Idi na sadržaj

Dunav - neiskorišćeni potencijal Srbije


Preporučene poruke

Dunav je sa svojih 2888km druga reka po dužini u Evropi. Od ukupne dužine toka, dužina Dunava kroz Srbiju iznosi 588km i plovan je celim tokom kroz našu zemlju. Protiče kroz deset država i ima ogroman značaj kako za turizam tako i za saobraćaj i promet roba.

Turistički značaj Dunava je neosporan. Na Dunavu leži mnogo atraktivnih gradova, od čega su četiri prestonice, uključujući i naš Beograd. Brojne su turističke ponude krstarenja Dunavom i naša država bi morala mnogo toga da uradi kako bi naši gradovi, pre svih Beograd i Novi Sad postali neizostavni deo te ponude. Beograd i Novi Sad su gradovi koji kod nas i privuku najveći broj turista, ali konkurencija gradova na Dunavu uopšte nije mala, naročito uzvodno od naše države. U Srbiji se na Dunavu nalazi i nekoliko tvrđava, zatim dva nacionalna parka (Fruška gora i Đerdap), razni arheološki lokaliteti itd.

Dunav isto tako ima ogroman saobraćajni značaj. Tok Dunava predstavlja jedan od panevropskih saobraćajnih koridora (koridor VII) kojim se obavlja rečni transport od Nemačke do Crnog mora. U Srbiji ima najmanje deset luka na Dunavu a broj opština koje se naslanjaju na Dunav je znatno veći. Promet robe na Dunavu kako u Srbiji tako i u lukama u drugim zemljama se može videti ovde.

Evropska komisija je pre dve godine dobila mandat za izradu sveobuhvatne strategije za zemlje dunavskog sliva gde je obuhvaćena i naša država. Iste godine Vlada Republike Srbije formira telo za saradnju sa EU oko izrade zajedničke dunavske strategije. Strategija sa kojom Srbija nastupa detaljno je predstavljena ovde.

Od svega navedenog, šta bi po vama bilo najbitnije da se realizuje za državu Srbiju? Koji su to potencijali koji bi morali biti iskorišćeni i nametnuti Evropi kao deo zajedničke strategije i gde bi trebalo ostvariti najveća ulaganja od kojih bi država imala najviše koristi? Kako i gde investirati u Dunav i eventualno plovne pritoke Dunava u Srbiji?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...