Idi na sadržaj

Kina "kupila" 5% Ukrajine


Preporučene poruke

Peking -- Kina je zbog sve veće potražnje za hranom i sve manje raspoloživog obradivog zemljišta odlučila da "kupi" od Ukrajine tri miliona hektara zemlje za nove farme.

Neverovatan ekonomski rast, veća kupovna moć i činjenica da se kineska sela i njive "betoniraju" i menjaju modernijim naseljima naterali su vlast da razmišlja pola veka unapred, pa je skopljen ugovor o lizingu zemlje sa Ukrajinom prema kome će u prvoj tranši Kina dobiti 100.000 hektara - površinu sličnu onoj koju zauzima Hongkong.

Kako piše "Saut Čajna morning post", u narednih 50 godina će se površina uvećavati, da bi na kraju dostigla neverovatnih tri miliona hektara, odnoso pet odsto ukupne površine Ukrajine i devet odsto obradive zemlje koju ta zemlja poseduje.

Kineska "ukrajinska farma" će tako 2063. godine biti velika kao Belgija.

Prema planu, zemlja će biti upotrebljena delom za useve, a delom za uzgoj svinja. Sve što se proizvede biće prodato kineskim državnim kompanijama po povoljnim cenama.

Koliko dogovor Kine i Ukrajine vredi još se ne zna, ali se spekuliše da je u pitanju "nezapamćena strana investicija" i da je samo početni deo vredan bar oko 2,6 milijardi dolara, uz obećan kredit za razvoj poljoprivrede Ukrajini.

Kina je sporazum postigla godinu dana nakon što je istekao rok prema kom Ukrajina ne sme da ustupa svoju zemlju strancima, a kineska investicija je ubedljivo najveća ovog tipa - dosad je Egipat bio rekorder sa 800.000 hektara kupljenih od Ugande 2008. godine.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...