Idi na sadržaj

Diplomatski skandal?


Da li je naša vrhuška ispravno postupila?  

6 glasova

  1. 1. Da li je naša vrhuška ispravno postupila?



Preporučene poruke

DRŽAVU JE PREDSTAVLJAO PREDSEDNIK SKUPŠTINE NEBOJŠA STEFANOVIĆ

Diplomatski skandal: Nikolić, Vučić i Dačić bojkotuju Francusku jer nas ne zove na vojnu paradu

T.S. | 16. 07. 2013. - 06:54h

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nisu otišli na prijem u francusku rezidenciju povodom Dana pada Bastilje jer Srbija nije pozvana na vojnu paradu u Parizu.

361288_francuska-ambasada-proslava140713

Državu je predstavljao predsednik Skupštine Nebojša Stefanović (na slici sa ambasadorom Francuske Fransoom Gzavijeom Deniom)

Kad je u nedelju emitovan izveštaj o proslavi, o tome da je predsednik Hrvatske Ivo Josipović počasni gost, a da su promarširali i pripadnici Oružanih snaga Hrvatske, srpski politički lideri odlučili su da bojkotuju proslavu jer je „Srbiji sto puta pre mesto na toj paradi nego Hrvatskoj“, kako je rekao za „Blic“ jedan od članova Vlade, uz zahtev da mu se ne pominje ime. Kako „Blic“ saznaje, planirano je i da Ministarstvo odbrane emituje saopštenje u kojem bi izrazilo protest, ali se od toga odustalo.

- Srbija je krvarila u Prvom i Drugom svetskom ratu i bila saveznik Francuske, a gde je tada bila Hrvatska - rekao je „Blicu“ preksinoć jedan član Vlade.

Na primedbu da je u pitanju protokol, da je Hrvatska članica NATO, upravo primljena u EU, a da Srbija kao vojno neutralna zemlja ne bi trebalo da se zanima za marširanje s jednom NATO silom, član Vlade nam je nezvanično odgovorio:

- NATO s tim nema veze, nije ga ni bilo za vreme Prvog i Drugog svetskog rata.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac objasnio je za „Blic“ da je pokušavao da dogovori učešće predstavnika Vojske Srbije na paradi, ali da mu to nije pošlo za rukom.

- Nije skandal što nismo pozvani, ali bila bi čast da nas pozovu - rekao je Šutanovac.

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić objasnio je za „Blic“ da je Hrvatska pozvana zbog toga što je nedavno postala članica EU i da nema ničeg uvredljivog u tome za Srbiju.

[TABLE="class: antre_c back_c_1, width: 470"]

[TR]

[TD]Ruan: Običaji za paradu

- To što u defileu nije bilo predstavnika Srbije nije usmereno protiv vaše zemlje. Običaj je da se učini počast nekoj zemlji, a zanimljivo je da je ove godine učestvovala zajednička francusko-nemačka brigada - rekao je za „Blic“ Olivije Ruan, vojni ataše Francuske u Srbiji.[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

_______________________

Šta vi mislite, da li je naša vrhuška ispravno postupila?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne razumem kako iko može da pomisli da se tu radi o sujeti. To je samo diplomatski dijalog. Štaviše, mislim da to što je Hrvatska bila pozvana u Pariz nema mnogo uticaja na odluku naše vrhuške. Isto kao što ni ime, prezime i lik naših predsednika i premijera, nema veze sa odlukom francuske vrhuške o nepozivanju predstavnika Srbije na paradu.

Po meni, odgovor im je sasvim korektan. Pa 'bem mu sveca, predsednik Skupštine ima i status podpredsednika Srbije. Malo li je?

Glorija, a šta ti misliš da je motiv?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pričati o sujeti je besmisleno. Stvar je jasna da jasnija ne može biti. Svako normalan bi postupio kao što je u ovom slučaju postupilo rukovodstvo Srbije. Objašnjenje Francuza zašto Srbija nije pozvano je debilno, a debil je i svako ko veruje da su to pravi razlozi nepozivanja Srbije na pomenutu paradu.

