Idi na sadržaj

Istopolni brakovi u Srbiji?  

8 glasova

  1. 1. Istopolni brakovi u Srbiji?

    • Za
      2
    • Protiv
      6


Preporučene poruke

Labris: Za registrovano partnerstvo istopolnih parova

BEOGRAD - Organizacija za lezbejska ljudska prava (Labris) saopštila je večeras da je pripremljen predlog zakona o registrovanom partnerstvu istopolnih parova.

Predlog tog pravnog akta biće "u potpunosti predstavljen početkom narednog meseca", navodi u saopštenju Labris, koji je danas predstavio izveštaj o pravima lezbejske i gej populacije u Srbiji u prošloj godini.

U izveštaju se navodi da su državne institucije u 2010. u većem broju podržale ljudska prava LGBT osoba i organizacija, "pre svega, u procesu organizacije "Parade ponosa" i da je učinjen "mali pomak u poboljšanju položaja pripadnika LGBT populacije".

"Međutim, i pored toga što je odnos državnih organa i političara prema pripadnicima LGBT populacije poboljšan, oni su gotovo svakodnevno žrtve diskriminacije, nasilja i homofobije, a njihovi problemi ne mogu se rešiti samo organizovanjem 'Parade ponosa'", navodi se u izveštaju.

izvor - Blic Online

Samo čekam da vidim da li će ovo doći na dnevni red u skupštini... prvo je bio antidiskriminacioni zakon koji štiti LGBT populaciju, pa na svu silu gej parada u Beogradu (koja nas čeka i ove godine od sveg srca podržana od strane predsednika) i sada je na red došlo i ovo. Moram priznati mnogo brže nego što sam očekivao su počeli a aktuelizuju pitanje prava na brak u Srbiji, na mala vrata još pre promene ustava. Nije mi baš najjasnije o kakvom 'registrovanom partnerstvu' se radi i na koji način se takva zajednica može registrovati kada je u pitanju isti pol, ali ovo je definitivno aktuelizovanje pitanja gej brakova u Srbiji i uvod u tu priču.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Podržavam predlog zakona i bez čitanja. Smatram da ljudi trebaju imati pravo da svoj život organizuju na način koji njima najviše odgovara, dok god to pravo ne narušava prava drugih građana. Moja (niti bilo čija druga) prava neće biti narušena ako pripadnici LGBT zajednice budu imali pravo na brak.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Stvarno mi nije jasno zasto je problem da je predsednik podrzavao gej paradu. Da nije, onda bi ga napadali, kakav je on demokrata, a da ne podrzava demokratska prava.

Podrzavam pravo na povorku gej osoba, pa cak i onda ako ja nisam gej, niti cenim njihov izbor. Sto se brakova tice, ne podrzavam. Kako matorim, sve sam jaci konzervativac, no ukoliko se takav zakon donese, nemam drugog izbora nego da prihvatim.

Obzirom da ce se i domeni liberalizovati, te ce se ``.gay`` domen naci medju domenima kao ``.rs``, ``.microsoft`` ili ``.car``, ostaje mi jedino da i to prihvatim.

Verovatno cu se morati i da se pomirim sa mislju da ce moja deca na istu stvar gledati jos liberalnije, kao sto sada brane ideju tetovaza, pirsinga i plasticnu operaciju podebljanja usana, protiv svog mog negativnog stava o istom.

Svet se menja i ono sto je do juce bilo nezamislivo (na pr. seks pre braka, odredjene seksualne perverzije, dozvoljavanje ``sitnih`` kradja ili ne egzekucija ubice-psihopate), danas je tolerabilno, a sutra opste prihvatljivo.

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja vala glasao protiv, iz razloga što smatram da je brak jedna institucija koja bi takvim potezom bila izrelativizovana još više nego što jeste. Na zapadu je brak u potpunosti izgubio na značaju i brakovi se održavaju visokim taksama za razvod. Kod nas brak još uvek predstavlja ono što bi trebalo koliko toliko. A posle prava na brak ide i pravo na usvajanje dece i tako...

Stvarno mi nije jasno zasto je problem da je predsednik podrzavao gej paradu.

Problem je, jer pošten svet i radnike sateruje u fabrike. A ovi će da mi zatvaraju centar Beograda ne znam ni ja zbog čega. A to kakav je demokrata, možeš i sam da daš odgovor ;) Ja b' rekao nikakav.

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...