Idi na sadržaj

Kljosov: Srbi su najstariji narod u Evropi


Preporučene poruke

Anatolij Aleksejevič Kljosov, biolog sa Univerziteta Harvard, šokirao je svet svojim naučnim radom u kom tvrdi da su srpski geni stari 12 hiljada godina, a potiču od Nojinog sina.

On tvrdi da je genetskom analizom dokazao da su Srbi pranarod svih današnjih Slovena, ali i mnogih drugih evropskih naroda.

"Srpski geni R1a1 stari su 12 hiljada godina dok su drugi stari između četiri i sedam hiljada godina. Svi narodi u Evropi (osim dva) imaju više od 40 odsto srpskog ili prasrpskog gena", tvrdi Kljosov, predsednik naučne savetničke uprave Međunarodnog genološkog biroa.

Prema njegovom naučnom radu izrađena i karta srpskog gena koja pokazuje da više od 60 odsto stanovnika današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Danske, severnog dela Nemačke, južnog dela Skandinavije i dela Velike Britanije ima srpski gen.

Kako tvrdi Kljosov, nosioci R1a1 gena na Balkanu su živeli još pre 12 hiljada godina, a nakon oko dve stotine naraštaja probili su se na istočnoevropsku ravnicu, gde se pre 4.500 godina pojavio predak savremenih Rusa i Ukrajinaca.

U svom naučnom radu Kljosov govori o Jafetu, Noinom sinu, koji je po njegovim nalazima predak Rusa i u jednom delu piše kako su se Jafetovi potomci naselili prvobitno u donjem toku Dunava, u današnjoj Srbiji, da bi zatim neki od njih krenuli na sever.

U Rusiji su se ovi podaci uvek uzimali za ozbiljno pa se u njihovim školama učilo kako su njihovi preci došli "s one strane Karpata", što za njih znači prostor gde danas žive Srbi.

Doktor naukaKljosov tvrdi da je haplo grupa R1a1 tipična za sve Slovene, ali da je imaju u značajnoj meri i pripadnici najviših kasta u Indiji, a arijevci, "Sloveni koji su s područja Srbije došli do Indije", su na te prostore došli pre oko 3.850 godina.

Proučavajući postojeće mutacije, zaključio je da svi Sloveni potiču s Balkana, i to iz današnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: index.hr, B92

***

Slušajući Deretića i sam sam se ponekad smejao smatrajući teoriju o Srbima kao najstarijem narodu suludom, besmislenom. Sad profesor Harvarda tvrdi isto. Odjednom Deretić deluje malo manje lud. Šta vi mislite?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Evo, ja cu se izjasniti.

Srba nije bilo na Balkanu pre 12000 godina, Bugari i Hrvati jos nisu bili odvojeni od Srba u to vreme.

Za naucne rezultate potrebna je kompletna analiza, a ne tendenciozna izjava, koja je i izuzetno neprofesionalna. Poenta ovog clanka nije u Srbima, vec u tome da je Nojin sin posedovao gen R1a1,

Ne mogu a da ne upitam, koliko je sina imao Noje, i da li je samo jedan od sinova posedovao taj gen?

I otkud bas njega na Balkanu, pa da postade bas Srbin?

Najveci problem je u tome, sto 70% Srba ce nasesti na pricu, sto doprinosi opstem srozavanju znanja, a neznanje vodi narod u propast (proletarijat za strane ulagace).

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja mislim da sasvim sigurno ni Morf ni Shumica nisu čitali integralni tekst A. A. Kljosova (objavljen još 2008. godine u Ruskom vesniku i koji ja posedujem) i da dosta toga ne znaju šta ovaj Amerikanac ruskog porekla piše u svom radu.

Interesantno je da Morf bezrezervno veruje hrvatskom sajtu i da uzima zdravo za gotovo njihov novinski članak, odnosno komentar Kljosovljevog rada. Ne treba biti baš naročito mudar da se shvati kakvo mišljenje o nama imaju zvanična Hrvatska i njeni mediji i kakav je odnos Hrvata prema Srbima posebno u kontekstu o kojem piše Kljosov. Bravo Morf! Iz dedukcije bi teško dobio prelaznu ocenu.

