Idi na sadržaj

Protiv crkve cediljkom za makarone


Preporučene poruke

Bečlija Niko Alm, koji je dospeo u žižu interesovanja svetskih medija, zbog svoje fotografije sa cediljkom za makarone na glavi za novu austrijsku vozačku dozvolu, ovom akcijom vodi borbu protiv privilegija crkve u Austriji.

“Čitava akcija nije samo šala”, rekao je on danas na konferenciji za štampu dodajući da je glavni cilj borba protiv privilegija crkvi u Austriji kroz razne izuzetke za pripadnike verskih zajednica.

Alm, koji je ujedno i portparol inicijative protiv privilegija crkvi, je, kako je objasnio, došao na ideju da se slika sa cediljkom na glavi, na osnovu letka ministra saobraćaja iz 2008, u kojem stoji da su zabranjene sve vrste kapa na fotografijama za dozvole, izuzev za pripadnike verskih zajednica, kojima je to versko obeležje.

Kako bi protestovao protiv ove privilegije Alm je odlučio da se prikaže kao pristalica satirične vere “Pastafarianizam”, i podneo je zahtev za izdavanje nove dozvole sa fotografijom sa cediljkom na glavi.

Vlasti su najpre odbile fotografiju, i potom su Alma poslale kod lekara, kako bi utvrdio da je psihički sposoban za upravljanje automobilom.

“Ja sam najverovatnije jedan od retkih Austrijanaca koji ima potvrdu da je psihički dzrav”, rekao je on. Preduzetnik iz Beča postavio je pitanje da li će se, na primer, kardinal Kristof Šenborn, opatice ili muslimanke, takođe, slati kod lekara, ako se budu slikale sa verskom kapom na glavi.

Nakon što je dobio potvrdu od lekara da je psihički zdrav vlasti zadužene za izdavanje vozačkih dozvola su mu uputile poziv, kojem se nije odazvao.

Alm, inače, nikada od vlasti nije dobio obaveštenje da mu je odobrena vozačka dozvola sa predatom slikom. On je slučajno saznao da mu je dozvola završena još aprila 2009.

“Očigledno su vlasti bile mišljenja da ja imam obavezu sam da dođem i pitam za dokument”, rekao je Alm. On je objasnio da je slučajno od “prijatelja jednog daljeg poznanika” čuo da mu je dokument već odavno izdat, i na osnovu toga je, posle tri godine, ove nedelje odlučio da ode i podigne dozvolu.

Na ogromno interesovanje medija iz čitavog sveta Alm nije računao. Naime, već danima mediji iz čitavog sveta pokušavaju da ugovore intervju sa Bečlijom koji se inatio austrijskim vlastima.

Takođe i na društvenim mrežama nastala je prava histerija, pa su mnogi korisnici promenili svoje slike na profilu, postavljajući fotografije sa cediljkom na glavi.

Inače, Alm ističe da je ateista i da se stalno zalaže za podelu crkve i države, što je glavna pozadina čitave akcije.

“Nalazimo se u 21. veku i ne može se očekivati da Republika Austrije stalno savija kičmu pred crkvom. Želimo da verska pripadnost bude privatna stvar”, poručio je Alm ukazujući da i dalje postoje izuzeci za pripadnike verskih zajednica koje država odobrava.

Protiv sličnih privilegija Alm namerava da nastavi borbu, između ostalog i pozivom građanima se se izjasne o tom pitanju, zašta trenutno skuplja potpise. On je uveren da će za pokretanje izjašnjavanja građana prikupiti potrebnih 8.000 potpisa.

Takođe će se, kako je najavio, zalagati za priznavanje “Pastafarianizma” za priznatu veru u Austriji. Ova vera je osnovana 2005, a njeni sledbenici navodno veruju u “letećeg špageti monstruma”.

Alm želi da ova šaljiva vera bude registrovana kao regularna verska zajednica, koja bi imala pravo da ima svoja obdaništa, fakultete, groblja i pravne privilegije.

“Ko bude rekao i jednu ružnu reč o nama mogao bi biti krivično gonjen”, šaljivo je objasnio svoje ciljeve.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Možda je ovaj moj komentar za neku drugu temu, eksplicitnije vezanu za novinare, novinarstvo i profesionalizam, ali neka osvane ovde.

