Idi na sadržaj

Linux iskustva


Preporučene poruke

Da otvorim i ovu temu, svestan da će iskustava biti jako malo. Ako ih ipak imate, slobodno podelite.

Iskustava imam mnogo, ali bih ovom prilikom pohvalio jednu od najpoznatijih distribucija linux sveta - Linux Mint. I to njegovo Cinnamon izdanje. Već godinama stara majka mi se muči sa matorom šklopocijom od laptopa na koju sam instalirao koješta pokušavajući da je (šklopociju) nateram da radi koliko-toliko dobro. Naravno da je linux jedina opcija - XP se vukao. Nabavim joj pre nekoliko dana "novu" mašinu - znatno jaču iako i dalje matoru po svim standardima. I odlučim se za Mint.

Nisam pogrešio. Instalacija ekstremno brza i jednostavna - dete bi je odradilo kako treba. Kompletan, ali kompletan hardver prepoznat i drajveri za njega instalirani bez pitanja i potrebe za dodatnom intervencijom. Bukvalno sve - WiFi, bluetooth, dvd rezač, mreža, touchpad, senzori za upravljanje zvukom (da ne objašnjavam), funkcijski tasteri, drajveri za grafiku...  čak i freakin' čitač otiska prsta radi! Stvar koja je na ranijem laptopu i drugim distribucijama radila tako-tako, čas 'oće čas neće - upravljanje temperaturom komponenti sistema pomoću ventilatora - radi perfektno, čak i bolje od Windows 7 koji je došao preinstaliran. Ažuriranje sistema - jako jednostavno - ikonica, klik, lozinka, klik - gotovo! Potrošnja RAM memorije - na sistemu sa 2GB RAM-a troši oko 300-350MB sa uključenim svim opcijama i programima koji se pokreću sa sistemom. Cinnamon je malko zahtevniji od nekih drugih okruženja, ali meni lično najlepši ako izuzmemo elementary OS. Dolazi sa Fireshit-om kao podrazumevanim pretraživačem, koji sam zamenio Chrome-om zbog flash podrške - standardni flash je napušten za Linux pa je Pepper flash upotrebljivija opcija.

Sve leti - jedno veliko bravo za Mint tim! Ubuntu je dobio dostojnog naslednika! Debian  i Arch mogu da se takmiče. Ubuntu derivati su tu negde, kvalitetni ali rekao bih nedovoljno ozbiljni u poređenju sa Mintom.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 10 meseci kasnije...

Evo još malo iskustva. Oduševljen (i dalje) najnovijim KDE okruženjem, hteo sam staroj majci da osvežim laptop novom Kubuntu distribucijom u izdanju 16.04. I potrajala je na laptopu nekih petnaestak minuta. Početno oduševljenje jako lepim okruženjem, laganom instalacijom, potpunim srpskim prevodom  kompletnog sistema i malim (za KDE) sistemskim zahtevima splaslo je kad sam poželeo da pustim film na drugom monitoru putem HDMI kabla. Radilo je, ali seckalo kad bi sadržaj bio pušten u full screen režimu. Isto je važilo i za Youtube sadržaj. Nisam imao volje da istražujem potencijalna rešenja problema pa je brzo vraćen Mint 17 - i dalje moja preporuka broj 1 za linux distribuciju.

