Idi na sadržaj

Ostavite poruku nekome, ko će je razumeti


Preporučene poruke

  • Odgovori 4,5k
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

s'oproPoštenjem .. u mooda pod avatar sLikom s'Maretovim likom. BarEm sam ja tako sVatila. dal'ste ti, Andri il' Neo il'smo Mare il' ja ZnatChi: gledaju dal je post pisaO il je post pisaLa

Hvala vam drugari od što se radujete sa mnom :kiss:

Odo' na putić od 3000 km. Skoknuću malo do Francuske, pa ako tamo na 3500 mnv ne bude bežičnog interneta, ne čujemo se do tamo pred svetog Jovana. Budite pristojni, družite se, piskarajte, grlite se

Zakačene slike

Originalna verzija Yamba zapravo potječe iz daleke Indije. (greškom naših preVodilaca, u udžbenicima za VIII razred OŠ piše -iz InĐije, međutim to nije tačno)

Mnogo je o tome pisano, mnogo je dokaza uništeno, a mnogo je i prećutano. Tako su neka od najvažnijih pravila ostala za nas večna tajna,

jer su ih tadašnji igrači odneli sa sobom u svoje grobove širom planete.

Pouzdano se zna, da je Aleksandar Makedonski uoči svog velikog pohoda, već imao neka saznanja o Indijskom potkontinentu, čudnim ljudima koji ga nastanjuju, čudnim običajima, čudnim bogatstvima flore i faune, a naročito o toj čudesnoj igri,

Igra se do blistavog Aleksandrovog pohoda zvala “Atithi Devo Bhava Yambulum” što znači da je gost koji sa domaćinom zaigra igru, ništa drugo do oličenje boga.

Po tradicionalnoj dobrodošlici, gost se skine go, preko njega se ovlaš prebaci neki čaršafčić, stavlja mu se venac oko vrata, tikka (jarko crvena boja) na čelo,

a što je najinteresantnije - u ruke mu se daju dve kockice... dok za preostale tri mora dobro da se potrudi i da ih pronađe sam.

Taj detalj je zapravo predigra, koja samoj igri daje posebnu draž

Aleksandar je igru odmah zavoleo, ali joj je i ime odmah promenio. Od tada se igra zove Yamb, a sam Aleksandar je dobio i dodatak - Veliki,

ne zbog fizičkih karakteristika njegovog tela (udova), već zbog toga što u toj igri niko, nikada i nigde nije uspeo da ga pobedi, a igrao je u nepreglednim oblastima Baktrije i Indije (područja današnjeg Avganistana, Pakistana i Indije)

Posle Aleksandrove smrti, za Yamb je nastao pravi pakao. Svi su igru igrali i pravila joj kako se kome prohtelo, menjali.

Najuspešniji među igračima dijadosima -Seleuk Prvi, uspeo je je krajem 4.veka pre naše ere da prikupi i objedini gotovo sve zapise o Aleksandrovim igrama, sa željom da ih objavi u tadašnjim medijima pod nazivom "Pravila Velikog Yamba". Nije uspeo.

Verski fanatici, starosedeoci Dravidi i Vede (sledbenici i obožavaoci Šive i Višne) koji nikada nisu zavoleli a ni prihvatili Aleksandra, nisu mu to dozvolili. Godinama su ga uhodili u slivovima Ganga i Bramaputre (gde se skrivao i "Pravila Yamba" pisao), dok mu na kraju nisu napravili sačekušu u podnožju Himalaja, ukrali mu i "Pravila" u rukopisu i sve Sheme.. i spalili ih. Njega takođe.

Mnogo je krvi proliveno zbog Yamba. Mnogo je igrača i igračica uz partije izgubilo i glave, stradavši na razne nedokučive i misteriozne načine

Ipak, i pored hiljada raznoraznih tumača, pravila su se prenosila od igrača do igrača, sa usta na usta, sa kolena na koleno i sa kuka na kuk.

Danas, svako ko ovu igru voli bar približno kao Aleksandar, zna,

- da igru igraju dva igrača, muškarac i žena (ne u krvnom srodstvu)

- da su igrači odeveni u tradicionalni Indijski sari ili (Aleksandrov uticaj) na sebi imaju samo toge. Na nogama rimljanke. ( prihvatljive su i patofne)

- da se gostu odmah čim se raskomoti ceremonijalno daje riba (na hiljade načina.. po izboru domaćice) ili ćuran (ako je domaćin muškarac)

- da se odmah potom izgovara reč "Namaste" kao najpopularniji način pozdravljanja, sa sklopljenim dlanovima u nivou grudi

(u Evropi a naročito na Balkanu reč je vremenom dobila oblik "Namestimise", pa se pozdravlja sklopljenih dlanova a raširenih nogu.. što je i logično)

- da se igra igra u ritualima, koji traju u serijalima, svaki od (bar) dva dana i tri noći (nikako manje)

- da se rezultati pišu u 6. (šest) kolona (nikako drugOJačije)

- da se tokom igre pije čaj od Kardamona (u Evropi je čaj od hmelja ili kako ga neki narodi radije zovu- pivo, sasvim prihvatljiva zamena)

- da je fizički kontakt (osim dodirivanja rukama) poželjan, u nekim krajevima i obavezan (primećeno je da u nekim partijama do njega spontamo dođe)

i konačno,

- da se igra sa pet kockica, sa mnogo sreće i sa mnogo mašte.

Preuzeto iz Arhiva: PikiPedija

Svako ko igra drugačije, mora da zna da to što igra, nije i ne može biti Aleksandrov Veliki Yamb :zakletva: nego :neznam: obično Yembavanje.

Izmenjeno od strane člana Glisha
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...