Idi na sadržaj

Vrste ljubavi


Preporučene poruke

O ljubavi su ispevane mnoge pesme i ispričane mnoge bajke. Međutim, prava ljubav koja se dešava u svakodnevnom životu nekada ne odgovara ni jednoj od tih poetičnih verzija. Glorija Frejzer, američki psiholog, na osnovu svog bogatog iskustva došla je do zaključka da postoji devet vrsta ljubavi. Prepoznajte se u nekim od njih.

Platonska ljubav

Ovo bi trebalo da bude najjednostavnija vrsta ljubavi jer ne donosi seksualnu napetost. To je prijateljska ljubav i uglavnom je karakteristična za mlađe ljude.

Kasnije se takva ljubav neguje u odnosima s rodbinom, članovima porodice i dugogodišnjim prijateljima.

Zaljubljenost i zaluđenost

Zaljubljenost nosi osećaj "leptirića u stomaku". Zaluđenost je slična tome, ali uz sebe ima i opsesiju, odnosno onaj osećaj da ne možete živeti bez te osobe i da ćete doslovno uvenuti ako vam ne uzvrati ljubav.

Ipak, to su krajnje nezrele emocije koje nikada ne potraju duže vreme.

Neostvarena ljubav

Glavna karakteristika ove ljubavi je slomljeno srce. Svako je barem jednom u životu iskusio ovu bolnu vrstu ljubavi. Zbog nje su napisane mnoge tužne pesme. Ali, srećom, bol prolazi, a vi se oporavljate i ulazite u novu ljubav.

Opsesivna ljubav

Celodnevno vas prate pitanja gde vam je partner, šta radi i s kim je. Ako se niste čuli s njim 20 puta dnevno, nervozni ste. Samo o njemu razmišljate i samo o njemu pričate. Mogućnost da ga izgubite ravna je smrti. To je opsesivna ljubav i obično se događa kada se čovek prvi put u životu ozbiljno i intenzivno zaljubi.

Sebična ljubav

To je veza u kojoj dvoje ljudi vole istu osobu – jedna voli sebe i partner voli nju. To je ljubav u kojoj sebična osoba misli samo na sebe i svoje potrebe i zahteva da je i partner tako tretira. Naravno, takva ljubav uključuje i iskorištavanje u svakom pogledu.

Dobra vest je da nesebični partner brzo shvati o čemu je reč pa jednostavno ode.

Strasna ljubav

Čim ga pogledate, kolena vam klecaju? Od samo jednog dodira čitavo telo vam drhti? Neprestano razmišljate o seksu s njim? Tačnije, ne možete se koncentrisati ni na šta osim na maštarije o njemu? E to je strasna ljubav kojom dominiraju požuda i seks.

Ma koliko uživali u njoj, ona ima relativno kratak vek trajanja.

Bezuslovna ljubav

Ovakva vrsta ljubavi retko se susreće. Bez obzira na to što druga strana s vremena na vreme napravi greške, bezuslovna ljubav to oprašta jer razume ljudske slabosti i zna da voli čoveka, onakvog kakav jeste.

Bezuslovna ljubav uključuje bezgranično razumevanje, poštovanje, toleranciju, toplinu i ljubaznost. Onaj ko je iskusi otkriva istinsku životnu ispunjenost.

U kojoj ste se vrsti ljubavi vi pronašli? Postoji li zaista bezuslovna ljubav?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kod opisa bezuslovne ljubavi zasmetala mi rec 'bezgranicno'. Nema bezgranicnog tolerisanja ako partner nesto zabrlja, ne mora da ima ni bezgranicnog razumevanja, ako je njegovo (razmisljanje, postupci, itd) u suprotnosti sa nasim ....ali cemo zbog ljubavi da nadjemo neki kompromis. .... Meni fali jos neka 'naucno potkrepljena vrsta ljubavi', da bih sa sigurnosti znala gde da se udenem ... ili da se 'bezgranicno' brise iz teksta :stid2:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I da ne zaboravimo:

ljubav prema Ivani Žigon.

* Ivana Žigon ne ljubi, ona celiva. * Ivana Žigon je pola žena pola Vidovdan. * Ivana Žigon ne briše fajl, ona ga uspokojava. * Kad Ivana Žigon uključuje računar sistem se vozdiže. * Ivana Žigon ne šljaka već bogoradi. * Ivana Žigon se ne porađa, ona podaruje život. * Ivana Žigon se ne moli, ona tihuje. * Ivana Žigon nije vođa, nego vožd skupa. * Ivana Žigon ne poziva telefonom, ona vaspostavlja vezu. * Ivana Žigon ne sanja, ona sniva. * Ivana Žigon se ne ljuti, ona se srdi.

:lazygirl:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...
  • 7 meseci kasnije...

Hmm malo su mi ove ponude isuviše selektivne.

U početku je to bila strasna ljubav-Od samo jednog dodira čitavo telo mi drhtalo. Neprestano razmišljala o seksu s njim. Nisam mogla da se koncentrišem ni na šta osim na maštarije o njemu.

Onda je to sve nekako preraslo u-Zaljubljenost i zaluđenost.Donosilo mi je osećaj "leptirića u stomaku". i onaj osećaj da ne mogu živeti bez te osobe i da ću doslovno uvenuti bez njega.

Konačno sam shvatila da postoji rešenje mojoj dilemi o ne mogućnosti života bez te osobe, pa se udadoh i one prethodne dve se pretvoriše u-Bezuslovnu ljubav. Jesmo s vremena na vreme pravili greške ali ih i opraštali jer smo se razumeli i prepoznali da se volimo baš baš ovakvi kakavi jesmo. Svemu tome dodali smo razumevanje, poštovanje, toleranciju, toplinu i ljubaznost.

Što bi rekli ja izmiksala i pronašla se.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...