Idi na sadržaj

Pishi kao shto goworish


Preporučene poruke

Lepo nama rekao Vuk, piši kao što govoriš i dao nam i fonetsko pismo da stvarno možemo da pišemo kao što govorimo. Ali eto danas, naročito na internetu, mnogi baš i ne pišu kao što govore već jedan glas koji se u našem jeziku inače piše jednim pišu sa dva, tri pa i četiri slova!? Ovo je kako primećujem dosta uzelo maha kod mlađe populacije, pa se često umesto ''malena'' može pročitati ''mawena''. Umesto ''čoveče'' se može pročitati ''tschowetsche'' :blink: Ne piše se ć, nego tj. A vrhunac mi je ubacivanje specijalnog znaka @ umesto slova a ili znaka $ umesto s. Dovoljno je otići na Fejsbuk ili malo čitati sms poruke koje idu 'live' na Pinku i videti ovakvo pisanje. Kako vi reagujete na ovo silovanje jezika i pisma?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Još se ja čudim šta ti bi da takav naslov staviš..

Pomislila sam da ti neko ukrao pasvord..:lol:

Ne smeta mi kada neko ubaci poneku reč, čisto zezanja radi, čak mi je i simpatišno..ali kada neko sve piše na taj način, onda ne mogu da čitam..naporno mi je i imam osećaj da lomim jezik i to jako, iako ne čitam naglas..

Mene mrzelo u poslednje vreme da prebacujem na naše šđžčć, ali neću više..stvarno je lepše ovako po Vuku..:ok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pišem kao što govorim. Čak i strana lična imena pišem fonetski na srpskom jeziku.

Sećam se, još ka gimnazijalac (dok sam se bavio Henri Džejmsom) čitao sam njegov Vašington skver, u kojem je prevodilac zvao Džordža (Vašingtona) onako kako se tada u Srbiji i govorilo - Đurađ. Meni se to učinilo simpatičnim pa od tada (u nekoj blažoj varijanti) i sam tako pišem...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Meni se veca juce ubila objasnjavajuci kako da prebacim tastaturu na serbian latinic..ali ne ide to meni :( ne zamerite sto nemam slova sa kukicama gore,ali evo obecavam da ona stranjska necu koristiti :kez: i ne zameriete sto ne pisem uvek tacku,zarez i ostale interpunkcijske znakove,nekad me prosto mrzi da budem *pismena*:roll:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pišem kao što govorim. To mi je nekako normalno. Inače mi je tastatura nameštena na latinicu. Po potrebi prebacujem na ćirilicu, ali englesku tastaru retko koristim. Nekako sam navikla da pišem kao što govorim. Meni samoj je tako najlakše da čitam.

Ne smeta mi kad neko izostavlja u svom pisanju "kukice", to lako čitam, ali zaista me nervira "w;sh; ss; zz.." i ostala "chat slova". Kad ugledam posta napisan tim slovima, umorim se čitajući ga i posle par takvih postova, prestanem da ih čitam. Nekako mi je logično da se na forumu piše tekst koji se lako čita.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Vec sam pominjala na nekoj temi da puno polazem na pravopis i gramatiku. Ne koristim tastaturu sa kukicama samo zato sto sam na ovoj navikla na pisem, iako sam ucila da kucam na "nasoj" tastaturi.

Meni generalno ne smeta to sh, ch, ss, zz.. Smeta mi w, @ i ostala sranja koja omladina koristi (i ostala zivalj), ali postoji objasnjenje i za to, barem za mobilni. Moja shveca ponekad napise w umesto v samo zato sto za v moras tri puta da tipnes, a za w samo jednom :beyond: Drzim da svako treba da ima svoj stil, postujem to, zato mi i ne smeta. Ali, bode oci kad uzme maha, kao sto je i uzelo maha. Zajebancija sa pravopisom mi je ok. Kad bih pisala kao sto govorim, bilo bi tu mnogo i bi umesto bih i radijo umesto radio i svi ostali primeri koji demonstriraju kako nas govorni aparat proguta ili doda slovo.

Tako da, ziveli stilovi, Vuce, ne okreci se u grobu, ipak ti je azbuk(ivjediglagolj)a ostala nesto olmost prfekt, a nama ostavljena u amanet.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

Ne koristim SR-latinica,zato sto se tesko snalazim.Mozda kad bih jedno vreme vezbala....

Znaci nemam kukice na c,s to je sve.

Ali me stvarno nervira skracenice lol,nzm,etc,wtf....ghhkfkfkbm odakle znam sta klinci pisu kao klinasto pismo.Nista ne razumem.:jok:

I mnogo me nervira pored naseg lepog i bogatog jezika mi koristimo sve neke *uvozne*reci.

Transparentno,akaunt-menadzer,(valjda sam potrefila)....

Deca su na pored svih tehnoloskih sprava prilicno nepismena.

Trudim se da pored svih novih reci koristim srpski jezik i da ga stalno obogacujem a ne skrnavim.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam, meni su ROL, ROFL i slični postali sastavni deo internet života. Činjenica je da se najveći deo priče na netu odvija na engleskom i da su ti izrazi, te skraćenice, njegov sastavni deo, čak uključeni u moderne rečnike engleskog jezika. Ne smetaju mi preterano. Ali zamena srpskih slova njihovim engleskim ekvivalentima mi zaista ide na nerve. Deluje mi kao da se neko sprda sam sa sobom i sa svojim jezikom.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Postoji razlika u komunikaciji putem MSN i SKYP-a, kada brzo kuckaš i želiš da se internet konverzacija odvija što brže i komunikacija oči u oči. Ako već sedim sa nekim i družim se, onda sam odvojila dovoljno vremena za naše druženje i priču. Ne ubacuj mi u razgovoru "OK, WTF... OMG.. ovo jakooo lajkujem...(???)" i ostale kerefeke.

Sećam se da je kuma pričala kako je njen sin (na milom nam i dragom zapadu) učio u školi skraćenice za chat komunikaciju kao sastavni deo nekog predmeta. Imam utisak da će uskoro i kod doći taj "edukativni i jako VAŽAN momenat" u obrazovanju dece. Međutim, kuma nije "pazila na tom času", pa često i sama ne razume rođeno dete dok divane :lol:

Samo pisanje na netu bez korišćenja slova kao što su š, č, ć, đ, ž, mi ne smeta. Iskreno govoreći to ni ne primećujem, ali mi smeta zamena š-sh; č-ch...itd.

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...