Idi na sadržaj

Photo share sajtovi


Preporučene poruke

Na ovom linku: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_photo_sharing_websites na wikipediji se nalazi lista photo share vebsajtova, odnosno sajtova za postavljanje fotografija na internet. Od sajtova na listi sam do sada koristio i u principu još uvek koristim:

1.Flickr

Po meni možda i najbolji photo share sajt na internetu, jedared sam kreirao nalog pa obrisao zbog limita za free account ali mi nije dugo trebalo da se vratim i kreiram nalog ponovo. Jednostavno ukapirao sam da je sasvim fer da se free korisnicima da koliko se da, jer godišnja članarina nije neki veliki iznos a sajt ima jako dobrih opcija i jako veliku i kvalitetnu zajednicu. Još uvek sam na free nalogu i u principu sam jako zadovoljan kvalitetom samog sajta i onime što se nudi.

2.ImageShack

Njega koristim kao neregistrovani korisnik za dizanje fotki na net, obično za potrebe linkovanja na forum i sl. Osnovna mana ImageShacka koju sam zapazio je njihova copyright politika. Svaka prijava kršenja copyrighta na ovom sajtu će razultirati brisanjem sadržaja bez mnogo provera, što je dobro za slučajeva kršenja autorskog prava, ali se otvara mogućnost lakog atakovanja na sadržaj jer vam se ne pruža mogućnost dokazivanja da je sadržaj zaista vaš i da ga niste ukrali od onoga ko vas je prijavio.

3.Panoramio

I dalje ga koristim i mislim da je sasvim pristojan sajt. Ako hoćete da vam se fotke vide širom Sveta na Google maps i Google Earthu, ubacite ih na Panoramio. Dešavalo mi se da neke svoje fotke nađem kod drugih korisnika na Panoramiu i nakon prijave i dokaza da su fotke moje nalog ''kradljivca'' je ugašen za manje od 24h. Neki nazovi nedostatak je što vaše fotke u većoj razoluciji sa ovog sajta može skinuti bilo koji korisnik, tako da pazite u kojoj veličini i sa koliko dpi stavljate slike na ovaj sajt.

4.Photobucket

Isto kao ImageShack, koristio sam ih par puta da uploadujem par fotki da ubacim u neki post. Nemam nekog bitnijeg iskustva sa njima.

Od sajtova koji nisu na listi, registrovao sam se i na sajt Mejuba koji je blago rečeno plagijat Flicr-a ali nema ni blizu članstvo i funkcije koje nudi Flickr. Otprilike to je to šta sam ja koristio, kakva su iskustva ostalih? Jeste li koristili i je l' koristite neki sajt za photo share i kako ste zadovoljni?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Jedna od stvari koja se na DeviantArtu dešava je recimo da se prilično skidaju tuđi radovi, obrađuju pa postavljaju u sopstvene galerije, što je mora se priznati jadnooooooo. Druga stvar je da se radovi preuzimaju od strane trećih lica i dolazi do komercijalne upotrebe bez znanja autora. Naravno nije ovo slučaj samo na DeviantArtu. Nisam nikada koristio DeviantArt malo su me negativne kritike odvratile od toga da se registrujem. Da bi neko maznuo moju fotku sa Flickr-a morao bi da uradi PrtScrn, drugačije ne mere :fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...
Napisano (izmenjeno)

Nedavno sam ubacivao i neke fotke na Picasa web albums, nije mu mnogo trebalo da krene da baguje i pravi probleme kada hoću da ubacim fotku pomoću uploadera koji je instaliran na samom sajtu, ali zato pomoću Picase instalirane na računaru upload ide samo tako (bukvalno desni klik na fotku i upload).