Inače autor spornog teksta, Anatolij Aleksejevič Kljosov, je predsednik naučne konsultativne uprave Međunarodnog genealoškog biroa. Profesor je biologije Harvardskog univerziteta. U SSSR je bio doktor hemijskih nauka, profesor Moskovskog državnog univerziteta. Za istraživanja u oblasti biološke katalize dodeljena mu je nagrada Lenjinskog komsomola (1978.) i Državna nagrada SSSR (1984). Osnivač je Ruske akademije DNK-genealogije. Živi u Njutonu, Masačusets. :kez:

Izmenjeno od strane člana Apolodor
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Morf nije ništa rekao o tome da li veruje Kljosovu ili ne, niti se bavio dedukcijom u tom pravcu. Da jeste, ne bi temu stavio u zanimljivosti. ;) Nikad ranije nisam čuo za njega i nisam upoznat s njegovim radom. A do sad se dalo zaključiti da ja ne dajem ni pet para na pitanje porekla naroda i vera, posmatram ih kao fazu u razvoju čovečanstva koja je za moj ukus potrajala nekoliko vekova predugo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Slažem se ja sa tobom po mnogim stvarima, kao i sa ovim što si sada napisao. Međutim, genetika je (sve više) merljiva nauka. Ona nije istorija, niti religija i proveriva je. Dakle, Kljosov nije izneo svoj stav, već rezultate naučnog istraživanja koji već više od 5 godina kruže naučnim (i ne samo njim) svetom i koje svaki genetičar može proveriti i naučnim radom osporiti...

Da informišem članove foruma da se u čitavom tekstu ne pominju niti Jafet niti Noe, a od reči biblija samo jednom pridev biblijski. Zatim, Kljosov genetski materijal roda R1 a1 niti jednom nije nazvao "srpskim", dok Srbe pominje samo jednom (prilikom nabrajanja slavenskih naroda), a Srbiju dva puta i to ću navesti:

"...I evo tu naša priča izlazi u sasvim neočekivani, takoreći, rakurs. Prikupio sam haplotipove od 25 markera roda R1a1 iz svih zemalja Evrope, i za svaku zemlju ili region odredio haplotip zajedničkog pretka dotične populacije, i kada je taj predak živeo. I ispostavilo se da je u gotovo čitavoj Evropi, od Islanda na severu pa do Grčke na jugu, zajednički predak bio isti! Drugim rečima, potomci su svoje haplotipove kao štafetu prenosili sopstvenim potomcima po pokolenjima, razilazeći se iz jednog istog istorijskog mesta, prapostojbine Praslovena, prapostojbine „Indoevropljana“, prapostojbine Arijevaca – za koju se ispostavilo da je Balkan. I to ne prosto Balkan, već Srbija, Kosovo, Bosna, Makedonija. To je areal najstarijih haplotipova roda R1a1. I doba kada je živeo prapredak, na koje ukazuju najstariji, najviše mutirani haplotipovi – to je pre 12.000 godina. Tačnije, pre 12.200 godina, ali to je već preterano. U arheologiji i lingvistici ne znaju za takve preciznosti u tolikoj davnini..."

"... Udeo potomaka Slovena-Arijevaca u tim zemljama varira od 4% u Holandiji i Italiji (do 19% u Veneciji i na Kalabriji), 10% u Albaniji, 8-11% u Grčkoj (do 25% u Solunu), 12-15% u Bugarskoj i Hercegovini, 14-17% u Danskoj i Srbiji, 15-25% u Bosni, Makedoniji i Švajcarskoj, 20% u Rumuniji i Mađarskoj, 23% na Islandu, 22-39% u Moldaviji, 29-34% u Hrvatskoj, 30-37% u Sloveniji (16% za Balkan u celini), ali istovremeno i – 32-37% u Estoniji, 34-38% u Litvaniji, 41% u Letoniji, 40% u Belorusiji, 45-54% u Ukrajini. U Rusiji, kako sam već spomenuo, Slovena-Arijevaca ima u proseku 45%, na račun visokog udela Ugro-Finaca na severu Rusije, ali na jugu i u središtu Rusije udeo Istočnih Slovena-Arijevaca dostiže 60-75%...."

Nadam se da je sada malo jasnije o čemu se radi. :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...