Idi na sadržaj

Evroazijska Unija


Preporučene poruke

Beograd -- Aktuelni premijer, nekadašnji, i verovatni budući predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je predložio formiranje evroazijskog ekonomskog saveza.

Putin se, izlažući svoje prve spoljnopolitičke inicijative ukoliko pobedi, založio za uklonjanje barijera za trgovinu, kretanje kapitala i radne snage na tom prostoru.

On je, ipak, naglasio da "novi projekat ne predstavlja neku vrstu obnavljanja SSSR" i dodao da bi bilo "naivno pokušavati ponovo uspostaviti ili kopirati nešto što je prošlost".

Prema Putinovoj zamisli, evroazijski savez biće konkurentan u industrijskoj i tehnološkoj trci, u takmičenju za investitore, za otvaranje novih radnih mesta i razvoj naprednih poslovnih sektora zahvaljujući kombinaciji prirodnih bogatstava, kapitala, jakog ljudskog potencijala, koji će uz ostale svetske organizacije i saveze doprineti stabilnijem razvoju svetske ekonomije.

I Beograd centar Evroazijske unije

Ideju o Evroazijskoj uniji svojevremeno je promovisao ruski akademik Igor Panarin, poznatiji kao otac moderne ruske diplomatije, koji je predvideo četiri glavna grada - Sankt Peterburg, Almati, Kijev i Beograd. Predviđen redosled uspostavljanja saveza podrazumeva prvo carinsku uniju, zatim jedinstveno tržište i zajedničku valutu, a na kraju politički i vojnobezbednosni savez.

Uporedo sa tom njegovom najavom, pojavilo se i pitanje da li bi bilo mesta za Srbiju u jednoj takvoj budućoj zajednici. Predrag Simić, profesor FPN-a, kaže za Pres da "u trenutku kada podrška ulasku u Evropsku uniju u Srbiji prvi put pada ispod pedeset odsto, možemo da očekujemo će se Putinovim izjavama poprilično manipulisati u našem javnom životu".

Ekonomista Miroslav Zdravković, s druge strane, kaže za taj list da je prema ekonomskim perspektivama potpuno logično okretanje prema regionu koji bi obuhvatila Evroazijska unija.

On objašnjava da bi se "taj savez ekonomski međusobno naslanjao na Kinu, a prema podacima MMF-a već do 2016. Kina će postati najveća svetska ekonomija. Prema globalnim investicijama Kina je peta na svetu sa 68 milijardi dolara, a Rusija osma sa 52 milijarde, a od tolikih ulaganja u Srbiju prošle godine nije ušlo ni deset miliona od obe zajedno".

"S druge strane, imamo i podatak da smo ove godine prvi put od 1989. imali za trećinu veći robni izvoz od Hrvatske, što je posledica njihovog pucanja, ali i našeg rekordnog izvoza u Rusiju, Albaniju, Tursku, kao i odličnog u Nemačku", kaže ovaj ekonomista.

Zdravković pita i "ko sada može da kaže u kom pravcu će se razvijati odnosi, to je visoka geopolitika koja je nama nedostižna. Treba dobro da sagledamo sve bezbednosne aspekte i trendove u makroekonomiji i geopolitici".

I Beograd centar Evroazijske unije

Ideju o Evroazijskoj uniji svojevremeno je promovisao ruski akademik Igor Panarin, poznatiji kao otac moderne ruske diplomatije, koji je predvideo četiri glavna grada - Sankt Peterburg, Almati, Kijev i Beograd. Predviđen redosled uspostavljanja saveza podrazumeva prvo carinsku uniju, zatim jedinstveno tržište i zajedničku valutu, a na kraju politički i vojnobezbednosni savez.


Šta mislite o Putinovom predlogu? Mislite li da bi Evroazijska Unija kako je zamišlja Putin bila i po čemu različita u odnosu na Evropsku Uniju? Bolja ili gora po naše ekonomske i političke interese?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Evroazijska unija je samo sredstvo da Rusija ostvari jači uticaj u državama gde živi određeni broj Rusa i koje su od nekog strateškog značaja za Ruse. Najpre Ukrajina, Belorusija, Kazahstan recimo. Koliko je to realna priča pokazaće vreme, a da Srbija može da bude deo neke takve unije baš i ne može iz mnooogo razloga. Ta unija je trenutno najpotrebnija Rusiji i verovatno će biti neki pokušaj da se ZND transformiše u nešto nalik novom bloku suprotstavljenom EU i NATO koji su sve bliži Rusima :) Mi možda nekada budemo deo EU, samo da prvo vidimo šta će da bude sa samom unijom.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mi jedino da budemo levo smetalo u Evropi nastrojeno Rusima i onako izolovani od svih, ili da budemo deo te Evrope kakvu su zamislili sa mestom kakvo su nam namenili, ako i ta priča opstane a i za to će neko morati da se dobro preznoji. Ovo prvo, realno nije moguće (a i da neko pokuša tako nešto bilo bi jako loše za nas). Mi možemo da ekonomski sarađujemo sa Rusima na isti način na koji sarađuju i ostale države iz regiona, Evropa i Rusija su u mnogo čemu međusobno zavisne jedna od druge tako da bi mi trebali na tražimo neko svoje mesto u ekonomskoj saradnji a politički održavati odnose na što višem nivou i imati neki nazovi prijateljski odnos. Mi bi mogli da budemo moneta za potkusurivanje Rusije i zapada ali bi to za nas moglo da bude jako loše kao što je već bilo nekoliko puta.

Ne verujem da Rusija može da postane deo EU, bar ne iz ove perspektive i ne u neko skorije vreme. Ekonomski će sarađivati itekako, ali vojno i politički mi sve ovo liči na neki novi hladni rat i pokušaj Rusije da pravi neki novi blok. Koliko je Putin ozbiljan sa svojim najavama pokazaće samo vreme, da li je samo predizborna žvaka u pitanju ili čovek stvarno ima viziju koju želi da ostvari. Inače skoro sam siguran da će ga ponovo birati za predsednika, i to na 6 godina.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...