Idi na sadržaj

Naše nevidljive komšije


Preporučene poruke

Novi Sad kriv za diskriminaciju Roma

22. februar 2012. 09:15 > 09:17

Grad Novi Sad proglašen je krivim za slučajeve diskriminacije Roma u postupcima naknadnog upisa u matičnu knjigu rođenih, saopštila je danas nevladina organizacija Praksis (Praxis) iz Beograda.

v234908p0.jpg

"Nevidljivi" (arhivska fotografija)

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda protiv Gradske uprave za opšte poslove.

Ta gradska uprava je zahteve za naknadni upis troje "pravno nevidljivih" Roma odbacila pozivajući se na "trenutnu situaciju u Novom Sadu, sa sve većim prilivom lica romske nacionalnosti koji za sebe i svoju decu tvrde da su rođeni u Novom Sadu".

Predstavnici gradske uprave su isticali i bojazan da će "brzopleto, neozbiljno i neoprezno" postupanje po njihovim zahtevima "izazvati masovnu pojavu sličnih zahteva lica romske nacionalnosti".

Praksis je zbog toga u oktobru 2010. godine podneo tužbu protiv Grada Novog Sada i zatražio da se utvrdi diskriminatorsko postupanje prema Romima.

Osnovni sud je u septembru prošle godine doneo presudu, u kojoj je naveo da je gradska uprava neopravdano pravila razliku u odnosu na ove osobe, zasnovanu na njihovoj nacionalnoj pripadnosti.

"Na taj način, gradska uprava ih je stavila u nepovoljniji položaj u odnosu na druge podnosioce zahteva koji nisu romske nacionalnosti, čime je učinila akt neposredne diskriminacije", pisalo je u obrazloženju presude.

Praksis je naveo da je Grad Novi Sad obavezan da u roku od 15 dana u celosti objavi presudu u dnevnom listu "Politika".

(Mondo/Beta)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Obrazloženje odbijanja zahteva je debilno. Ako postoji sumnja da lica nisu rođena u Novom Sadu, sigurno postoji neka procedura da se to utvrdi, ne može se paušalno optuživati, naročito ne cela populacija. Ovo je ispalo kao "Novi Sad je supercool grad, pa mu je ispod časti da prizna da su u njemu rođeni nekakvi Romi". :pegla:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...