Idi na sadržaj

Hrvati i mržnja prema Srbima


Preporučene poruke

Nismo mi! Rus je! Odnosno Srbi su... Stvarno!

21. jun 2012. 10:59 > 11:05

Kadar nevera! Novinar "Večernjeg lista" optužio Srbe da su preko jednog Rusa naneli veliku štetu Hrvatskoj. Tvrdi i da su srpski navijači obukli kockaste dresove i pravili nerede. Mi se nadamo da se šalio ili... Ko zna.

v248956p0.jpg

Neverovatno.

Da se radi o hrvatskoj verziji "Njuz.net" - ovaj tekst bio bi razumljiv.

Ali, s obzirom na to da je objavljen u "Večernjem listu", a potpisnik je Hrvoje Delač, moramo da se zapitamo. Ma, bolje da se ne zapitamo... Neka bude da je sve samo "sprdnja" i "šega".

"Srbi su se u hrvatskim dresovima infiltrirali među naše i divljali!", naslov je teksta, koji ima i izvod:

"Baklju na teren nisu ubacili naši navijači, nego Rus, potvrdila je poljska policija."

!?

Delač potom piše:

"Dosta mi je tih šupaka Hrvata – rekao je nakon utakmice Hrvatska – Španjolska predsjednik Uefe Michel Platini, isprovociran zbog bacanja baklji s našeg dijela tribine. Međutim, na kraju se ispostavilo da baklju koja je doletjela na teren nisu bacili hrvatski navijači. Naime, poljska policija uz pomoć videonadzora snimila je, a poslije utakmice i uhitila navijača koji je bacio baklju u teren, a jučer je i službeno potvrdila da je riječ o državljaninu Rusije!"

S obzirom da je bio Rus, "normalno" je da su njega tamo poslali Srbi, razmišlja autor.

"Istodobno, po navijačkim forumima priča se da spomenuti Rus nije izolirani slučaj, nego da su na tribine na kojima su bili hrvatski navijači dolazili i Srbi odjeveni u dresove hrvatske reprezentacije!"

Dakle...

"Njihov cilj bio je jasan – ocrniti hrvatske navijače i izazvati nerede. S obzirom na to da je na Euru bilo i navijača iz Srbije, ta bi priča mogla držati vodu. Iako se reprezentacija Srbije nije plasirala na Europsko prvenstvo, Srbi su odlučili otići u Poljsku".

Autor teksta "pruža" i dokaz.

"O tom svjedoči majica na kojoj su bila ispisana četiri 'S', koja je bila zakucana na drvo pokraj kampa naše reprezentacije. Također, srbijanski mediji potvrdili su da u Poljskoj ima dosta njihovih navijača, a pisali su i o tome da su oni sudjelovali u tučnjavi između Rusa i Poljaka. O tome svjedoče i fotografije navijača sa srbijanskim obilježjima".

S obizrom da Hrvati očekuju novu kaznu "zbog srpskih huligana", Delač se nada da ona neće biti rigorozna.

"Upravo zbog svega navedenog bit će zanimljivo vidjeti kako će Uefa reagirati i koliku će kaznu odrediti HNS-u zbog svega što se događalo na utakmici protiv Španjolske".

Ovaj tekst zaslužuje smajli, samo nismo načisto da li ovaj :) ili ovaj :P

(MONDO, foto: AP)

____________________

Razmišljam da li ovaj post treba smestiti ovde ili mu posvetiti posebnu temu i to u okviru politike. :cesces:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Da nije jadno, bilo bi smešno. :lol: Ili obrnuto... :cesces:

Zagriženi fašizoidni šovinisti optužuju one koje mrze da su zagriženi fašizoidni šovinisti. Rekao bih da je neverovatno, li nije jer upravo ovakvu reakciju očekujem s druge strane Dunava i Drine. Izlivi nekontrolisane mržnje prema Srbima premašuju i osećanja Nemaca prema istima tokom drugog svetskog rata. Tako je to kad se kompletna državna i nacionalna strategija zasniva na bežanju od zlih istočnih suseda - stvorili su i kompletnu novu generaciju degenerika koja će nastaviti svetle tradicije predaka.

