Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Kako vam se sve ovo čini?

Kod mene stvara osećaj nemira, poraženosti. Jasno je šta Milo (a.k.a država Crna Gora) radi, pokušava da zaokruži državnost i narodnost Crnogoraca. Smatra da je njihova neodvojiva povezanost sa srpskim jezikom, istorijom, crkvom, geografijom i institucijama pretnja punom zaokruživanju crnogorskog nacionalnog identiteta, pa pokušava da raskine te karike. Isto što su radili Hrvati onomad i što, za sad neuspešno, rade Bošnjaci u BiH. Politički, to je validna taktika, ali me hvata jeza od osećaja koji izaziva. I što je važnije, od posledica koje može da izazove i od toga što država Srbija nema načina da to spreči a da to ne bude kataklizmično.

Najnovija vest je da SPC u Crnoj Gori mora da se registruje sa imenom i JMBG osnivača i bez imena strane države u svom nazivu. SPC spinuje da će morati da donese LK, JMBG i svojeručni potpis Svetog Save... ali to nije daleko od istine. Institucija ti postoji od 1219. godine i oduvek je srpska, ali ti sad moraš da je preregistruješ 2020. godine s de facto novim osnivačem i bez Srbije u njenom imenu.

Međudržavno ne možemo ništa da uradimo, gotova stvar. Da celu priču pošaljemo nekom sudu na odlučivanje, verovatno je da bi stao na stranu novologike po kojoj država ima pravo da uređuje rad verskih institucija zanemarujući njihovo poreklo, istoriju i tradiciju, kao i vekovnu tradiciju same sebe kao države. I ode osam vekova u propast.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...