Dakle, sa rogatima se ne može i ne treba bosti, a posebno ne Srbija koju su sve vlasti dovodile do ovog položaja (za neobaveštene, aktuelna ponajmanje), ali može bar da na jedan uobičajeni diplomatski način da protestuje i iskaže svoje neslaganje, što nije retka pojava u međunarodnim odnosima.

To što pojedinici (i pojedinke) nasedaju senzacionalističkom račniku novinara, upućije pre svega na iracionalnost onih kojima stav Srbije po ovom pitanju izgleda neadekvatan. :kez:

Edit:

Da Srbija nije uradila što je uradila bilo bi tužnije nego to što su Francizi uradili.

Izmenjeno od strane člana Apolodor
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Iz tvog pitanja nameće mi se zaključak da si ti zadovoljan stanjem u Srbiji što bi imao zahvaliti aktuelnoj vlasti. O, da li? 003.gif

Ja ću na tvoje pitanje odgovoriti, ali nameće mi se zaključak da ti na pitanja odgovaraš samo kada te je volja.

Ne mogu da pronađem vezu, ni najtanju nit, kojom si izvukla zaključak da sam ja zadovoljan stanjem u Srbiji zato što opravdavam postupak aktuelne vlasti. Nisam zadovoljan, ali smatram stanje boljim nego što je bilo prošle godine i mnogo boljim nego što je bilo godinu pre prošle. I ako je kome bitno za izvlačenje zaključaka, ja nisam glasao za aktuelnu vlast, ni za jednu stranku iz vladajuće koalicije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Spomenula sam sujetu ali ne zato da bih osudila njihov postupak za koga smatram da je ispravan, tako sam i pisala. Mislim da takav stav nje iz viših interesa, već lični doživljaj, jednostavno rečeno. Ne znam šta to ovi čine bolje za Srbiju u odnosu na prethodne? Zbog čega bi bilo kome verovala? Ne, verujem da su sujetni do bola i da ih savršeno briga za ratove i savezništvo.

Kako je vest saopštena, meni je najmanje važno.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja ću na tvoje pitanje odgovoriti, ali nameće mi se zaključak da ti na pitanja odgovaraš samo kada te je volja.

Zar treba da sledim tvoju volju?

Tvoje pitanje:

Nikako da povežem kako su to trebali postupiti u interesu Srbije?

Zar je jedini interes Srbije biti na paradi u Parizu? Sada treba da im aplaudiram zbog jednog pozitivnog gesta. A šta ćemo sa ostalim? U tome je suština na koju sam se osvrnula i zato držim takav stav.

A to što smatraš da je stanje bolje, hajde kada budeš voljan pa mi navedi neku činjenicu boljitka.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Iako ne poznajem te ljude ne verujem da je reč o sujeti. Probajmo da razmišljamo ovako. Koliko su se i Dačić i Vučić i Nikolić, uostalom kao i oni pre njih, morali puta poniziti u međunarodnim odnosima kako bi pokušali ispraviti šta se da ispraviti, a za dobro Srbije. Ne kažem da su svi uvek sve radili na primeren način, ali motiv je bio više nego uočljiv. Ako je već tako, zašto bi sada (naknadno) bili sujetni? Jednostavno nema logike. Oni su (ili neki od njih) možda privatno sujetni (mada, ruku na srce, sujetni političira se vrlo brzo "provale" kao, recimo, Lepi Bora Tadić koji je bio neponovljivo sujetan), ali to sa sujetom ide jako teško kada te čitava država i svet gledaju, pa pride se odluka donosi nekim konsenzusom, jer više ljudi učestvuje u njenom donošenju. Kada se sve ovo sagleda, sujeta kao razlog, siguran sam, potpuno otpada....

