Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Tuže grad Zaječar zbog čudne takse

Neće porez na bandere

ZAJEČAR - Zaječarsko preduzeće „Elektrotimok” žaliće se na odluku lokalne samouprave po kojoj bi mu ubuduće naplaćivala nadoknadu popularno nazvanu „porez na bandere”. I dok „Elektrotimok” najavljuje žalbu za ponedeljak, dotle čelnici opštine ćute, a građani ili negoduju ili hvale nesvakidašnji potez lokalne vlasti.

Bandere su prebrojane, a „Elektrotimok” će morati da plati 15,5 miliona dinara na godišnjem nivou

Da političkoj mašti nema kraja, govori najnoviji način punjenja budžeta koji su patentirali zaječarski čelnici i po čemu će sigurno ući u anale lokalnih samouprava. Gradska vlast vešto se dosetila i donela rešenje da „Elektrotimoku” naplati bandere, odnosno „naknadu za zauzeće gradskog građevinskog zemljišta od strane električnih stubova”, i to 15,5 miliona dinara na godišnjem nivou. Do ovog iznosa opštinari su došli brojanjem bandera i njihovim raspoređivanjem po gradskim zonama. Svaka bandera je, zaslugom vrednih budžetskih radnika, dobila svoj status kojem delu grada pripada, kao i svoju „cenu po danu stajanja na gradskom zemljištu”.

Čelni ljudi „Elektrotimoka” bili su najpre zatečeni jer prvi put čuju za ovu taksu, a zatim su odlučili da ulože žalbu nadležnim organima.

- Piše da u prvoj zoni ima 187 stubova i da za njih treba da platimo 10 dinara po kvadratnom metru, odnosno po stubu, za svaki dan u godini. Znači, 1.870 dinara dnevno puta 365 dana. Stubovi su dalje podeljeni po zonama, a najeftinije je u selima, gde dnevna cena iznosi pet dinara po stubu. Već u ponedeljak ćemo se žaliti nadležnoj instituciji - izjavio je za „Blic” Borislav Lilović, direktor za poslovni sistem zaječarskog „Elektrotimoka”.

Ovaj svetski novitet u plaćanju dadžbina naišao je na nebrojene i različite komentare građana. Do juče je veći deo čaršije bio ubeđen da ovo rešenje ne postoji, da su samo puste priče dokonih meštana koji bi da se razonode.

- E ovo je vrh vrhova! Mnogo smešna stvar! Da pričam nekom, ne bi verovao! Ma otvoriću na Fejsu grupu „Sve mudrosti našeg Ničića” - oduševljeno nam je kazao srednjoškolac Nikola Milošević.

Ima i onih građana koji su više nego ogorčeni zbog ove odluke iako ih se ona nimalo ne tiče lično.

- Sramota! Opet će nam se smejati Srbija. Zaječar je čuven samo po glupostima! Sad će nas opet slikati televizije da se gledamo po nekakvim emisijama, da nam se čude ljudi! - smatra Mihailo Antonijević.

Gradonačelnik Boško Ničić nije juče bio dostupan za razgovor.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...