Koliko god razumem razloge za početnu netrpeljivost prema Srbima, koji idu nekih 300-400 godina unazad, toliko mi je neshvatljivo fanatično održavanje i unapređivanje te netrpeljivosti - gotovo kao da je sam opstanak hrvatske nacije baziran na postojanju istočnog neprijatelja... sumanuto. Oni su zaista ubeđeni da su u Srbiji samo oni tema, i da Srbi samo smišljaju kako da im napakoste, a ja u poslednjih verovatno desetak godina jedva da sam čuo da neko priča o mržnji prema Hrvatima, jedva da ih pominjemo! :lol:

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Uskoro ulica Milana Mladenovića u Zagrebu

04.05.2012

milan-mladenovic-ekatarina-velika-132858

ZAGREB - Hrvatska prestonica uskoro bi mogla da ima ulicu koja će nositi ime beogradskog muzičara i frontmena Ekatarine Velike Milana Mladenovića. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Zagreb odlučio je danas da uputi u proceduru i na javnu raspravu u veća gradskih četvrti predlog za imenovanje novih ulica u gradu među kojima je i Ulica Milana Mladenovića.

Kurir

:fijuk:

Hoću da kažem... ne virujeN u tu (sveopštu) mržnju,

.. osim možda na područjima Sporta i Rata.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

(ako mi veruješ :lol:) ja živela tamo iLevn iRs.. Zagreb5-Otočac3-Rijeka3, ništa sliĆno nisam primetila.

Sporadične "pucnjave" jeste bilo,

ja i nekakva Alica, CroatShvabica Rex Alica, fakat smo "uzele" jedna drugoj po pramen kose :(:(.. but..

to je bilo zbog ljubavi prema Veljku

a ne zbog mržnje na relaciji CRO - SR

sorry... :neznam: nisi me ubedio. I dalje verujem sebi. :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

OndaK su nam iskustva bitno drugačija. Ja živeo tamo četrnaest godinica. I video kako se najveći prijatelji mojih roditelja transformišu u nešto sasvim suprotno. Ali, sve to su ratna zbivanja, gde se da očekivati da strasti uzavru i da ljudi pokažu neprijateljstvo jedni prema drugima. Ono što je ovde čudno je to što i 17 godina posle završetka ratnih dejstava ta mržnja tamo ne jenjava, ili se bar tako čini na osnovu niza incidenata.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Možda nam iskustva i nisu bitno drugačija.

Može bit da su nam vage (bitno) drugačije podešene... što nije ni čudo, jer je moja vaga od tvoje starija duplo.

U želji da se ne napravim gluva za strahote, bol, tuge, neprijatnosti i razočarenja koje si sigurno doživeo, priznaću ti:

sa napomenom: kada sam rekla "ništa slično nisam primetila" - nisam te slagala, ali jesam (ti) prećutala. Sa dobrim razlogom.

Primetila sam ja itekako... štošta.. nisam bila ćorava.

Naročito sam u Rijeci primetila kuju Bogner Olgu (deklarisanu kao ortodox Hrvatica) moju razrednu, skota koji me je kao dete tri godine proganjao, šikanirao i saplitao.. sa željom da postane moja noćna mora

iz jednog jedinog razloga - što sam Srpkinja. Na osnovu tako lepog i među svima njima jedinog IĆ.. na kraju prezimena.

I to u totalno mirnodopsko vreme.

Ali,

danas... u svojim beleškama ja nju ne vodim pod M (mržnja), a ni pod H (Hrvati/ca). Ta kuja to nije zaslužila, jer o Hrvatima (sveobuhvatno) imam jako lepo mišljenje.

