Sign in to follow this  
Followers 0

Umetnost u islamu

6 posts in this topic

Posted · Report post

Najznačajnija džamija u Siriji nalazi se u Damasku – Omajad džamija.

putopisbliskiistok7.jpg

740.jpg

731.jpg

Petak je neradni dan i poseta džamiji je svečanija nego u radnim danima. Pre ulaska u džamiju dobije se adekvatna garderoba (galabeja)

738.jpg

Do 705 godine na ovom mestu je bila Hrišćanska bazilika. Posle dugih pregovora koji su trajali 72 godine preuzeli su je muslimani. Vladari iz dinastije Omajade su tu onda nadogradili džamiju ne rušeći ništa od postojeće crkve. To se lepo može videti po krovu u centralnom holu koji je rađen sa dva različita stila. Kad su radovi na izgradnji počeli otkrili su ispod zemlje pećinu u kojoj su pronađeni ostaci Svetog Jovana Krstitelja.

Obzirom da Svetog Jovana muslimani priznaju i veoma cene kao sveca i proroka na centralnom mestu u glavnom holu sagradili su mali mauzolej i tu položili njegove mošti.

734.jpg

735.jpg

Omajad džamija je treća po veličini u svetu. Od nje su veće samo one u Meki i Medini. Obzirom da Sirijci gaje vrlo tolerantnu vrstu islama unutra vlada veoma opuštena atmosfera. U jednom kraju ogromnog hola možete videti ljude kako se disciplinovano mole a u drugom dedu koji nešto podučava svog unuka.

732.jpg

733.jpg

Mauzolej gde je sahranjen Salah ad Din (Saladin). To je arapima jedan od najomiljenih likova iz istorije. Vojskovođa koji se hrabro suprostavio Krstašima koji su ga isto veoma poštovali. Kao vladar bio je vrlo pravičan i pošten. Kao dokaz tome je sledeća priča. Kad je Saladin umro u 55-oj godini rodbina je otvorila njegov trezor tražeći sredstva za sahranu. Našli su samo sitniš i uspomene tako da je sahranjen vrlo skromno u drvenom sanduku. Čuvši tu priču 700 godina kasnije nemački car Wilhelm II je poklonio raskošan sarkofag da se Saladinovi ostaci premeste u njega. Međutim nadležni za to su odlučili da čovek "kojem je novac imao značenje koliko i pesak" ostane u onom prvobitnom. Drvenom.

Fotografije i delovi teksta preuzeti: klubputnika.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0