Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Srpski odbojkaši su u 17 časova u Herningu duelom sa Slovenijom započeli odbranu titule na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Poljskoj.

Odbojkaši počinju odbranu trona

odbojka_zps54ab987f.jpg

Izabranici Igora Kolakovića smešteni su u grupi C, a pored Slovenije u prvoj fazi će igrati sa Holandijom i Finskom. Ti dueli su na programu tokom vikenda.

Reprezentacija Srbije u Poljskoj i Danskoj, više u drugoj pomenutoj zemlji, brani titulu osvojenu pre dve godine u Beču. Naš tim sada potpuno drugačije izgleda jer se 2011. godine iz tima povukao Ivan Miljković.

Ulogu korektora i samim tim vođe ekipe preuzeo je Aleksandar Atanasijević, dok u sastavu nema ni Bojana Janića, koji je prošle godine nosio kapitensku traku na Olimpijskim igrama u Londonu. Uloga kapitena sada je pripala Draganu Stankoviću, bez sumnje najiskusnijem članu tima.

Srpski odbojkaši su se za Evropsko prvenstvo pripremali od kraja jula, a za razliku od odbojkašica nisu imali veće takmičenje za to vreme. Prethodno su igrali u Svetskoj ligi u kojoj nisu uspeli da prođu grupnu fazu u znatno izmenjenom sistemu takmičenja od ove godine.

Svetsku ligu osvojila je reprezentacija Rusije, koja i važi za glavnog favorita za osvajanje evropske krune. Teško je reći ko bi još mogao da pripreti u borbi za titulu, ali naši odbojkaši sigurno nisu favoriti, ali ističu da će se boriti i dati sve od sebe na Šampionatu ’Starog kontinenta’.

"Niko nas ne pita da li ćemo uopšte proći u drugi krug, već da li ćemo osvojiti zlatnu medalju. Mislim da će biti izuzetno teško, u odbojci više ne postoji reprezentacija koja je superiorna, svako svakoga može da dobije, možemo da izgubimo od svake ekipe, što je Svetska liga i pokazala. Bez braće Grbić i Ivana Miljkovića, pravih odbojkaških legendi, ne možemo više da ulazimo ni u jednu utakmicu i odmah upisujemo bodove. Na nama je da se borimo i pokušamo da u grupi postignemo što više, a potom borimo dalje“, ističe Atanasijević.

Kolaković je pred put na Evropsko prvenstvo istakao da bi jedna lopta mogla da odluči svaku utakmicu i takođe se nije bavio detaljnijim prognozama.

"Proteklih osam meseci smo dosta radili, najviše od svih reprezentacija. Taktički, tehnički i fizički smo spremni, entuzijam i euforija moraju da budu prisutni, jer je važno da osetimo značaj Evropskog prvenstva. Grupa je jako izjednačena i moguće je da će jedna lopta odlučiti“, rekao je Kolaković.

Kolaković se pred početak šampionata odlučio za sledeći tim koji čine: Vlado Petković, Nikola Jovović, Saša Starović, Aleksandar Atanasijević, Nikola Rosić, Filip Vujić, Dragan Stanković, Marko Podraščanin, Milan Rašić, Srećko Lisinac, Miloš Nikić, Nikola Kovačević, Marko Ivović i Nemanja Petrić.

Srpski odbojkaši prvi meč igraju u petak od 17 časova sa Slovenijom, a već dan kasnije od 15 časova očekuje ih duel sa Holandijom. U poslednjem kolu, u nedelju, igraju sa Finskom od 18 časova.

Pobednici grupa će izboriti direktan plasman u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe igrati u osmini finala. Rivali Srbiji u nastavku takmičenja biće ekipe iz A grupe u Odenzeu, gde će igrati Danska, Italija, Belorusija i Belgija. U grupi B, u Gdanjsku, igraće Francuska, Poljska, Slovačka i Turska, a u grupi D, u Gdinji, Rusija, Nemačka, Češka i Bugarska.

Utakmice osmine finala i četvrtfinala igraće se i u Poljskoj i u Danskoj, dok je sama završnica i borba za medalje na programu na stadionu Parken u Kopenhagenu.

Prvenstvo traje do 29. septembra.

b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kolaković: Rusi apsolutni favoriti

Selektor reprezentacije Srbije Igor Kolaković rekao je da je Rusija "apsolutni favorit" u polufinalu Evropskog prvenstva

On je dodao da bi bilo "prvorazredno iznenađenje" da njegovi izabranici izbore plasman u finale.

"Obožavamo ovakve utakmice sa Rusijom kada igramo na ispadanje. Mi ne bismo bili ovde da ne posedujemo kvalitet i u duelu sa njima je sve moguće. Oni su olimpijski šampioni, kao i osvajači Svetske lige, ali mi našom euforijom i prevazilaženjem naših mogucnosti imamo šanse u tom duelu".

Srbija je u sredu uveče u danskom gradu Orhusu u četvrtfinalu slavila protiv Belgije sa 3:1, dok je Rusija u poljskom Gdanjsku istim rezultatom trijumfovala nad Francuskom.

Kolaković je istakao da između selekcija Srbije i Rusije nema nepoznanica, kao i da veruje da će njegovi igrači u duel ući rasterećeni.

"Mi jako dobro poznajemo Ruse, kao i oni našu selekciju, verujem da između nas nema tajni. Moramo se svakako dobro pripremiti za taj duel, kao i da pokušamo da se naviknemo na teren gde će se igrati polufinale", rekao je Kolaković. "Plasmanom u polufinale smo ostvarili naš cilj i više ne osećamo tu vrstu pritiska. Zadovoljni smo što smo u samoj završnici takmičenja i nadam se da ćemo tokom ova dva dana odmora dobiti novu energiju, kao i da ćemo biti slobodniji u nekim stvarima u igri", dodao je selektor aktuelnog šampiona Evrope.

U drugom polufinalu Evropskog prvesntva sastaće se Italija i Bugarska.

Reprezentativci Srbije će u polufinalu EP u subotu u Kopenhagenu od 15.00 na stadionu Parken sastati sa Rusijom, ali postoji mogućnost da dođe do promene termina.

b92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...