Vodim je pod Lj (Ljiga/ljiZgica)... mož' hrvatska a mož' i bez predznaka.. sveJedno. A vodim je i pod P (pichketina/piZda)... univerzalna. Čari dvojnog knjigovodstva.

Niti svo zlo, sav otrov, sav bes, svu histeriju kojima me je ona obasipala (i još poneko tu i tamo obasjavao) mogu da pripišem pod H (Hrvatska).

Na stranu što to nije sušta realnost, jer ja i nisam neki reper realnosti, nego - to ne bi bilo fer. (a ja jesam fer :treptrep: alias ferlucifer)

Evo Zašto.. i Evo Kako!

1. U kasnijim godinama.. posle Rijeke dveMa i po' godinama, imala sam (ne)priliku, (ne)sreću i (ne)zadovoljstvo.. da živim na Kosovu.

Na mešovitoj IĆ teritoriji... u IĆ vladavini.

I fer ću ti reć... uopšte nisam odahnula. Videla sam sve i svašta. A naročito to, da mnogi koji nisu IČani (zahvaljujući mnogima_onima koji to jesu) svoje živote žive u identičnim situacijama, relacije Ja - Bogner Olga.

Ipak, ni to nije upisano ni pod M (mržnja), ni pod S (Srpska), a ni pod A (Albanska).. jer ni to nije - opšta pojava.

Svo to sranje krozgustogranje svrstala sam pod P (politika) .... ili pichketina/pizzdurina/piZda.. sve jedno.

2. A onda sam došla ovde. Na teritoriju dominantnog IĆ.

YeeeBoTe :uzbud: konačno među "svojima" :uzbud: al' ću tu sada sita da se naodmaram i nauživam :uzbud: oUuu yeaaaAaaa!!!

I tek ovde,

u neposrednom okruženju svih tih IĆevaca... u višegodišnjim neposrednim kontaktima... kroz višegodišnje neposredne analize,

neposredno se suočivši sa samim ić.jezgrom, ič.mozgovima, ić.postupcima, ić.delima

shvatih i dubinu i širinu i visinu i površinu i zapreminu i obim svih dotadašnjih slova

otkrih i mnoga nova

i najzad kompletirah abecedu, upisavši u notes i to jbno M (mržnja). :mail: SS (ne eSeSovska, nego SrpskoSrpska)

U to ime VelkoH (velko hvala) nashi(nci)ma/svojima/tvojima/mojima.. jer.. :neznam: i ko će kome najBolje da ebe kewu :rnr: ako ne

.. svoj svome!!!

Nije nemoguće da ti zbog (svega) toga "kontriram". :)

Izmenjeno od strane člana Glisha
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pazi, strahote i bol su bili i prošli, ali nisu od mene napravili neprijatelja Hrvatima. Niti Bošnjacima kad smo kod toga. Čak su doveli do suprotnog efekta, do razumevanja toga koliko su naši sukobi i ratovi (bili) besmisleni. Tako da ovo ne pišem sa neke ostrašćene i strane unapred negativne prema 'rvatima. Pre devedesetih sve je bilo drugačije. Komunizam je otupeo nacionalne oštrice. Eto, početkom devedesetih ja, kao devetogodišnjak, nisam znao da sam Srbin. Niko mi o tome nije pričao, a kamoli me ubeđivao da bih trebao mrzeti Hrvate. Ili bilo koga drugog. Ali sam zapazio nešto fascinantno. U tome vreme kad ja eto nisam ni znao da sam srpskog porekla, mnogo mlađa deca Hrvata su na ulicama već otvoreno uzvikivala antisrpske parole i pokazivala neprijateljstvo. I to je ono o čemu ja pišem. Ta deca nisu ni znala, kao ni ja, šta su to Srbi i Hrvati, ali su znala da treba da mrze tamo neke Srbe. Tome su ih mogli naučiti samo roditelji.

