Idi na sadržaj

Zakon o pravima deteta


Preporučene poruke

Da li je moguće zabraniti deci do 10 godina da budu na ulici bez pratnje punoletnih, a mlađima od 15 godina da budu napolju posle 23 časa kako predviđa prednacrt zakona o pravima deteta?

Deca mlađa od deset godina bez nadzora roditelja ili staratelja ubuduće neće moći sama da idu do škole, prodavnice i da se sama igraju u parku.

Ovako bi mogao da glasi bukvalan prevod prednacrta zakona o pravima deteta, koji predviđa da se mališanima koji nisu proslavili deseti rođendan obezbedi stalan nadzor odraslih osoba, piše Politika.

Prema slovu ovog zakona, sloboda kretanja je vremenski ograničeno i za decu koja još nisu napunila 15 godina, jer je prednacrtom zakona predviđeno da su roditelji dužni da deci tog uzrasta obezbede punoletnog pratioca, ako ono želi da napusti kuću sat vremena uoči ponoći.

autor: IJ

izvor: Politika/Novi Magazin

Šta mislite o ovakvom predlogu zakona? Da li ga je uopšte moguće sprovesti? Da li će deca biti bezbednija/srećnija ako im ograničimo slobodu? Da li ćemo više postići tako što ih špijuniramo ili tako što sistemski eliminiušemo opasnosti po njihovo zdravlje i opšte blagostanje?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ovo za decu do 15 godina i njihov boravak van kuće posle 23h mi je ok, jer stvarno ne znam što bi to dete bazalo posle 23h samo po ulici.

Ali mi nije jasno kako misle da sprovedu ovaj zakon za decu mladju od 10 godina.

Šta kad je škola u komšiluku, a roditelji rade?

Šta ako želi do drugara u susednoj ulici ili do bake i deke?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Deca mlađa od deset godina bez nadzora roditelja ili staratelja ubuduće neće moći sama da idu do škole....

Ovde postoji ozbiljan problem sa kojim će škole morati da se suoče. Veliki broj škola ima produženi boravak samo za prvake i to sa nedovoljno mesta za sve prvake. O učenicima drugih i trećih razdeda da i ne govorim. Zamisao je odlična, pod uslovom da deca imaj bake i dede koji su u penziji pa da oni "uskoče u pomoć" kao rešenje problema. (i pod uslovom da se u "dobrim odnosima" da bakama i dedama...)

Međutim i zakon o odlasku u penziju se menja i sama granica penzionisanja se pomera. To znači da će jedan od roditelja ili morati da ostavi posao (ako ga uopšte imaju!!!) ili plaćaju nekog da dete odvede, dovede iz škole i bude sa njim do povratka jednog roditelja sa posla.

Neizvodljivo....uz ovako mala primanja...

Osim toga, uslovi rada i kadar koji radi u produženim boravcima je jaaaaaaaaaaako loš (ovo govorim o školi koja je kod mene u neposrednom komšiluku). Deca ne da ne nauče nešto, nego ne uspevaju ni domaći zadatak da urade. Poznajem veliki broj roditelja koji su ispisali dete iz boravka, rizikujući da ga ostave samog, samo da bi se spasili (uzalud provedeno) vreme tamo.

Sve ovo je po meni "visoko standradni" cilj....a mi smo još uvek "nisko standardna" država.

Prema slovu ovog zakona, sloboda kretanja je vremenski ograničeno i za decu koja još nisu napunila 15 godina, jer je prednacrtom zakona predviđeno da su roditelji dužni da deci tog uzrasta obezbede punoletnog pratioca, ako ono želi da napusti kuću sat vremena uoči ponoći.

Sa ovom idejom se apsloutno slažem! Nema šta dete mlađe od 15 godina, da traži u to vreme, van kuće.

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Taj deo zakona o boravku dece ispod 10 godina na ulici bez nadzora ne pije vodu, nikako :jok:

To znači da bi morali ili ja ili mopj muž da ostavimo posao i da vodimo i dočekujemo decu iz škole.

A to je neizvodljivo.

Jer oboje radimo i nemamo bake i deke u gradu.

A njihova škola ima boravak samo za prvake.

A nemam nameru da plaćam nekoga za taj posao,

pa borila sam se celu prošlu godinu da ih osamostalim da idu i vraćaju se iz škole,

a ne da ih sada ponovo vežem....

A plus toga i činjenica da ima gomila roditelja poput nas,

koji nemaju druge mogućnosti, a nemaju ni sredstva da plate neku osobu da vodi decu...

Daleko smo mi od standarda, posebno takvog :dry:

Što se tiče onog dela zakona za decu do 15 godina, tu se u potpunosti slažem :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dobro je to.

SupeRiška

Lepo su to smislili..... verovatno mud rac krkoBabić f8442231.gif i ispisnici mu s'pUpsa.

586b72a7.gif

Bolje decu od malena da nauče na loGorske zaKone i pravila ponašanja,

lakše će im pasT (na prazan želudac) kad porastu.. i ugledaju bedeme i "žicom"! oPasane granice... ludačke države

jbš prava i sloBode

roBija i loGor su cHale i keWa 3f931e8a.gif

5f9b3bfd.gif

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Hm, zapadni sistem s tim sto tamo deca do 12 godine ne smeju da budu bez nadzora odraslih. U slucaju da ima dvoje i vise dece ono dete koje ima preko 12 godina moze da se "brine" o mladjem bratu/sestri. Ne daj Boze da neko od komsija ngzpqw.gif snimi drugaciju situaciju, vidi da je dete bez nadzora pa prijavi nadleznoj sluzbi.. oma dolaze, vode dete a vas kao roditelje okarakterisu kao nepodobne da se brinete o svom detetu i jos sijaset drugih muka cekaju roditelje. :ajme:

Sve u svemu ovde sprovoditi taj zakon je "malko" suludo jer finansijski momenat kod vecine to ne dozvoljava.

Druga varijanta je da skola obezbedi School Bus koji ce decu voziti i vracati iz skole. Aliii, opet moram da se vratim na zapadni sistem. Tamo deca od prvog razreda osnovne skole pa do kraja srednje skole idu u skolu (kako koja) od 8:30h/9h do 14:30h/15h. Nema prepodnevne i popodnevne smene. :jok: U komsiluku uvek ima neka mama, baka... koja ne radi i odvede dete do autobusa a vec za "kupljenje", tu nastupa zena koja preuzme dete i cuva ga dok se roditelji ne vrate kuci.

Sam zakon nije los jer ne samo na zapadu.. svuda ulicama setaju "sumnjiva lica" Da li ce oni koji su zaduzeni i zeljni da sprovedu zakon pogledati i razmotriti sve segmente njegove primene pa da i roditeljima tako nesto odgovara... to je vec diskutabilno.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Još jedna budalaština i nekritičko prepisivanje pravila sa zapada od strane drage nam vlasti. I mislim da će se ovakvim zakonom djeca napraviti nesamostalnom. Jer ako se usvoji u ovom obliku dijete do 10 godine neće smijeti samo da ode 200 metara da kupi hljeb. Sa drugim dijelom prijedloga zakona da mlađi od 15 godina nemaju šta da traže na ulici poslije 23 sata se slažem. Ali iz iskustva smatram da će to i ako se usvoji ostati mrtvo slovo na papiru.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...