Idu mi na krasni ti vrli senzacionalisti. Sve više i više. Kretenčine jedne. Koliko zle krvi proizvode tim idiotskim naslovima i komentarima.

Čovek se svojim postupkom ne bori protiv crkve, nego protiv idiotskih i nesvrsishodnih pravila i zakona, protiv države (vlasti) koja ne zna šta hoće i zašto. Konkretno, nigde nije rečeno da je on protiv vere, verovanja, verujućih, a ni protiv crkve kao institucije! Nego protiv nametanja ograničenja koja nemaju svrhu. Ako pop može za neki dokument da se slika sa kapom, zašto to ne bi mogao i bilo ko drugi? Čemu to pravilo kada se u startu uvodi i diskriminacija. I o tome bi trebalo novinari da izveštavaju, pa i da daju svoje (ne)pristrasne komentare.

A ovako, ovakvim izveštavanjem i naslovljavanjem ("Protiv crkve ..."), kao i čistom kopipasterizacijom informacija, se podgreva "verski rat", odnosno netrpeljivost između vernika i ateista. Za takve naslove i "profesionalizam" bi trebalo da reaguje takozvani "sud časti" novinarskih udruženja. Naprosto ne mogu da verujem da niko normalan to ne primećuje. No, to samo govori kakva je to kurva banda i u kakvom moralno degradiranom društvu živimo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

...pa jeste, ali ja mislim da je besmisleno voditi takve ratove... zasto neko da insistira da se slika u kapi (na pr.)? Potreba za pobunom? Ako postoji neka stvarna potreba promene u drustvu, to kosta novaca i energije ali se radi smisljeno, lobiranjem, gradjanskim akcijama i sl. Ovako se stice utisak samo da je neko zeljan paznje, pa napravi publicitet...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nije problem u kapi, problem je u jednakosti pred zakonom. Ovde je jednoj grupi građana dato pravo koje druga grupa građana nema, i to samo zato što su pripadnici određene organizacije koja promoviše verovanje u nešto. Čovek je ismejao državu koja je donela besmislen zakon, i uradio je to maestralno.

Što se tiče novinara, slažem se. Čist senzacionalizam, koji može biti jako opasan. Iako je ateista, čovek nijednom rečju nije napao verske organizacije, već nakaradan zakon.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja se ne slazem da je zakon besmislen, zakon stiti dostojanstvo vernika. Kada bi se nateralo da vernik skine kapu, za njega bi to bio diskrimintativan, jer njemu vredja dostojanstvo, dok drugima ne vredja. Postoje bezbroj zakona u svakom drustvu koje stite odredjene interesne grupe. Na pr. i ja bi mogao da kazem da je beneficirani radni staz policajaca, vatrogasaca i vojnih lica diskriminativan. Naravno, mogu se i prikloniti nekoj takvoj grupi i uzivati u blagodetima zastite nekog zakona...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sad si doveo u vezu jednu situaciju u kojoj je ulog život sa drugom u kojoj je ulog dostojanstvo. Nije baš za poređenje, čak i kad bi u pitanju zaista bilo dostojanstvo. Kakve veze kapa ima s dostojanstvom? Ona je odevni predmet koji, u ovom slučaju, identifikuje osobu kao vršioca određenog zanimanja. Zašto onda pekari ili rudari nemaju pravo da se slikaju sa kapom, odnosno šlemom na glavi?

To što policajci, vatrogasci i vojna lica imaju beneficirani staž nije privilegija već nadoknada za rizik kojem se izlažu tokom obavljanja dužnosti.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne govorimo o istoj stvari, vernim vodjama je slikanje u kapi dozvoljeno zbog ocuvanja dostojanstva. Doticni lik zeli da se slika sa kapom i nije mu dozvoljeno, pa napada verske vodje.

Kod licne karte je problem identifikacija lica, koja je ocito moguca i kada je verski vodja u kapi, jer ne postoje na milione verskih vodja, te se lakse kontrolisu od obicnih gradjana. Pored toga ubedjen sam da bi u slucaju sumnje, carinski ili policijski organi nasli nacina da se ta kapa skine.

