Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Rakija corecting people :kez:

Velika je verovatnoća, da je Bog stvarajući živu i neživu prirodu, greškom ili namerno, stvorio alkohol. Dokaz ovoj tvrdnji pronalazimo u Starom zavetu u kome se alkohol na više mesta pominje.

Antički filozofi takođe pominju alkohol, do duše kao vino, ali u svakom slučaju alkohol. Arapski alhemičari, u nastojanju da pronađu formulu kojom se elementi poput gvožđa, bakra i olova mogu pretvoriti u zlato, dolaze do formule alkohola i ponovnog “otkrića alkohola“: CH3-OH = metanol i CH3-CH2-OH = etanol.

Otkrićem alkohola, otpočinje era alkoholnih pića. Proizvode se mnoga alkoholna pića: viski, konjak, metaksa, tekila i naravno rakija. Rakija na Balkansko poluostrvo dolazi sa Turcima u XIV i XV veku i pored zabrane Islama da se akoholna pića – rakije piju.

sljivovica.jpgŠljivovica

Rakija je reč arapskog porekla “al-rak“ i može da se prevede kao “znoj“, a neki ovu reč dovode u vezu sa pićem “arak“ koje se proizvodi u Indoneziji. U svetu ima mnogo alkoholnih pića koja se nazivaju rakija. To su uglavnom akoholna pića dobijena od voća.

Bilo kako bilo, Srbija od XIX veka biva prepoznatljiva po rakiji. Rakija se proizvodi destilacijom komine, smese zrelih, zdravih plodova šljive koji su pretrpeli proces fermentacije u trajanju od najmanje tri nedelje. Proizvodnja (destilacija) rakije obavlja se u uređajima – kazanima različitih oblika i materijala, od onih najjednostavnijih do ovih najsavremenijih, a svima je svrha “pečenja“ rakije.

Rakija se pila, pije se i piće se u svim prilikama u Srbiji. Pije se kada se rađa, ženi i udaje, slavi i proslavlja, pa i kad se mre i sahranjuje. Bez rakije šljivovice Srbin i Srbija ne mogu da se zamisle ni na ovom ni na onom svetu. Prepoznatljiva je Srbija po rakiji šljivovici, to je njen brend. Mnogi narodi su brendirali svoje rakije, ali rakija šljivovica je prirodni brend Srbije.

Pečenje i pijenje rakije šljivovice nije obična proizvodnja i ispijanje alkohola, već je to tradicija srpskog sela i seljaka, nešto što se čuva i neguje. Sećam se rado i danas vremena kada je kazan boravio u našoj avliji. Od ranog jutra avlijska kapija bila je širom otvorena. Kazandžija, moj otac i njegov otac, u cik zore naložili bi prvi kazan. Kada bi se na otvorenoj kapiji pojavio prvi komšija na lulu bi već potekao mlaz “božanskog znoja“. Pridošlica bi odmah bio ponuđen da proba rakija iz žbaneta. Uzeo bi jednu od ranije pripremljenih trski i potegao dobar gutljaj mučenice. Odmah bi se tu našlo i meze, pršuta, suva slaninica, ovčiji ili kravlji sira, kisela paprika ili obična aljma, kad se šta imalo. Nije marilo ako bi se rakija pila i našte. Uz rakiju se jede, uz jelo se pije rakija. I tako: pijuckala se rakija šljivovica, mezetilo se, bistrila politika, pričale strašne priče… Oko kazana okupilo bi se ponekad i desetak starina i pričali bi pijući “novu rakiju“ dugo u noć. Tek ujutro bi se proneo glas selom, da je taj i taj, sinoć pao u džibru. O tome bi se pričalo do sutradan, a sutradan, jovo nanovo…

Opet, u cik zore, vrata avlijska bi bila širom otvorena, ispod kazana pucketala bi vatra i mučenica bi se slivala kroz lulu u džbane…

Vreme teče. Blede događanja. Samo je srpska rakija šljivovica večna!

Živeli!

Izvor: http://www.rakija.rs/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Da li ste ljubitelj rakije i koja vam je vrsta omiljena?

Koliko ste najvise popili?

Da li ste je nekada pekli?

Kupovna vs Domaca?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moj tata imam celu masineriju za spravljanje rakije,plus vocnjak svoj:kez: U mojoj kuci sme svega da nestane osim suvog mesa i rakije(a ja je ne podnosim:lol:)

Jednom prilikom me je boleo zeludac i moj cale meni da rakiju sa pelinom:blink: ja pocela da lizem ono rakiju,on meni da je popijem na EX:blink: popila i posle sam deset sati spavala...:hahaha:

Ja i Rakija smo u grdnoj svadji,neka hvala,a Vama koji pijete ZIVELI :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Da li ste ljubitelj rakije i koja vam je vrsta omiljena?

Naravno, domaća šljiva mi je br1 ubedljivo. Može i dobra loza da dođe u obzir, ređe kruška ili nešto četvrto.

Koliko ste najvise popili?

Ne znam :lol: više od pola litre a manje od litar, koliko tačno ne sećam se.

Da li ste je nekada pekli?

Više puta, isključivo šljivu, belu i plavu.

Kupovna vs Domaca?

Domaća, mada u zadnje vreme kupovne rakije ranga žute ose su mljac :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nisam preveliki ljubitelj alkohola uopšte,ali mogu da popijem neku lepu domaću rakiju ponajpre kajsijevaču, i lozovaču.Šljivovicu zbog njenog specifičnog mirisa baš i ne pijem rado.

Pečem rakiju iz mog voćnjaka mada nemam svoj kazan.

Znači za mene uvek pre domaća nego fabrička.

Ima i jako dobrih vrhunskog kvaliteta rakija koje su pravljene kod nas a to su ponajpre rakije ''Porečje''Vučje.,Žuta ''Osa'' itd.

Mada meni pomalo nedostaju Hepokova i 13.Jul loze.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...