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Na Zemlji planeti ne postoji čovek koji nije sujetan u manjoj ili većoj meri makar šta on bio. Lepi Bora je mogao biti manje sujetan od ružnog Tome, Dačića i ostalih. Koliko je glasova dobio na šarm? Smešno je ali tako je. To što su se klanjali i ponižavali je sramota jer od toga Srbija ništa nije dobila, naprotiv. Možda je baš to ponižavanje dovelo do ovog famoznog skandala.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Taj argumenat da ne postoji čovek koji nije sujetan je neozbiljan, jer to onda logiku koju sledite, relativizuje do besmislenosti pošto ispada da je sve što se uradi plod (i) sujete pošto "Na Zemlji planeti ne postoji čovek koji nije sujetan..." Dakle, generalizacija koju ste upotrebili nije bacila nikakvo svetlo na motive rukovodstva Srbije da se ponaša kako se već ponelo u slučaju Francuske.

@lenjivica

Primedba je nepotrebna, jer ako pažljivo pročitate moj post shvatićete da nisam napadao Tadića, već da je on bio samo "pomoćno sredstvo", a i da sam pisao o njemu sve što sam naveo je (ipak) notorna činjenica. :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Zar treba da sledim tvoju volju?

Ne moju volju, nego svoju. Jer svojevoljno učestvuješ u razgovoru, dijalogu, koji podrazumeva i odgovaranje na postavljeno pitanje, a ne samo postavljanje istih.

Zar je jedini interes Srbije biti na paradi u Parizu? Sada treba da im aplaudiram zbog jednog pozitivnog gesta. A šta ćemo sa ostalim? U tome je suština na koju sam se osvrnula i zato držim takav stav.

Ja ovde ne vidim nikakav odgor, posebno ne na postavljeno pitanje. Ovo su samo dva pitanja i tvrdnje o tome šta su oni uradili, a nikako ne i odgovor na pitanje kako su trebali da urade, ako već ne onako kako su!!!

A to što smatraš da je stanje bolje, hajde kada budeš voljan pa mi navedi neku činjenicu boljitka.

Hoću, kada budem posebno voljan, jer nije jednostavno nabrojati i opravdati činjenice. A i u posebnoj temi, jer ovo nije mesto za takvu analizu.

No, mnogo lakše je objasniti moj utisak ("smatram") o boljem stanju. Meni je dovoljno da vidim da i ministri i najbogatiji idu u pritvor i to bez političkog svećenja, pa da se bolje osećam. I ima toga još, ali meni je sasvim dovoljno da se lepše osećam.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

@Apolodor

Sujeta nesvesno podleže modifikaciji a u zavisnosti od "objekta" koji je izaziva. Dalje, pošto ja ne mogu bolje, citiraću jednu personu kojoj je to struka:

Dve stvari nas dele od istine,

glupost - što je ne vidi i

sujeta - što je ne voli.

@Adrijan

Nisam rekla da su loše uradili, govorila sam o motivu.

O ostalome na temi gde treba, kako sam predlažeš.

Izmenjeno od strane člana GlorijaTreca
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naravno da su ispravno postupili, ne vidim oko čega se diže fama? Francuska koja je bila saveznik Srbije u dva rata i ova Francuska danas su dupe i oko. Baš kao i Amerika. Postali su govnari i obični nacisti, ništa bolji od onih Hitlerovih.

Čekam Vuka Draškovića da krene da drži istorijske lekcije građanima :lol:

Ne stvarno, koga bre boli patka? Francuzi danas imaju neke nove drugare sa kojima će gaziti po zemljama trećeg sveta i otimati naftu, rudna bogatstva ili šta im već zapadne za oko. Srbija ionako nikad nije bila iz te priče. Ako je neko zabrinut za ugled Srbije, kod Francuza ga očigledno i ne uživa tako da se nema šta narušiti.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja ovde ne vidim nikakav odgor, posebno ne na postavljeno pitanje. Ovo su samo dva pitanja i tvrdnje o tome šta su oni uradili, a nikako ne i odgovor na pitanje kako su trebali da urade, ako već ne onako kako su!!!

Sada meni nije jasno šta ti mene zapravo pitaš a da se tiče teme? Sve vreme od prvog posta do ovoga podržavam postupak vlasti.

Sada su fino skupili poene kod naroda, zaboraviće se Kosovo, privreda, porezi, testovi za školarce itd. itd. važno je da su digli glas zbog jedne parade. Ma! Iskreno, ni ja ih ne bi pozvala, pa nisu oni Tito.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...