozitivno.A onda za godinu dana procitala sve sto je mogla da pronadje o nasoj zemlji,Slovenima,toliko pricala prijateljima koji su je s nevericom slusali i podsmesljivo gledali , i sledece 1936,oko Uskrsa,krenula s muzem da provede odmor i natenane upozna sve narode koji su ziveli u Jugoslaviji.Knjiga je romansirani putopis,prepuna nama znanih ,ali i neznanih stvari,sitnica koje o sebi ne znamo,u sebi ne prepoznajemo,ta zena nam ih otkriva i cita nas sa toliko razumevanja ,tumaci ih nam na takav nacin,da sam nekad imala utisak kako je upravo to ono sto volim kod nas,naseg naroda,a ne bih to znala na taj nacin da objasnim.Zanimljiv je i istorijski momenat,Hitler na vlasti uNemackoj,nasa zemlja u previranju(a kad pa to nije bila) posle ubistva kralja u Marseju,politicka nestrpeljivost u republikama tadasnje SHS,ponasanje velikih zemalja prema nama,Rebeka Vest nam tako prezentuje jednostavno,objasnjavajuci i zaleci ujedno ovaj narod ,a i diveci mu se istovremeno ,sto uprkos svemu istrajava i nastavlja da zivi po nekim svojim pravilima .Ma koliko davno su bila ta vremena,ako procitate knjigu,videcete da razlike u odnosu na to vreme gotovo da nema,samo su se imena na celu velikih igraca promenila. Mia, vojo, vesticara and 1 other 4 Quote Link to post Share on other sites
vesticara 6,022 Posted August 11, 2016 Report Share Posted August 11, 2016 Zvuči primamljivo. Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted August 11, 2016 Report Share Posted August 11, 2016 Zvuči vrlo interesantno, nisam čula za ovaj naslov.Potrudiću se da je nađem.Pitanjce jedno za @luminica - gde pronalaziš te knjige?(pošto ovo nije prvi put da me zainteresuješ nazivom knjige i kratkim rezimeom )I da, ne brini, slična tema postoji- Uh! Kakva knjiga! (ili tako neki naslov)ali ovde si pisala o preporuci, a Grešni je tamo pričao o knjizi koja ga je oduševila....tako da - imaću i ja ovde nešto dopisati luminica and vesticara 2 Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted August 11, 2016 Author Report Share Posted August 11, 2016 U mojoj biblioteci..posto me znaju duzi vremenski period,cesto provodim dosta vremena tamo.Uglavnom ti bibliotekari preporucuju nove naslove,najcitanije,ili one najbolje reklamirane.A posto znaju sta volim,a da sam i dosta citala,imam slobodu da bazam izmedju polica.I tako,ponekad me zainteresuje rezime,omot ili naslov,a takodje i preporuke prijatelja,pogotovo onih koji kao i ja imaju slican ukus.. Smucalica, vesticara and Mia 3 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted August 12, 2016 Report Share Posted August 12, 2016 Blago tebi.... ja sam tako imala prijem u apatinskoj biblioteci,jer su me ti ljudi znali od rođenja i pratili su moja interesovanjapa sam se provlačila uz tatu i imala potpunu slobodu muvanja po biblioteci... Ovde je malko drugačija atmosfera i menjaju se bibliotekaripa se i drugačije ponašam...Srećom, postoje e-books i to me spašava Mia 1 Quote Link to post Share on other sites
vojo 1,783 Posted August 12, 2016 Report Share Posted August 12, 2016 Luminice i meni je to intersantno...potrazicu taj naslov... luminica 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts