Idi na sadržaj

Preporučene poruke

ljubazni.jpg

Ljubazni zarađuju manje

Ako ste ljubazni, prijatni i predusretljivi na poslu, kolege će vas više voleti, ali ćete zarađivati manje. Ovo se, pre svega, odnosi na muškarce. U proseku, razlika u zaradi je oko 10.000 dolara godišnje u korist nesimpatičnih.

Nova studija grupe profesora sa nekoliko uglednih američkih i kanadskih univerziteta zaključila je da kod žena ovo pravilo važi u mnogo manjoj meri i da one koje su neprijatne zarađuju godišnje samo 1.800 dolara više od ljubaznih koleginica.

Istraživači su analizirali podatke prikupljane u tri odvojena istraživanja, tokom 20 godina, koja su obuhvatila 10.000 zaposlenih. U četvrtoj studiji učestvovali su studenti koji su se za potrebe eksperimenta našli u ulozi stručnjaka za odabir kadrova, i pokazalo se da će prijatni i dragi zaposleni ređe biti predloženi za napredovanje. Objašnjenje leži u tome što neprijatniji, zbog svoje hladnoće, često mogu ostavljati utisak više stručnosti.

„Ako ste nesimpatičan muškarac, smatraju vas tvrdim pregovaračem, a ako ste neprijatna žena, koja nema harmoničan odnos sa kolegama, smatraće vas nekim ko voli da kontroliše sve, da naređuje ili da tera po svom”, objašnjavaju autori studije „Efekti pola i ljubaznosti na primanja”.

U prilog svojim zaključcima, profesori navode i ranija istraživanja koja tvrde da su ljudi koji su bili kritičniji prema drugima ocenjeni kao kompetentniji od onih koji su davali povoljnije komentare i ocene.

A. M.

objavljeno: 19.09.2011. Politika

Od još jednog naučnog istraživanja - do istine...

Ima l' istine ovde i zašto ima, ili nema?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sam' da prijavim da,ako ste u žeMskom kolektivu-i dalje ćete zarađivati manje,i koleginice će vas prezirati,i podmetati vam nogu,zabadati nož u leđa,i,podrazumevano olajavati vas...aliii-i dalje ćete manje zarađivati :)

Meni je ,u svakom slučaju,prirodnije da budem ljubazna,znajući kakva mi je zarada,a za "repove" me zabole gooza,kao i olajavanja,i podmetanja,jer se uvek same ukopaju u svoja g**na :) tako daaa,ja pošteno svoje odradim,i mirne duše idem kući,gde mirno spavam,bez ikakve griže savesti :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...