I kako sad skidanje kape rusi dostojanstvo? Pa vidi, trenutno rentgeni koji bi na aerodromu skenirali ljude do gole koze su zabranjeni jer bi kontrolno osoblje video genitalije putnika, a to trenutno nije moguce zbog ljudskog dostojanstva. Nekada ranije ne nosenje kape (sesira) se smatralo nekulturnim, a skidanje necije kape nedostojanstvenim. Uveren sam, da u doba kada ce se cipovi identifikacije ugradjivati pod kozu, nece se vise kaciti za skidanje kape... Sve ce to postati nevazno... No, hteo sam samo skrenuti paznju da je postavljeni problem previse slozen da bi se jednostrano posmatralo... Ja i dalje verujem da je pisac zakona bio mudar kada je doneo bas takvu odluku...

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne govorimo o istoj stvari, vernim vodjama je slikanje u kapi dozvoljeno zbog ocuvanja dostojanstva. Doticni lik zeli da se slika sa kapom i nije mu dozvoljeno, pa napada verske vodje.
Ti zaista nećeš da čuješ!?! Zaista me ponekad nateraš da pomislim da namerno provociraš svojim nakaradnim komentarima, čisto da bi neko reagovao na njih. Hajde, molim te, pokaži gde je to on napadao verske vođe!?! Rečeno je, istaknuto, već da cilj njegove akcije, makako je ti video, zakon i država, a ne ckva i vernici!!!!!!!!!!!!!!!!

Evo, ti si još jedan dokaz kakvo zlo prave novinari svojim nepromišljenim izveštavanjem.

Kod licne karte je problem identifikacija lica, koja je ocito moguca i kada je verski vodja u kapi, jer ne postoje na milione verskih vodja, te se lakse kontrolisu od obicnih gradjana. Pored toga ubedjen sam da bi u slucaju sumnje, carinski ili policijski organi nasli nacina da se ta kapa skine.
Ovo je smešno. Postoje desetine hiljada verskih vođa u svakoj državi. I misliš da bi panduri morali da znaju sve njih? Ako, kao što kažeš, carinici ili policajci već mogu da nađu način da "verskom vođi" sknu kapu, pa zašto mu onda ne skinu i taj jedan put, prilikom slikanja.

A i zakon nije ograničen samo na verske vođe, nego na sve one koji zbog vere "ne smeju" da otkriju glavu. I muslimanke i časne sestre se smeju slikati sa maramama!

I kako sad skidanje kape rusi dostojanstvo?
Da, baš to bi mi bilo drago da mi objasniš kako bi to nekom verskom vođi bilo narušeno dostojanstvo ako bi se slikao bez kape?

I još nešto, kako to njemu se ruši dostojanstvo, a mene ko jebe, ja moram bez kape?!

... Ja i dalje verujem da je pisac zakona bio mudar kada je doneo bas takvu odluku...
:hahaha::hahaha::hahaha:
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Adrijan, ja stvarno ne razumem sta je problem i zasto ja treba da slusam (citam tebe). Jeste, slazem se da je clanak tendenciozan, kao je i akcija doticnog lica tendenciozan.

Za sve one kojima je neki zakon nerazumljiv, razlog delimicno postoji i u nerazumevanju razmisljanja onog koji donosi zakon. Nerazumevanje jos ne znaci da onaj koji ne razume, je u pravu...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pazi Šumice, niko tebe ne tera da slušaš nekoga, a posebno ne mene. Ipak, ako već učestvuješ u diskusiji na (ovoj) temi, pretpostavka je da si pročitao šta su ostali na istoj napisali. S tim u vezi, logično je, ili bi se to moglo svrstati u domen kulture, da ne ignorišeš tuđe stavove, posebno ako su oni više puta istaknuti kao ključni. A ako se i dalje ne slažeš sa njima, lepo bi bilo argumentovano obrazložiti svoje neslaganje.

Konkretno, smeta mi to što si napisao "napada verske vodje", a da nisi ni promil truda uložio da to i potkrepiš činjenicom. Tvoji ostali stavovi spadaju u domen ličnog (tvog) mišljenja i ja nemam prava da insistiram da ih promeniš, niti to činim.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...