Idi na sadržaj

Retki beli kivi izlegao se na Novom Zelandu


Preporučene poruke

Izvor: Tanjug

Retki beli kivi izlegao se nedavno u rezervatu u Novom Zelandu što je lokalno stanovništvo doživelo kao znak prosperiteta i svetle budućosti.

beba Manukura, Foto: BETA

Ptičica zvana Manukura, što na maorskom znači ''Glavni", izlegla se u Nacionalnom centru za očuvanje ugroženih vrsta Pukaha Maunt Brus i teška je 250 grama, izjavio je Kris Lester, direktor centra.

Lester je rekao da se beli kiviji u prirodi viđaju na svake tri ili četiri godine, ali da se poslednji put u zarobljeništvu ova vrsta izlegla 1915. godine. Ove male ptice koje nemaju sposobnost letanja obično su braon boje.

Manukura se hrani na flašicu i ostaće u rezervatu namajnje godinu dana. Kada ptica bude spremna da sama brine o sebi postoje dve mogućnosti, ili da se pusti u rezervat ili che biti prepuštena sudbini, objasnio je Lester.

Novi Zeland je prirodno stanište kivija, Foto: ritaoksa/Flickr

Kivijima, čije je prirodno stanište na Novom Zelandu, preti opasnost od istrebljenja, jer predatori koji su naknadno ubačeni u tu sredinu ubijaju i njih i druge ugrožene vrste ptica.

Džejson Kerehi, poglavica jednog maorskog plemena koji živi na tom prostoru rekao je da plemensko veće belog kivija smatra znakom novog početka i bogatstva.

„Rođenje Manukure nas je podsetilo na vrednost života. Presrećni smo što su ove godine ovde rođena 14 kivija, ali Mankura je poseban poklon", izjavio je Kerehi.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...