Idi na sadržaj

Perišiću 27 godina!


Preporučene poruke

HAG – Bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću Tribunal u Hagu izrekao je danas kaznu od 27 godina zbog pomaganja i podržavanja zločina nad Bošnjacima u BiH 1993-95. i nad Hrvatima u Hrvatskoj.

Pretresno vijeće Tribunala proglasilo je generala Perišića (67) krivim za pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske VRS 1993-95; ubistva oko 7.000 Bošnjaka i premještanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine, kao i raketnih napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine (RSK) u maju 1995.

Prema presudi, Perišić je srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH pružio ključnu personalnu i logističku podršku, iako je znao da su one u vojim operacijama počinile teške zločine.

Perišić je u 13 tačaka bio optužen za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih djela, napada na nesrpske civile, progona i istrebljenja, u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95.

Te zločine, prema optužnici, neposredno su počinile Vojska Republike Srpske i Srpska vojska Krajine (SVK).

U završnoj riječi, tužilaštvo je krajem marta zatražilo da generalu Perišiću bude izrečena kazna doživotnog zatvora, zato što je “pomagao i podržavao počinioce” najtežih zločina, uključujući i komandanta VRS Ratka Mladića.

Odbrana je, nasuprot tome, zatražila da Tribunal oslobodi Perišića krivice.

Prema optužbi, dokazi pokazuju da oficiri VRS i SVK, koji su počinili zločine, bili pripadnici VJ, upućeni u BiH i Hrvatsku, a zatim i plaćani i unapređivani, preko personalnih centara Generalštaba u Beogradu pod Perišićevom komandom.

General Perišić je, stoga, imao kontrolu i komandu nad oficirima VRS i SVK.

Perišićevi branioci tvrdili su u završnoj riječi suprotno – da načelnik Generalštaba VJ nije imao kontrolu i komandu nad generalom Mladićem i drugim oficirima srpskih armija u BiH i Hrvatskoj, te da oni nisu bili pripadnici VJ.

Ne osporavajući da su oficiri iz sastava VJ bili upućivani na službu u vojske RS i RSK i da su plate dobijali i statusna prava ostvarivali preko Generalštaba VJ, Perišićevi branioci su tvrdili da to ne znači da su oni bili u komandnom lancu Vojske Jugoslavije.

Suđenje generalu Perišiću počelo je pred Tribunalom 2. oktobra 2008. godine, a tužioci su izvođenje svojih dokaza završili u decembru 2009. godine. Dokazni postupak odbrane okončan je 11. januara ove godine, a završne riječi održane su krajem marta.

General Perišić dobrovoljno se predao Tribunalu 7. marta 2005. godine, na dan kada je optužnica protiv njega objelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Od jula te godine bio je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u pritvor Haškog tribunala vratio se 18. septembra 2008. godine. Perišić je više puta na privremenu slobodu bio puštan i tokom procesa.

(Ne)postojanje odgovornosti državnog vrha Srbije

Ljubodrag Stojadinović, vojno-politički analitičar i nekadašnji oficir u generalštabu u vrijeme kada je Perišić bio načelnik, rekao je ranije da ne vjeruje da bi osuda Perišića mogla da ima posljedice po Srbiju jer je poslije odbacivanja Vens-Ovenovog plana tadašnja državno rukovodstvo na neko vrijeme prekinulo odnose sa Palama.

– Da li je Perišić ostvario nivo saradnje sa vojskom Republike Srpske za koji se smatra da je postojao? Ako jeste, onda to nije pitanje osude države, već pitanje odnosa između dvojice generala i odmetanje vojske od civilnog rukovodstva i mene zaista zanima da li je sud mogao da dokaže njegovu ulogu u granatiranju Sarajeva jer on tada nije bio na službi – kaže Stojadinović.

Kontrola generala Perišića nad vojskama RS i RSK ogledala se prema optužnici u tome što su u tim vojskama bili oficiri vojske Jugoslavije koji su i platu primali u Srbiji.

– Perišić jeste priznao da su oficiri odlazili u Vojsku Republike Srpske i primali platu, ali da to ni na koji način ne dokazuje da su bili deo sistema i da je Perišić bio na čelu sistema – objašnjava Stojadinović.

Momčilo Perišić pripada grupi najviših vojnih starješina koja je karijeru gradila u vreme Miloševića, da bi se na kraju stavila na stranu opozije i, bar nakratko, politički preživjela 5. oktobar.

U DOS-u je do marta 2002. bio potredsjednik vlade. Na optuženičku klupu Haškog tribunala Perišić je sjeo ustavši sa slične klupe vrhovnog vojnog suda, pred kojim je bio optužen za špijunažu.

To suđenje je prekinuto kada se Perišić dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

http://www.zvornikdanas.com/?p=9625

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Momčilo Perišić oslobođen

IZVOR: B92, BETA

Hag -- Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodio bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj.

Haški sud je naložio da Perišić, koji je prethodno bio osuđen na 27 godina zatvora, odmah bude pušten na slobodu.