Ono što se meni ne dopada, to je što nedostaje ona draž koja postoji na Flickr-u a to su grupe i socialising članova na način na koji je tamo osmišljen. Za free korisnike 1GB skladišta što u principu može biti i više nego dovoljno kada se sličice valjano kompresujui sačuvaju za web. Video sam da postoje pluginovi za Picasa web albums za neke forume i blogove pa može biti svrsishodno za photobloging i slične načine prikazivanja fotki, ali meni momentalno tih par fotki na Picasa web albumima ne služe ničemu :)

EDIT: U vezi ovoga što sam napisao

Da bi neko maznuo moju fotku sa Flickr-a morao bi da uradi PrtScrn, drugačije ne mere

Može itekako, osim što prave downloadere za fotke može ih svako poskidati i kada se one sharuju na nekom forumu/blogu čak i preko desnog klika

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Da da :roll:

Inače nabasao sam na još jedan zanimljiv sajt sličan Flickr-u donekle ali izgleda da je još uvek u začeću - http://www.23hq.com/

Za free korisnike je limit 30 fotki mesečno a pri registraciji se dozvoljava stavljanje do 300 fotki u prve dve nedelje i onda kreće ovaj limit. Za full profil je 20 evra godišnje. Organizacija fotki je po albumima a postoje i grupe kao na Flickr-u. Za razliku od Flickr-a ovde se može i menjati izgled profil strane izgleda, ali za sada koliko sam bacio pogled ima malo članova, grupa i ostaloga. Na prvi pogled nije loš sajt i sviđa mi se više nego neki ovde već pomenuti ali ćemo sačekati da vidimo oće l' šta biti od njih i kako će se razvijati. I dalje mi Flickr ostaje No1 :fijuk:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...
Napisano (izmenjeno)

I dalje tvrdim da je Flickr No1 i mislim da ću kada priđem onom limitu od 200 fotki uplatiti pro account :fijuk: nego to nije razlog što sam ovde, počinjem da koristim i TrekEarth. Na prvi pogled mi se svidelo i kako je osmišljen i napravljen, sadržaj itd. Registrovao se već ima podosta vremena, međutim prvo što me dočekalo je bio bug koji je sprečavao mene i još nekoliko novih korisnika da ostavljamo fotke. Reagovalo više nas na support delu foruma i posle par dana je konačno uklonjen bug... i evo danas sam tutnuo prvu fotku na sajt.

Dnevno se postavlja po 1 fotka, što je u neku ruku super jer se ide na kvalitet a ne na kvantitet. Ne ide se na serije, nego na best of the best i to je dobro. Za sada sam ukapirao da se fotke mogu komentarisati, kritikovati, može se omogućiti da se drugi igraju sa vašim fotkama pa da tako daju predloge z obradu, postoji mapiranje, pregled po kontinentima, državama, gradovima, itd. TrekEarth je uglavnom skoncentrisan na travel tj turističku (al sam ga preveo) fotografiju i deviza im je ''Learning about the world through photography''. Kada budem malo više i sam ušao u sve fore i fazone napisaću kakvi su utisci, ali prvi utisak je generalno Ok.

http://www.trekearth.com/

p.s.

Razmišljao sam opet i o deviantartu, ali prvo što me je odvratilo je krajnje 'neozbiljan' dizajn (sav mi je kao za decu). Lepota je u jednostavnosti :kez:

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 sedmica kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Panoramio je uveo nešto novo - grupe. Otprilike kao i tematske grupe na Flickru ili nekom sličnom sajtu, mada mene nekako najviše podsećaju na grupe na Fejsbuku. Panoramio polako ubacuje socialising komponentu, što je vrlo pohvalno ali i dalje nisu ni prismrdeti Flickru.

Bitne stvari koje sam zaboravio da napomenem u vezi Panoramia, postoje i foto takmičenja (Contest) gde se svakoga meseca prijavljuju fotke za nekoliko kategorija. Kategorije su stalne - kulturno nasleđe, turizam, scenery (recimo da se prevodi kao pejzaž), neobična lokacija. Broj fotki koji se prijavljuje je ograničen, a za njih glasaju ostali članovi panoramio zajednice, pa ko skupi najviše glasova on pobeđuje. Prve tri fotke se nagrađuju a vrednost nagrada varira iz meseca u mesec, više o tome na samom sajtu.