Možda grešim, ali kod Srba ne primećujem taj obrazac indoktrinacije koji tera čak i najmlađu decu da postanu smrtni neprijatelji bilo kome. Ok, ne volimo Hrvate, ali se ne trudimo iz petnih žila da im napakostimo kad god stignemo. Ni izbliza dovoljno da ih optužimo da su oni, recimo, obučeni u naše dresove napravili incidente u Đenovi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Elem :kez:

Ko umije, njemu dvije.

Priča I

Nekada (u prošlom milenijumu), negde (u Splitu) je 70-ih godina rastao i odrastao čovek za mene.

Tada je maleno muško biće od strane

supruga od rođene tetke, doživljavao šikaniranja,

tipa: dobacivanja, čupkanja ušiju, bušenja lopti.

Zašto?

Zato što je sin vojnog lica... sin čoveka koji je došao iz Srema.

Nije. Zato što čovek jeste kretenčina,

koja se u određenom vremenskom periodu,

iživljavao na nekome, ko mu doduše nije niko i ništa,

ko je...

A i nije, da nije.

pre svega slabiji od njega...

Dete je.

I sve mogu, ali decu... ne mogu da praštam.

Ali... ko sam ja, da praštam, ili ne?

Priča II ili I

Devojačko prezime moje majke je posebno, kao i moje.

Moja pok majka je odrastala kao ratno siroče.

40-ih godina prošlog milenijuma,

njen otac, a moj deda Stijepan je

trbuhom za kruhom, došao u Srem.

Upoznao je Milicu (sa isto tako posebnim devojačkim prezimenom)

i na svet je došla moja majka.

Rođaci iz Slavonije su ga se odrekli,

jer se nije oženio sa ''njihovom''.

Njihovo površno njihovo je vezano za lokaciju,

nisu se ni potrudili da zagrebu malo... valjda nisu znali, ni umeli bolje.

Deda je u ono vreme vozio merdžu, bio poznati automehaničar.

Počeo je rat, moja baka je saznala da njega više nema.

Da se smrzao na pola puta.

Onda su ''naši'' pod ogromnim znacima navoda,

ucenili baka Milicu, da će, kao supruga čoveka, koji je Hrvat

(ali čovek, pre svega)

biti ili ubijena, ili će da ode da se bori na ''strani''... ''našoj''...

Aman, koja je to ''naša'' strana.. pitam se ja, kao unuka...

Poginula je, kada je moja majka imala dve godine.

Pišem sve ovo sa mnogo gorkog ukusa u ustima.

I sve ima veze... i sve je bitno, barem za mene u - na ovoj temi.

Podela je bilo i biće - nažalost.

Dokle god je usijanih glava, zadojenih mržnjom.

Ok, i mržnja je osećaj, pod uslovom da nije na nečiju štetu - u bilo kom smislu.

Štete su tako očite. Na žalost.

Svako od nas, na ovoj temi ima različita iskustva,

Gliškinu priču podržavam, jer...

ili jesi..

ili nisi...

Čovek.

(pri tome ne poredim ljudska bića sa životinjama, da ne uvredim životinje)

I uvek... i svuda... će da se nađe neka gluperda,

koja je zadojena mržnjom...

Moje je da budem iznad.

Pokušala sam da sažmem post,

nadam se da sam uspela u tome.

Da...

Priča III

Moje iskustvo sa hrvatskom forumu.

Sa nekim ljudima sam uspostavila sjajne web kontakte.

Koje i danas održavam i negujem.

Koliko mi - im to vreme dozvoli.

Elem...

Generalno smo loši jedni prema drugima,

zašto bi nas bilo ko voleo,

mrzeo,

uvažavao,

nipodaštavao,

ako smo takvi jedni u odnosu na druge.

Da li sam spomenula da ne volim generalizovanje.

Nismo svi isti. Ni mi, kao ni oni.