Odluka haškog žalbenog veća je konačna u procesu protiv Perišića. On je u septembru 2011. prveostepeno osuđen na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanje zločina nad Muslimanima u BiH 1993-95 i raketnih napada na civile u Zagrebu u maju 1995.

Žalbeno veće danas je poništilo tu osuđujuću prvostepenu presudu.

Prvopstepena presuda doneta je većinom glasova sudija Mišel Pikar iz Francuske i Pedra Davida iz Argentine, dok je predsedavajući Bakone Moloto iz Južne Afrike imao suprotno mišljenje, zalažući se za oslobađanje generala Perišića.

Tom presudom Perišić je smatran kriv zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja

Vojske Republike Srpske 1993-95 i ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Perišić je bio osudjen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam

civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine.

U žalbi koju je podnela na presudu, Perišićeva odbrana navela je, kao jedan od ključnih, argument sudije Molotoa da vođenje rata nije zločin.

Poslednje konsultacije sa advokatom (Foto: Beta/AP)

Poništavajući danas prvostepenu presudu od 27 godina zatvora, žalbeno veće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

Politika Vrhovnog saveta odbrane SRJ, koju je sprovodio Perišić, bila je da obimnu vojnu pomoć VRS daje za "opšti ratni napor", a ne za počinjenje konkretnih zločcina u Sarajevu i Srebrenici, utvrdilo je žalbeno veće, kako je saopštio predsedavajući Teodor Meron.

"VRS nije ni de jure, ni de fakto bila podredjena VJ", kazao je predsedavajući sudija Teodor Meron (Theodor), naglašavajući da ni VRS nije bila u potpunosti zločinačka vojska, iako je njena strategija uključivala počinjenje zlodela nad civilima.

Meron je naglasio da je pomoć jedne armije drugoj u ratnim naporima nedovoljna za krivičnu odgovornost pojedinca koji tu pomoć pruža,

bez dokaza da je pomoć bila direktno usmerena na činjenje zločina.

Po praksi Tribunala, "konkretno uputstvo" je nužan uslov za uspostavljanje veze izmedju strane koja pruža vojnu pomoć i direktnih počinilaca zločina.

Prema današnjoj presudi, prvostepeno veće pogrešilo je kada taj standard nije primenilo pri proceni da li je Perišić pomagao i podržavao zločine VRS.

Žalbeno veće poništilo je i prvostepenu presudu da je Perišić kriv zbog toga što nije sprečio i kaznio počinioce raketnog napada na Zagreb sa polozaja snaga Republike Srpske Krajine (RSK) u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila. Perišić je po toj presudi imao komandu i kontrolu nad vojskom Srba u Hrvatskoj.

Pravosnažnom presudom utvrdjeno je da Perišić nije imao neposrednu komandu i kontrolu nad Srpskom vojskom Krajine, iako su u nju upućivani oficiri VJ preko posebnog personalnog centra Generalštaba VJ.

Prema presudi žalbenog veća, raketne napade naredio je komandant SVK Milan Čeleketić, po nalogu tadašnjeg predsednika RSK Milana

Martića.

General Perišić je prethodno izričito zabranio Čeleketiću, oficiru VJ na službi u SVK, da napadne Zagreb, ali Čeleketić nije tu naredbu poštovao, navodi se u presudi.

Peršić će biti oslobodjen iz pritvora Tribunala čim to bude praktično moguće. Suđenje generalu Perišiću počelo je pred Tribunalom 2. oktobra 2008. Tužioci su izvodjenje svojih dokaza završili u decembru 2009. Dokazni postupak odbrane okončan je u januaru, a završne reči održane su krajem marta 2011.

Momčilo Perišić (68 ) dobrovoljno se predao Tribunalu 7. marta 2005. godine, na dan kada je optužnica protiv njega obelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Od jula te godine bio je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u pritvor Haškog tribunala vratio se 18. septembra 2008. Perišić je više puta na privremenu slobodu bio puštan i tokom procesa.

Lukić: Priželjkivao sam ovakvu presudu

Branilac Novak Lukić izjavio je da oslobađajuća presuda koju je Haški tribunal danas izrekao generalu Momčilu Perišiću "razbija predrasude" o krivičnoj odgovornosti vođstva SR Jugoslavije za zločine u Hrvatskoj i BiH, 1993-95.

Lukić je novinarima rekao da je presudu "priželjkivao", ali da je ona i "iznenađenje", "s obzirom na sve što se događalo u Tribunalu svih ovih godina".

Oslobađajući Perišića, po braniocu, apelaciono veće Tribunala je "u potpunosti" usvojilo "ono što je odbrana tvrdila od prvog dana suđenja".

"Mislim da je ova presuda značajna i po tome što će, nadam se, razbiti predrasude koje godinama postoje o direktnoj umešanosti Jugoslavije i njenog tadašnjeg rukovodstva u rat u Bosni i Hrvatskoj u smislu kriminalne odgovornosti. To je jasno i eksplicitno rečeno ovom presudom", naglasio je Lukić.

On je naznačio i da je ponosan na mali tim odbrane koji se izborio za oslobađanje generala Perišića "bez ikakvih institucija".

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...