Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Prolazim danas oko tri sata ulicom i - ulična rasveta radi! U tri sata poslepodne! Sad je prošlo četiri i još uvek nije potrebno da rasveta bude uključena, makar u manjim mestima. Pre godinu-dve su doneli propis o obaveznom korišćenju farova na automobilima tokom celog dana. U mnogim gradovima na svetu postoje propisi o obaveznom ostavljanju uključenih svetala u prostorijama tokom cele noći, količina plastičnih kesa na ulicama i drveću postaje sve veća, vodu smo prestali koristiti samo u baštama, sad zalivamo i beton ispred kuća (!!!), potrošačka elektronika potraje do isteka garancije pa je bacimo, ako jedna komponenta crkne menjamo celu ploču... šta se, dođavola, dešava?

Jesmo li kao civilizacija postali nesposobni da uštedimo i ono što se MORA štedeti za buduće generacije? Šta ćemo im uopšte ostaviti? Možemo li se osvestiti? Želimo li?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pa samo ova novogodišnja rasveta ima da svetli do marta meseca i neće se setiti da je uklone :lol: pre neku godinu sam išao na doček u Beč. Grad sav okićen, ukrasa, šljaštećih sijalica koliko hoćeš i gradska kuća svetli ko jelka okićena. Završio se doček negde oko 2-3h iza ponoći sva svetla pogašena! Gradska kuća u mraku, ulične svetiljke sve pogašene. Znači ima i onih koji štede. Zašto bi recimo semafori radili celu noć? Noću kada nema saobraćaja mogu komotno da se poisključuju i da saobraćaj regulišu postojeći znaci i pravila. Tako je u dobrom broju gradova u jEvropi. Što se tiče svetala na automobilima lično mislim da nema toliko koristi od tog propisa u Nemačkoj je to stavljeno van snage (i u još nekim državama EU). Plastične kese su posebna priča, tek od skoro smo uveli da moraju biti biorazgradive. Vode i zemljišta verovali ili ne kao država imamo koliko malo ko ima na zapadu. Zemljište nam još uvek nije zagađeno kao tamo a voda nadmašuje kvalitet i količinu pijaće vode koju imaju razvijenije zemlje. Samo da nam ne pouzimaju i to što imamo...

Održivi razvoj je jedna jako lepa priča koja uglavnom nikada nije zaživela zahvaljujući ogromnim industrijskim silama koji su i najveći zagađivači - Kina, Amerika, pa ostali. Sjebali su planetu. Globalno zagrevanje, ozonske rupe, sve manje zemljišta i vode koji su upotrebljivi, fosilna goriva nestaju, to je otprilike epilog industrije par zemalja u svetu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 6 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...