Idi na sadržaj

Čanak: Tražićemo policijsku upravu za Vojvodinu


Preporučene poruke

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da će poslanici te stranke podržati rekonstruisanu Vladu Srbije i najavio da će, čim vlada bude izabrana, LSV otvoriti pitanje formiranja policijske uprave za Vojvodinu.

Čanak je potvrdio da će LSV podržati u republičkom parlamentu rekonstrukciju kabineta Mirka Cvetkovića, ali je istovremeno naglasio da će, odmah čim nova vlada bude konstituisana "početi da otvaramo pitanja koja smo zbog uzavrele političke situacije stavili na čekanje".

To su pitanja nadležnosti Vojvodine i njene imovine, rekao je lider ligaša u intervjuu novosadskom "Dnevniku" i dodao da će ta stranka istovremeno otvoriti i neke nove teme, među kojima i "formiranje policijske uprave za Vojvodinu".

On je odbacio spekulacije o mogućoj predizbornoj saradnji sa Ujedinjenim regionima Srbije, koje predvodi Mlađan Dinkić, navodeći da "u onoj meri u kojoj je Toma Nikolić duša evropskih integracija, a Ilić dr Velimir zakleti borac protiv korupcije, u toj je meri Dinkić iskreno za decentralizaciju Srbije".

Izvor - Blic Online

Meni samo jedna stvar nije jasna, zbog čega je tako bitno da se formira pokrajinska policijska uprava? MUP je organizovan tako da u Vojvodini već ima nekoliko manjih policijskih područnih uprava sa centrima u većim gradovima po okruzima i svi oni su direktno podređeni policijskoj upravi u Beogradu. Šta naša policija dobija formiranjem jedne policijske uprave sa centrom u Novom Sadu osim što će se potrošiti pare za njeno formiranje? Bolje da im kupe nove uniforme za taj novac. LSV to pravda time da je to Vojvodina imala. Pa super, a šta policija dobije time? Hoće možda biti efikasniji rad? Hoće šipak.

Inače da ne bude zabune, ovime se ne bi dobila nekakva ''vojvođanska policija'' kako neki misle, već policijska uprava za Vojvodinu, samo se menja organizacija samog MUP-a po meni krajnje nepotrebno. Populizam zarad jeftinih političkih poena.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dačić: Nema osnova da Vojvodina dobije policijsku upravu

BEOGRAD - Važeća zakonska rešenja i Ustav Srbije ne dozvoljavaju da Vojvodina u ovom trenutku dobije sopstvenu policijsku upravu, izjavio je danas u Novom Sadu ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine rekao da, iako Ustav i zakoni propisuju da policija nije u nadležnosti Vojvodine, u MUP-u Srbije postoji izražena spremnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima o stanju bezbednosti.

"Postojeća zakonska rešenja ne daju mogućnost da Vojvodina ima svoju policijsku upravu, ali to ne sprečava MUP Srbije da razmotri na osnovu kojih modaliteta je najbolje da se reformiše i bude efikasniji u svom radu i na teritoriji Vojvodine", rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da je sa Dačićem o tome razgovarao dosta puta za poslednje dve i po godine, ali da nije želeo da izlazi u javnost i pravi od toga atrakciju, jer je reč o isuviše ozbiljnoj temi.

"Pitanje Vojvodine bi svakako trebalo da bude razmotreno u procesu reforme MUP-a Srbije, ukoliko bude volje i sluha za potrebe Pokrajine, ali i drugih delova Srbije, poput Beograda i Šumadije", rekao je Egereši.

Dodao je da je to pitanje realna potreba iz opsega bezbednosti i efikasnosti i kao takvo ga treba i posmatrati u, kako se nada, budućem demokratskom dijalogu.

Egereši je istakao odličnu saradnju sa MUP-om Srbijeo, koja, kako je naveo, dala i konkretne rezultate po pitanju smanjenog broja međunacionalnih incidenata u Vojvodini tokom 2010. godine.

"Najvažnija stvar za nas je očuvanje stabilnog javnog reda i mira i dobrih međunacionalnih, međuverskih i međukonfesionalnih odnosa u Vojvodini", rekao je Egereši.

Prema zvaničnim podacima MUP-a Srbije, u Vojvodini je prošle godine zabeležen najmanji broj međunacionalnih incidenata za poslednjih sedam godina.

Dačić je na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost rekao da je samo u odnosu na 2009. godinu broj takvih krivičnih dela smanjen za 26 odsto, odnosno da je broj međunacionalnih incidenata sa 150

umanjen na 110.

izvor - Blic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

On se još uvek bavi politikom? Taj čovek ili ne shvata ili ne želi da shvati da nema podršku građana za gluposti koje mu padaju na pamet. Policijska uprava za Vojvodinu je prazna priča za prikupljanje poena kod... ma, ne znam više kako da nazovem ljude koji u eri globalizacije traže ličnu prćiju na, u svetskim okvirima, minornom parčetu teritorije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

DS protiv ideje Čanka o policiji

BEOGRAD - Lider LSV Nenad Čanak kaže za “Blic” da ne vidi u čemu je problem da se realizuje zahtev te stranke oko formiranje kooordinatora između sedam vojvođanskih policijskih uprava i centrale MUP-a u Beogradu budući da, kako tvrdi, za to ne postoje ustavne i pravne prepreke. U vojvođanskom odboru DS, međutim, smatraju da Vojvodina u ovom trenutku ima prečih stvari od reorganizacije policije.

cela vest

Kao što rekoh, pokušaj postizanja jeftinih političkih poena :kez: mlaćenje prazne slame, trla baba lan,...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...