Idi na sadržaj

Napad na Iran, realnost?


Preporučene poruke

Teške teme u kasne sate, al' šta da radim, padaju mi na pamet. :) Videh izjavu Ajatolaha Hamneija o tome kako je Iran spreman da uzvrati na svaki napad Izraela ili SAD, koju je dao obišavši vojno postrojenje na severoistoku Irana, pa da vas upitam... da li će Izrael i/ili SAD zaista napasti Iran? Kakve posledice takvog eventualnog napada predosećate? Da li je Iran dovoljno jak da spreči invaziju?

Mislim da će do napada definitivno doći jer ga pripremaju već mesecima. Mediji su pripremili teren za pretvaranje iranskog nuklearnog programa u pretnju po ostatak sveta bez obzira na to da li on to zaista jeste ili ne. Mislim da se čekaju izbori u SAD, pa da se napad stavi na teret novom predsedniku za četiri godine kad cela stvar bude već uveliko završena. Da li je Iran u stanju da se odupre? Mislim da nije. Iračka vojska je izašla iz Zalivskog rata netaknuta, pa je pregažena pre par godina, mislim da isto sleduje i Revolucionarnoj gardi, uz možda nešto više otpora.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Iran je interesantna drzava, sa jedne strane ima tu religijsku diktaturu, ima i svoju ugnjetavanu opoziciju, relativno je i progresivna. Na neki nacin je i protuteza talibanima, iako sa druge strane iste podrzava (cini mi se).

Medjutim Iran ne sme da ima bombu! To je uslov opstanka Izraela na duze staze, a jeste i pitanje stabilnosti u svetu.

Ne verujem da ce ga napasti jer previse drzava stoji uz Iran, ali ipak postoji odredjena sansa i ja uistinu ne znam koliko je to verovatno.

Ukoliko dodje do rata, doci ce do obaranja religijom utemeljenog rezima, pokusaj uvodjenja demokratije ce propasti i drzava ce pasti u dugu agoniju, kao sto je pao i Irak ili Avganistan.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja nešto ne vidim koja bi to država koja stoji uz Iran stajala uz njega i u toku napada "saveznika", malo mi je to verovatno. Amerikanci imaju trupe na zapadu (Irak, Izrael, Mediteran), jugu (nosači aviona, verovatno i Saudijska Arabija) i istoku (Afganistan, Pakistan), pa bi mogli napasti sa sve tri strane simultano. Iran bi u slučaju sukoba ostao sam, a ne bih isključio mogućnost da se Sudijska Arabija pridruži koaliciji protiv njih. Slažem se da bi uvođenje "demokratije" naišlo na nepremostive prepreke, ali to je tek sporedni cilj napada.

Što se tiče bombe, jesi li pogledao mapu? Arapi su sa svih strana, radijacija bi svakako izašla van granica Izraela, misliš da bi rizikovali smrt nekoliko stotina hiljada Muslimana da bi uništili Izrael u jednom naletu? Daleko je verovatnije da će ga napasti sa distance, a da će se okolne zemlje rado pridružiti sa kopna, zemlje i vazduha, da reše to pitanje jednom za sva vremena.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Napad na državu koja nema nuklearnu bombu ili nije deo neke globalne vojne alijanse (čitaj NATO) je danas realnost, osim ako nije reč o Švajcarskoj ili Vatikanu npr. O napadu na Iran se govori već nekoliko godina, izraelske službe bezbednosti stalno prate i izveštavaju o iranskom nuklearnom programu tvrdeći od samog starta da se radi o vojnom a ne civilnom programu, u šta u suštini i verujem. Napad je vrlo moguća opcija, jer Izrael sigurno neće dozvoliti da bilo ko u njihovom okruženju razvije nuklearno naoružanje. Nema šanse. Ni najmanje narušavanje trenutno uspostavljene ravnoteže na Bliskom istoku je sa izraelskog stanovišta nedopustivo i dovodi u pitanje njihov opstanak. Neće biti ni prvi put da Izrael preventivno napadne državu za koju smatra da ugrožava njihovo postojanje, a njihovi piloti odavno uvežbavaju vazdušne napade na Iran. Do napada bi kao što rekoh svakako moglo da dođe, međutim mislim da bi sam napad bio ograničen na vazdušni napad kao u slučaju SRJ. Zapravo cela ta priča me podseća na priču sa SRJ - sankcije, pa bombardovanje, pa rušenje režima iznutra. A i sama veličina Irana i broj stanovnika upućuju da se tu niko ne bi baktao da ih okupira ili da izvrši invaziju kao u Iraku ili Avganistanu. Iran teško da tu može da se mnogo odbrani, jer nema ni savremenu avijaciju niti sisteme PVO zemlja vazduh. Nemaju ni savremene rakete zemlja-zemlja da bi ugrozili nekoga iako Izrael filuje priču da već imaju rakete dometa do 10000km. Jedini problem za Izrael i SAD u svoj toj priči je da su njihova nuklearna postrojenja uglavnom pod zemljom, pa ih vazdušni napadi ne bi nešto ugrozili, ali bi zato mogli samu državu da izbombarduju do te mere da ih vrate u kameno doba što je plašim se vrlo realno da se dogodi.

Inače da bi Iranci gađali Izrael bilo čime, morali bi da prebace preko Iraka, a to je dovoljno velika teritorija da Ameri presretnu bilo šta što bi Iranci mogli da ispale sa svoje teritorije. No kao što rekoh, pre će Izrael napasti njih nego što ovi i pomisle da ih ugroze, ko zna šta je Izrael uradio Egiptu zna o čemu govorim :kafa:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nekako sam bio u ubeđenju da Izrael ipak ne može sam napasti Iran i napraviti neku ozbiljniju štetu, da bi Ameri morali priskočiti u pomoć. Okupacija verovatno nije opcija, koliko god vojnika da pošalju bili bi glineni golubovi među 75 miliona potencijalnih neprijatelja. Mada, ni Afganistan nije baš mali, i on ima 35 miliona stanovnika...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Zato i ne mogu da kontrolišu Avganistan. Iako imaju lokalne snage bezbednosti na svojoj strani, stanovništvo nikada neće biti na njihovoj strani. Izrael još kako može da razori Iran (uvek pomisli na šestodnevni rat), da Iran ima nuklearku i planira da je upotrebi, Izrael bi prvi roknuo atomsku bombu po sred Teherana. Uvek treba imati na umu - http://en.wikipedia.org/wiki/Samson_Option

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nije to toliko religiozni fanatizam, više je takva doktrina da im niko ne sme ugroziti pravo na postojanje. Kod njih istina religija dosta igra ulogu u zakonodavstvu, kulturi i ostalom ali nije baš da se mogu meriti sa verskim fanaticima kao što su vehabije i slični. Mala digresija, jedan beogradski Jevrejin je već godinama tamo i otprilike prema njegovoj priči imaš svakakvih od ortodoksnih Jevreja pa sve do likova kojima se baš ono jebe za religiju. Na izraelskom tlu je recimo zabranjeno pečenje prasetine, pa se ljudi dovijaju tako što recimo uvezu zemlju iz Rusije, prospu preko jevrejske pa tu peku, ili jednostavno nabiju glavu od ovna umesto svinjske i okreću a to što ima papke i praseći repić nema veze. :lol: Ali da će uraditi stvari na koje većina zemalja nikada neće ni posmisliti to svakako :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...