Idi na sadržaj

Prvo ozbiljno zaljubljivanje


Preporučene poruke

Deca svoju zaljubljenost doživljavaju krajnje ozbiljno, pa ih u tome treba podržati, savetuju dečji psiholozi.

Mada zvuči neverovatno, i najmlađi mogu ozbiljno da se zaljube. Prva zaljubljenost u životu može da se javi čim dete napuni četiri godine. Mališani tog uzrasta ne zaljubljuju se nasumice, kako bi se pomislilo. Oni prvo pronalaze svoju simpatiju, rukovodeći se tačno određenim tipom koji im se dopada. Ako ta simpatija uzvraća emociju, onda takav par provodi više vremena zajedno, više se igra ili skriva, čak se i ljube onako kako su videli ili čuli da se to radi. Ponekad čak razmenjuju i poklone.

- Deca svoju zaljubljenost doživljavaju krajnje ozbiljno, pa ih u tome treba podržati - savetuju dečji psiholozi. Najčešće se zaljubljuju u osobu koju smatraju dobrom, sa kojom dele slična interesovanja, koja je sa njima u istom vrtiću, ili obdaništu i koja je najčešće popularna među mališanima. Zanimljivo je i da deca u tom uzrastu pokazuju ljubomoru u odnosu na svoju simpatiju. Naravno, sve dok faza zaljubljenosti traje.

Istraživanja su pokazala da se mališani u tom periodu podjednako zaljubljuju u decu istog i suprotnog pola. To je njihovo normalno ponašanje, ističu stručnjaci, u fazi karakterističnoj po istraživanju i razvijanju svesti o svojoj seksualnosti. Ponekad deca govore da su zaljubljena u vaspitačicu u vrtiću, u mamu ili neku drugu odraslu osobu. Ono to čini iz razloga, što su mu sve navedene odrasle osobe veoma važne, pa sa pojmom zaljubljenosti nesvesno poistovećuje privrženost i poštovanje. Zato ne treba da zbunjuje kada kažu da će se jednog dana oženiti sa mamom, ili udati za tatu.

Izvor: Novosti

Da li ste se do sada već sreli sa zaljubljenošću kod Vašeg deteta?

Kako ste reagovali?

***

Moji osmogodišnji momci su podeljeni po pitanju zaljubljenosti i gledanja u devojčice.

Stariji, Aleksa, ima jednu simpatiju od kako smo se doselili u ovaj kraj i tu svoju 'utemeljenu' ljubav ne menja već tri godine... :jok: Škrt je na izjavama ljubavi (:lol:), poklonima i gestovima... tako da sa njim nemam nekih problema oko toga...

Ali Stefan :stid2: eee... to je već ljubav... od prvog dana polaska u školu priča samo o svoj Teodorici i ništa više... Crta joj neke crteže i čestitke, pravi sitnice od raznih stvari, kupuje joj neke sitnice i igra se sa njom :) Za razliku od brata, ne krije da je voli i samo o njoj priča... Srećom, ljubav je uzvraćita :uzbud: jer da nije, ne znam šta bi bilo...

Šalu na stranu, sve su ovo još naivne, prve simpatije, pošto su dečaci, malko su mi smešni kako se ponašaju, smušeni, rumenih obraza i tako... Drago mi je kada o tome pričaju sa mnom, bez nekog ustručavanja, dele prva pisma i dobijene poklončiće sa mnom :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moj sin je vrlo cudno dete po tom pitanju..tj vise i nije dete, sad je vec tinejdzer..

Prvu veliku ljubav je imao u zabavistu, a kako su ih posle razdvojili, u prvom razredu osnovne je imao svoju drugu veliku ljubav koja je trajala pune cetiri godine..tada je napisao i svoje prvo ljubavno pismo gde je prosio i trazio da mu rodi sina..:lol:

Koliko se samo puta potukao kad je neko samo pogleda..

A sad, kad bi vec trebao da ima i neku ozbiljniju ljubav, njega to vise ne zanima, izgustirao covek :lol:..bar za sad..fudbal je zanimljiviji od cura..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Moj zaljubljeni sinak je sasvim odlepio za svojom simpatijom :srce:

Sinoć dolazi sav srećan iz škole i priča:

-Znaš mama, imam novost vezanu za moju Teodoricu :) Danas sam nacrtao jedno srce i jako je bilo lepo, pa sam isekao i poklonio Teodorici. A ona... znaš mama, onako kad se stidiš, pa nasloniš glavu na nečije rame... eee... :stid2: tako je ona, naslonila je glavu na moje rame :stid:''

-Wooow, lepo... a jesi joj rekao nešto tada?