Druga bitna stvar je u vezi autorskih prava, korišćenjem panoramia, prihvataju se uslovi korišćenja da se vaše fotke mogu koristiti u panoramio API bez obzira na licencu pod kojom ih objavljujete, pa neka je to i copyright licenca. Korisnici API-a će moći vaše fotke da koriste na svom sajtu, tj bolje rečeno objave na svom sajtu u skladu sa pravilima panoramio API i ispod vaše fotke će stajati vaš nick sa linkom do fotke i uredno će stajati i logo panoramia. Čak i ako se radi o komercijalnom sajtu.

:)

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Da dodam još nešto u vezi Panoramia, pored gore navedenih stvari mega shit je to što recimo ne možete sami da obrišete svoj nalog kada vam se ćefne nego morate da njima šaljete mejl sa zahtevom za gašenje naloga. Evo već više od nedelju dana ima kako sam posalo zahtev da mi ugase nalog i izbrišu sve fotke i nikome ništa :roll: tako da moram klik po klik da izbrišem sve postavljene fotke. Recimo da su neviđene p€d€rčin€ i da ja sporo kapiram neke stvari. :dry:

Dakle, uopšte nije čudno što je na njihovom sajtu registracija besplatna i što za dž daju smeštaj za neograničen broj i veličinu fotki, jer oni sa tim vašim fotkama od trećih lica zarađuju ogroman novac, ali da neće da mi isključe nalog nego da moram da brišem fotke klik po klik... bezobrazluk par excellence!

EDIT:

Inače za TrekEarth imam samo reči pohvale za sada, nisam probavao sestrinske sajtove treklens ili treknature ali je koncept manje više sličan nao na trekearh-u samo je tematika malo drugačija. Za jedan free sajt može se reći da okupljaju dosta ozbiljne amatere i pro fotografe i da ima dosta prostora za učenje od drugih kroz kritike i workshopove ko ih odobri, tako da bih ovaj sajt svakome preporučio i koliko sam mogao da vidim (a verujem da nisam ništa propustio) ne pružaju nikakve komercijalne usluge trećim licima - dakle 100% fotografija i 100% besplatno članstvo.

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Sinoć baš gledam smugmug, kako oni štite fotke od downloada, desni klik naravno onemogućen ali par klikova u hromu i eto ti ga url da otvoriš original sliku i da radiš sa njom šta ti je volja. That sux man :kez: platiti toliko novca za uslugu i eto... Jedino kada bi smislili neki algoritam da razbije fotku u mozaik kvadratića koji bi se nama prikazivali pravilno poređani da vidimo normalnu sliku, pa ko ima živaca da skida gomilu parčića pa ih krpi u PS-u eto mu, ali izgleda da je tako nešto suviše komplikovano za sada. :roll:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...

Sve više mi se čini da ću konačno uzeti prvi pay nalog za hostovanje fotki na netu, ali mislim da to ipak neće biti Flickr kako sam isprva mislio. Pre će to biti SmugMug i to sa mojim sopstvenim domenom. Flickr ću naravno zadržati ali zašto neću uzeti pro nalog najbolje je pročitati ovih nekoliko tekstova:

http://everything-everywhere.com/2009/08/02/moving-to-smugmug-from-flickr/

http://www.jmg-galleries.com/blog/2008/07/07/how-every-flickr-photo-ended-up-on-sale-this-weekend/

http://johnlabovitz.wordpress.com/2008/07/11/how-flickr-could-make-the-world-a-better-place-for-copyright/

