Idi na sadržaj

Prva pomoć


Preporučene poruke

U 'stani pani' situacijama mi mozak blokira i nema sanse da se setim broja hitne pomoci (to mi je prva reakcija), ali znam br taxija (nekoliko)....a desilo se i da vatrogasce pitam za broj Hitne :hmm: Lm, sem te 'brojevne blokade', nemam druge ... imam nagon da pomognem, i razmisljam sta mi valja ciniti ...vrlo svesno. U osnovnoj sam isla na takmicenje iz Prve pomoci i nesto od toga se zadrzalo u pamcenju. Bila sam (nazalost) u prilici da se nadjem kao pomoc u jednoj saobracajki, a pre desetak dana, i za ozbiljnu povredu (zaustavljala krvarenje). Ne znam, nisam gadljiva na krv, ali ne bih smela da se kladim da bih se snasla u svakoj nesrecnoj situaciji. Jesam za to da svi prodju kurs, obuku za prvu pomoc...ono osnovno svi treba da znaju ... :zlunetrebalo:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Osnovne stvari umem. Zaustavljanje krvarenja, epi napad, imobilizacija kod lakših preloma, davljanje i uvek sam u takvim trenucima hladne glave.

Verovatno me vrsta posla kojom se bavim dobro istrenirala na tu temu.

Pre mesec dana sam bila sa decom u šetnji i mladić pored mene se samo srušio pod epi napadom. Svi se ukočili, ja ga okrenem na bok, pozovem hitnu pomoć i tu priskoči još jedan momak da mu stavimo kašiku u usta. Nakon toga sam morala nastaviti dalje sa decom jer su i oni ostali šokirani tim događajem. Mladić koji mi je priskočio u pomoć je ostao sa njim dok nije stigla hitna.

Međitim ono što ja lično mislim, a to je, da se ne treba uvek praviti pametan kod pružanja prve pomoći. Ukoliko nisi siguran u povredu, bolje se ne mešati nego istog momenta pozvati hitnu pomoć, jer se može samo učiniti magareća usluga, pogotovo ako je u pitanju povreda kičme.

Umem da pomognem ali mi posle nije baš svejedno.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Znam.Al' se ne petljam(i smatram da oni koji nisu kompetentni ne treba da se petljaju),u svaku "kritičnu situaciju,jer mogu napraviti još gore.Konkretno kod saobraćajki kada izvlače povređene iz vozila,kao i kada zabacuju glavu da bi dali veštačko disanje,a nisu svesni da baš tim zabacivanjem glave mogu ubiti čoveka...ok je previti neku ranu,zaustaviti krvarenje,sprečiti da se neko povredi dok ima epi-napad,ili neko drugo nesvesno stanje,ali ne treba se igrati lekara.E,da,po novom,netreba povređenom davati veštačko disanje,jer se samom masažom srca određena količina vazduha upumpava u pluća,a i bar mu nećete slomiti vrat...I ko zna-bitno je da ukazuje pravilno prvu pomoć.. :)I još nešto-ne znam da li ste obratili pažnju,ali ni u jednom pakovanju prve pomoći u Srbiji nemaju rukavice,a nažalost,i uglavnom,prvo na šta nalećemo kada treba da nekome ukažemo prvu pomoć jeste krv..U kompletu prve pomoći jedne zemlje EU oduševilo me je to što je prva stvar na koju naletite-rukavice.Uvek,ali UVEK treba prvo zaštititi sebe,pa onda pristupiti ukazivanju pomoći drugome...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Jeco da znaš, kako mi je dok sam okretala onog mladića na bok, i gledala kako mu pena ide na usta prvo pomislila-ne guram mu ja ruke u usta bez rukavica! Isto to je naglas izgovorio i onaj momak što je priskočio u pomoć "Uh, nemam rukavice..!" Možda je bilo malo sebično od mene ali tada mi je ta misao bila isuviše jaka.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Potpuno se slazem sa Jecom i Vecom sto se tice kriticnih situacija na ulici, to ipak treba prepustiti ekipi hitne pomoci..eventualno ostati i pomoci im, ali raditi tacno ono sto ti se kaze..

Ali zato treba biti obucen za nepredvidjene situacije sa decom, kao sto su padovi, posekotine, oderotine, gusenja i ostali nestasluci..sa mojom decom sam ih prosla skoro sve, najkriticnije je bilo je kad je mog sina udario biciklista na trotoaru, imao je tad tri godine i kad se cerka gusila sa progutanom karamelom....

Na poslu mi se vrlo cesto desava da mi pacijenti kolabiraju od straha, ali posle obaranja stolice, raskopcavanja i umivanja hladnom vodom, brzo se vrate u normalu..a i na treninzima sam imala par situacija da devojke samo padnu kao pokosene kao posledica izgladnjivanja..

E da, na jednoj slavi pre par godina umalo da mi se kum ugusi sa nekom koscicom, tada sam mu pomogla Heimlichovim zahvatom..nije mi bilo svejedno, ali nije bilo drugog izbora, poceo je da se gusi..

Vise o ovom zahvatu..http://www.stetoskop.info/Gusenje-stranim-telom-395-c9-content.htm

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Imao sam obuku iz prve pomoći pre polaganja vozačkog ispita pre desetak godina, ali nisam bio u prilici da to znanje primenim. Sigurno bih u takvoj situaciji ostao hladne glave, to je jedino što bih mogao garantovati. Sad, koliko bi kvalitetna moja pomoć bila, teško je reći. Snašao bih se što se tiče provere disanja i rada srca, reanimacije ako je potrebna, kad je očigledan prelom u pitanju... ali ne znam da li bih se usudio reagovati kad je nešto ozbiljnije u pitanju. Mislim da bih pre pozvao hitnu pomoć i sačekao, nego rizikovao da nanesem veću štetu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam, razumem strah i paniku u takvim situacijama, to je normalno i ljudski. Ne razumem one ljude koji saobracajku zaobidju i dodaju gas, ne zeleci da zaprljaju svoj auto krvlju povredjenog, ili da ne poremete 'isplanirani put'. Da li gresim, da je pruzanje pomoci zakonom regulisana? Da je obaveza da se pomogne? M?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...