EDIT: na tom Kubuntuu zaista sve jako lepo radi, KDE je ispeglan do krajnjih granica i, da nije bilo tog lošeg iskustva sa dva monitora, sasvim sigurno bi ostao instaliran. Isprobajte na desktopu, sumnjam da ćete zažaliti.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Još jedna preporuka od mene - Manjaro KDE! Dostojan takmac Mintu, s tim što bih rekao da ima i par prednosti u odnosu na pomenuti. Jedna od njih je što flash player dolazi preinstaliran i biva korišćen od strane aplikacija koje se na drugim distribucijama bune na zastarelost. Vizuelno možda malo nekonvencionalan sa preovlađujućim zelenim tonovima, ali rekao bih jako lepo uklopljenim i nenametljivim. Mnošto opcija prilagođavanja (po čemu je KDE desktop okruženje inače poznato) pa je i izgled i sve ostalo za čas posla moguće prilagoditi svojim potrebama. Alatka za ažuriranje i instaliranje dodatnih programa (Octopi) se jako brzo pokreće i još brže obavlja ono čemu je namenjena. Preinstaliranih programa ima mnogo i pokrivaju sve osnovne stvari koje većina ljudi koristi, tu su alatke za slušanje muzike i gledanje videa, za kucanje teksta i obradu fotografija i videa, za rezanje diskova, čak i za operacije sa matematičkim formulama - jedan kompletan zaokružen sistem. Okruženje je malo "teže" jer troši oko 600MB RAM memorije po pokretanju, ali to nije problem osim ako imate manje od 2GB RAM-a u sistemu. Baziran je na Arch linuxu koji je jedna od najboljih linux distribucija ali i najtežih za instalaciju i održavanje - to je i cilj Manjara - da učini Arch linux jednostavnim i što bližim običnim korisnicima. Što se mene tiče - misija uspela!

Osim KDE, Manjaro ima i mnoštvo drugih izdanja, sva sa istom bazom pa ne sumnjam da su jednako kvalitetna.

Evo kako izgleda Manjaro KDE sa pokrenutim Firefoxom u pozadini i "Start menijem":

Preuzimanje: Manjaro KDE 64-bit Manjaro KDE 32-bit
Torrent: Manjaro KDE 64-bit Manjaro KDE 32-bit

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Morfe,moj lap ima 2GB DDR3 LMemory,ovo ti prepisujem sa nalepnice.Rekli su mi da posto je integrisana memorija ne moze da se nadogradi jos,ali da li moze da se umesto W8 ubaci taj Linux Mint? Ovo je prosecan Acer ,a ja na njemu idem na FB i ovde,plus dnevna stampa.Ne smem cak odjednom da otvorim vise od dva taba,jer tad se vuce kao gladna godina i svi mi kazu da je to to,ne moze bolje.Mislis li da bi ga Linux malo ubrzao,plus su mi rekli da ne bih umela da ga pokrenem sa Linuxom. Koliko su u pravu?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

2GB su sistemski zahtevi za Linux Mint čak i kad je KDE verzija u pitanju (za Cinnamon koji bih preporučio su i manji - 1GB za komotnu upotrebu) tako da što se memorije tiče nema nikakvih problema. Da li bi umela da ga pokreneš? Naravno, pokreće se identično kao Windows, nema tu ništa komplikovano ni drugačije. A verujem da bi radio znatno bolje nego osmica.

Mint + Firefox (pa i Chrome ako se ne želi sitna komplikacija sa flashom) moja mati koristi uglavnom za Facebook igrice, ali i za gledanje filmova i slušanje muzike. Ranije i za Skype/Viber pozive, ali to smo izbacili pošto sad ima Android telefon.

Nema nijednog razloga da ne probaš ako imaš koga dovoljno vičnog tome da ti instalira. A veruj mi, toliko je jednostavno da bi i sama uspela uz malo sugestija sa strane. Ovo naše uputstvo je za Ubuntu http://nsportal.info/forum/index.php?/topic/2850-uputstvo-za-instalaciju-linux-operativnog-sistema/ ali sve je isto za Mint pošto je Mint zasnovan na Ubuntuu. Ako uhvatim vremena prepraviću ga za Mint. Samo u prvom delu (korak 6) odaberete srpski jezik da bi i kasnije sve bilo na srpskom. Windows potpuno prebrišete ako nema nečega bitnog za čuvanje na kompu.

Sajt za Mint Cinnamon: http://blog.linuxmint.com/?p=3181 

Sajt za Mint KDE: http://blog.linuxmint.com/?p=3223 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...