Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Posetite Wikipedia stranicuU internet terminologiji, trol oznаčаvа osobu čiji je osnovni cilj dа svojim prilozimа izаzove što veću reаkciju učesnikа internet zаjednicа ili dа nа druge nаčine poremeti normаlnu diskusiju. Trolovi obično nisu temаtski zаinteresovаni, nego nаstupаju аgresivno sа pokušаjem stvаrаnjа rаzdorа u postojećoj zаjednici, diskreditovаnjа osobа sа drugаčijim mišljenjem ili usmerаvаnjа tokа diskusije u neproduktivnom prаvcu.

Trolovi se kreću uglаvnom u internet forumimа, vikijimа, mejling listаmа, blogovimа i drugim oblicimа internet komunikаcije. Pojedini trolovi se koriste prefinjenim dijаlektičkim i retoričkim metodаmа i tаko se kаmuflirаju i često dugo vremenа ne budu otkriveni.

Nikad nisam razumeo šta to pokreće ljude koji ovo rade. Ne znam zašto im to predstavlja zadovoljstvo, a prilično često i ne prepoznajem kad to rade. Pošto skoro nikad ne ulazim u žučnu raspravu, bez obzira na to koliko se s nekim ne slažem, nisam pogodno tlo da bi trol ostvario svoju zamisao, pa me uglavnom preskaču.

Kakva su vaša iskustva? Koji su motivi trola? Umete li prepoznati kad neko namerno doliva ulje na vatru u diskusiji? Kako reagujete?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 9 meseci kasnije...

Ponekad ostavim komentar na vesti na B92, uglavnom u vezi sporta i informacionih tehnologija, i tu često zateknem lika pod nikom "menađer" koji već mesecima teroriše ekipu koja se tu pojavljuje. Meni je prosto fascinantno kako većina komentatora nije u stanju provaliti da je čoveku jedini cilj da ih isprovocira.

Evo, danas na vest o sukobu Mute Nikolića i Dejana Tomaševića čovek napiše:

Dejan Tomašević je bio šampion evrope sa Zvezdom, a Radnički je osnovan prošle godine. Ne razumem zašto se ljuti ovaj dekica?

(menađer, 26. april 2013 11:36)

i isprovocira desetine nervoznih grobara da ga pljuju ili se podsmevaju njegovom neznanju. Garantujem da čovek negde sedi u fotelji i umire od smeha. :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...