Idi na sadržaj

Najskuplja slika ikad: 142 miliona dolara!


Preporučene poruke

Slika britanskog slikara Fransisa Bejkona triptih pod nazivom "Tri studije Lusijana Frojda" postala je najskuplje umetničko delo koje je ikada prodato na nekoj aukciji, pošto je za nju dato 142,4 miliona dolara na aukciji.

Pre iznošenja na aukciju procenjen na 85 miliona dolara

Triptih iz 1969. godine, nikada pre nije bio ponuđen aukcijskim kućama, a procenjen je pre iziošenja na jučerašnju aukciju na 85 miliona dolara.

Do sada je za najskuplju sliku važila slika norveškog slikara Edvarda Munka "Vrisak", koja je prošle godine u maju dostigla vrednost na aukciji u aukcijskoj kući Sotbi od 119,9 miliona dolara.

Izvor: Blic

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

"vredi onoliko koliko je neko spreman da plati"

na žalost, tako je sa mnogim stvarima u životu, pa i sa umetnošću... :dry:

Nisam baš neki poznavalac, ali... što je mnogo - mnogo je...

A slika... pa, baš i nisam nešto oduševljena...

Sa druge strane, Munkov ''Vrisak'' zaista volim da vidim i verujem da je uživo moćna...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nisam fan ekspresionizma koji je nastupio kao "odgovor" impresionizmu, a pošto tu spada i kubizam, nisam fan ni njega. Ne volim ni Pikasa ni Bejkona, iako mogu da odvojim neka njihova dela koja volim i koja bih volela da posedujem. Što se Bejkona tiče, to nije ovaj triptih. Ali šta ja znam da li neki budžovan sa debelim kontom u banci voli ekspresionizam? Češće to nije slučaj, nego samo pomodarstvo, ali ne mora da znači.

Znam da nije tema, ali meni nikad nije bila jasna opsesija Vorholom i njegovom umetnošću pa se njegove slike prodaju po abnormalno visokim cenama :beyond:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Frensis Bekon spada u meni omiljenije slikare. Ne posebno originalan u iznajaženju likovnih izraza, ali izrazito snažan (kao malo ko i istoriji slikarstva) u davanju ličnog pečata u svojim delima čineći tako rešenja drugih likovnih umetnika potpuno novim i originalnim koja gotovo po pravilu odišu nečim teškim, strašnim, gotovo apokaliptičnim...

Za Bekona se ne može sa sigurnošću reći kojojem slikarskom pravcu pripada i meni je najbliže istini kada ga svrstvaju u figurativne slikare...

A, što se tiče cene... Ne znam... Ali, sigurno je da neko ko ima tolike pare misli da to umetničko delo vredi. I, ne zaborivomo. To je triptih, dakle tri platna koja, opet, pričaju neku svoju priču i to složeniju nego što to obočno može jedna jedina slika...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...