Hvala tamo nekoj nebeskoj ravnoteži.

Btw. nisam čovek, već žena - mislite o tome :hahaha:

Tačka.

Izmenjeno od strane člana Goga
ravnoteža sPolova
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kad kažem da "oni" gaje veliku mržnju prema "nama" naravno da ne mislim na sve "njih". Podrazumeva se da ima dobrih ljudi u svakom narodu, žita međ' svakim kukoljem. Ali se mora imati u vidu opšta slika okolnosti u kojima stasavaju deca i ljudi na određenom području. I mislim da se ne može sporiti da je ta slika izrazito šovinistička tamo "kod njih". Vi koristite pojedinačne primere dobrote i prijateljstva, koji su nesumnjivo tačni, ali ne mogu porušiti činjenice. Voleo bih da mogu. U Srbiji sam već 12 godina pa mogu da uporedim te iste činjenice - ne mogu se porediti.

Kad sam već pomenuo dobrotu, samo da poručim deda Ibrahimu, ako je još uvek živ, da su mu kauĆi ostali čitavi i da su pomogli porodici kojoj je pomoć bila preko potrebna da stvori koliko-toliko normalan dom. On je na moje oči proteran iz svoje kuće u znak osvete što sam ja proteran iz svoje kuće... poslednje što mi je rekao pre deportovanja je bilo "Boga ti, ćuvaj mi kauće..." - sam ih je pravio od čvrstog drveta. Pokazuje koliko smo se nenormalno ponašali jedni prema drugima...

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U Srbiji sam već 12 godina pa mogu da uporedim te iste činjenice - ne mogu se porediti.

malo je to :smoke:

a i "činjenice" tanke.

Kad kažem da "oni" gaje veliku mržnju prema "nama" naravno da ne mislim na sve "njih".

Ako ne misliš na sve "njih", (kao što ni ja u svojoj priči ne mislim na sve "nas").. onda Tema i ne treba da se zove kako se zove,

nego:

"Ne svi hrvati i mržnja prema ne svim Srbima".

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Oglasiti se ili ne...probati biti realan na subjektivan nacin...tj. zavarati potencijalne citaoce da misle da si realan a udariti im cistu subjektivu...kroz neku realnu pricu sa licnim primjerom pa malo ovo i ono...ili se dodvoriti vecini...pa reci takodje malo ovo malo ono ali vise ono tj.biti kosmopolita....

e...to ti jeste cisto filozofiranje...i kad sve to razbistris...vidis da nema smisla...ili se oglasi...ili ne...

ovako...da puno ne duljim tj.ne duzim...:) ..

da se ipak ne uvlacimo puno u temu koja nikome nije nista dobro donijela... a ja bih na ovu temu imao dosta toga reci...:uredu: nasao sam ipak neku sredinu koja glasi.

...hrvati vise mrze srbe nego sto srbi vole hrvate...:kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kao sto rekoh...bolje i ovo sto si mi rekla...(sto meni 100% ampasuje) ...:kez: nego da smo se rasplinuli u neke cudne vode...mutne i duboke...istina...vode na koje bih imao dosta toga reci... i to kontra tvome stavu...ali cemu...cemu to...(taman posla da se s tobom kacim)...:)

i pazi ovo...ne kacim se sa tobom a rekao sam ti da se ne slazem sa tvojim misljenjem...i opet sve ok...mi se i dalje volimo...ljubimo i to...mislim od svake teme se moze napraviti kreativna tema ...tj. ljubavnisticka...lol::lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nemojte dispadne da se ja raspravljam sa Glishom, taman posla. :) Samo ja mislim da mržnju prema Srbima oseća sasvim dovoljan broj Hrvata da bismo to mogli nazvati kolektivnom mržnjom. Glisha se ne slaže na osnovu individualnih primera, koje ja smatram nedovoljnim da bi pobili moje tvrdnje... :fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...