Naravno da su i moje fotke bile ćornute sa Flickra kao i od ovih ljudi koji su posali tekstove i o kojima su pisani tekstovi, tako da ako već plaćam za uslugu najmanje što očekujem je da sajt ne saučestvuje (da se tako izrazim) u krađi fotki i još da se lepo od svega toga ogradi u uslovima korišćenja. Ono, mi smo vam omogućili pa vi kradete na svoju odgovornost :roll: dakle ne radi se o samoj povredi copyrighta koje će biti na na SmugMugu već u nejebavajućem stavu Flickra što se to dešava često zahvaljujući i njima samima. Za 60$ godišnje bi trebalo da dobijem ono što očekujem - http://www.smugmug.com/photos/photo-sharing-features/ TrekEarth i Flickr ću zadržati i ostaviti par fotki na njima sa linkovima ka novom domenu i to je to.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Testiram trial od 14 dana na SmugMug i prvi utisci su uglavnom pozitivni, za sada malo teže se snalazim oko customizacije ali kapiram da će tec support da priskoči kada zaškripi sa html-om i ostalim zaebancijama. Sekjuriti i nije tako loš kao na prvi pogled, dosta je napredniji u odnosu na većinu sajtova koje sam do sada koristio, kada budem imao neku kompletniju sliku nakon 14 dana triala ili nakon što uplatim za power nalog (99% da oćem) ostavljam svoje impresije :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Bar tako deluje :kez: je l' bi mogao da otvoriš njihovu password protected galeriju recimo ili original fotku gde to nije dozvoljeno u podešavanjima? Prevencija desnog klika je za malu decu, ali recimo ako dozvolim da ti fotku možeš da otvaraš do large formata, da li bi mogao da otvoriš original fajl koji sam postavio tamo? :) Ono što se meni dopada kod dila sa njima je kud i kamo lakša customizacija izgleda tvoje stranice i dobijanje sopstvenog domena. Ok domen mogu da kupim jeftinije, ali tec podrška na raspolaganju i juzer frendli podešavanja izgleda su mi privlačnija opcija nego davanje novaca nekome da mi radi - održava kompletan sajt recimo. - http://help.smugmug.com/customer/portal/articles/93338

p.s. sa hostingom kod njih nikako ne bi smelo da ima nekih problema

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Da ali treba da potrefi tačan URL, no nebitno ja svakako nisam prolupao pa da stavljam online išta veće od 1000pix po dužoj i 72dpi. Takve fotke su mi već dostupne na flickr-u, no ono što se meni đasvi su te mogućnosti customizovanja stranice kao sopstvenog sajta i dobijanje sopstvenog domena. Download fotki je nešto sa čime sam se odavno pomirio i što uglavnom ne može biti sprečeno. Inače SM se hostuje kod Amazon S3. Alternativa bi jedino možda mogla da bude Zenfolio ali o njima nisam nešto ozbiljno razmišljao :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 3 meseci kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Photosop probali nope :kez: od mene još jedan novi plus, veliki plus za smugmug jer su za power naloge iz gugl rezultata izbacili ono |SmugMug što se nastavljalo na naziv sajta. Tako da ostaje samo malo smugmug u futeru što mi ni najmanje ne smeta :)

Te dodaj oduzmi i ostale pilićare batali, imaš photobucket, imgshcak, webshots i ostale i ćeraj. Čak mislim da je i FB ako ti kompresija nije važna bolji izbor za onlajn šerovanje, a za online portfolio imaš Flickr imaš 500px i još sijaset besplatnih koji će da odrade posao.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Najnovije otkriće - Fotoblur.com danas skontao i već otvorio free nalog tamo. prvi utisci za sada vrlo pozitivni, Fotoblur mi je nešto kao kombinacija Flickra i 500px mada više podseća na ovaj drugi s' time da postoje zajednice u vidu grupa kao na Flickru što 500px još uvek nema. Koliko vidim sajt tj sama zajednica je još uvek u razvoju, dopsta nova ali mi se dopada ceo koncept, dizajn, navigacija i sve ostalo. Sad kada bih zakerao mogli su da isključe desni klik za 'save as' fotki iako to u principu ne znači ništa meni se ta sitnica na smugmugu, 500px i flickru svidža. Idem još malo da se zanimam da vidim kako šta radi pa ću preneti dalje utiske nakon nekog perioda korišćenja :mahanje:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...