-Ne samo sam je pomazio po kosi... Znaš mama, ona ima tako lepu i sjajnu kosu... i njena kosa miriši, možda i lepše od tvoje :)

***

Ovo se već zove kako je jedna osmogodišnja devojčica zavrtela mozak mom sinu...al' ne marim, sve to nekako ide sa godinama... samo mi je jako simpatičan jer sve svoje priče oko ljubavi deli sa mnom i drago mi je zbog toga :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 1 godinu kasnije...
  • 2 meseci kasnije...
  • 1 mesec kasnije...

Danas, dolazi Stefan iz škole i donosi ''srećnu bubu'' koju mu je donela Teodora iz Egipta :)

-Vidi mama, ovu srećnu bubu mi je poklonila Tea. Mislila je na mene i na moru... :stid2:

-Lepo sine, a ti njoj nisi ništa kupio, a obišao si pola Jugoslavije.

-Pa šta! Kada bude moja žena, sve ću da joj dam jer je moja!!! :uzbud:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Moji sinovi i ja smo vrlo otvoreni u razgovorima tako da sam svako njihovo zaljubljvanje prihvatila kao nešto što mi je pričinjavalo izuzetno zadovoljstvo obzirom da je i mene taj osećaj uvek činio zadovoljnom, a može se reći čak i srećnom.

Čim "izgube glavu" razum staje, srce tikataka, život je lep, nema problema i kada ih ima, sve je lakše, tuširanje se više ne odlaže za sutra, ne smeta im peršun u supi, sunce uvek sija, vetar ćarlija, ne zakeraju, dovoljno im je samo što mislie o njoj i ceo svet je njihov dok šareni leptirići u stomaku igraju svoj ljubavni ples. (Ovo za leptiriće nisam sigurna kada su muškarci u pitanju, ali za sebe sigurno znam. :kez: )

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 meseci kasnije...

Počeo sam razmišljati šta bi spadalo pod "ozbiljno" zaljubljivanje, pošto u uvodnom tekstu pomenuše i ono najranije dečije "zaljubljivanje" u roditelje, komšije i slično. To ne bih nazvao ozbiljnim. Ne bih nazvao ozbiljnim ni moje zaljubljivanje u Biljanu što pored prozora sedeše u prvom osnovne.

Ali zato Danijela u četvrtom... e, to je već bilo nešto. Nije mi bio problem da je pešice pratim do kuće posle časova iako je to značilo kilometarsko pešačenje, a školski autobus bio sasvim ispravan. Njen potpis u spomenaru je bio vredniji od svih ostalih škrabanja zajedno. A kad smo seli u istu klupu u petom... kako tad nisam pao razred pojma nemam. Ma... da mi je tražila da skočim s mosta ni časa ne bih časio, tražio bih najbliži.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...

E, danas me Biserko sokirao...

Krene Corba da peva "Uzasno mi nedostaje"

i sinak uzdahne i kaze:

- Mama, ja sam kompletno nesrecno zaljubljen... :(

- ???

- Nijedna poruka od moje devojke...

Zaboravila me je od kako je otisla u Sombor kod bake...

E, to se zove nesrecno zaljubljen sinak,

a ja sam sms-irala priju da je pitam sta ima novo,

nisam mogla da izdrzim :hmm: i naravno ni reci o ovome...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja se ne secam moje prve ljubavi ali ako je verovati mojim roditeljima koji su to meni verno docarali svojom pricom, to je bila velika ljubav. Nismo se razdvajali, zajedno smo prolazili kroz duboku prasinu(tada se u mojoj ulici postavljao asfalt), danju, nocu, po kanalu...a imao sam sveg 6 godina.

Najvise sam voleo da na nju sednem iz trka, zaskocim pa odozgo, pa okreni, pa prevrni...a ona samo zvizdi... Kakva je to bila lepa bicikla, plava, na dva tocka, bele gume i sajle crne za kocnice ....ccccc.

Posle su dosle neke druge ljubavi ali svi kazu da sam se prvo zaljubio u svoju biciklu...poniku...kako su je vec zvali :kez:.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...