Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Svi spavamo

svi-spavamo.jpgSvi spavamo. Da li trećinu života ili nešto manje ili više, spavamo apsolutno svi.

Psihologija potrebu za snom svrstava među primarne ljudske potrebe, a po svom unutarnjem mehanizmu snažnija je i od potrebe za hranom.

Naprosto smo prisiljeni spavati.

Umor mišića zbog kojeg mozak signalizira da je vrijeme za spavanje?

Potreba mozga i cijelog neuro-sustava da preradi i spremi sve utiske, za vrijeme čega osjetila moraju mirovati?

Obnavljanje na nivou biokemije?

Naši geni podešeni na 24satni ritam izmjene dana i noći?

Naša iskonska, pretpovijesna slabost, ranjivost, neprilagođenost životu noću, u mraku?

Potreba ljudske duše (u smislu više svijesti) da ''odozgo'' pogleda proživljeno kako bi svojom nevidljivom rukom upravljala našim budnim životom?

Nema još pravog ni jedinog odgovora na pitanje zašto spavamo…

Suvremeni život neka je pitanja pak okrenuo naglavce: živimo, radimo, putujemo, zabavljamo se 24 sata na dan. Veliki gradovi zaista ne spavaju! Možda spavajući stvarno protraćimo trećinu života. Zašto bi spavali kad sve oko nas radi i na raspolaganju nam je i danju i noću? Mnogi stanovnici svijeta ne osjećaju više granicu dana i noći. Kad bi mogli, spavanje bi ukinuli!

No, ipak, ne mogu!

Nedostatak zdravog sna ima posljedice u budnom životu, od nervoze i rastresenosti, preko slabljenja imuniteta do potpune nemogućnosti funkcioniranja – pomislite samo na prometne nesreće koje izazovu vozači zaspali za volanom!

izvor: http://spavanje.net/

--------------------------------------------------------------------------------------

Desava vam se sigurno cesto da ne mozete da vratite san u normalan tok,nekad previse spavate nekad premalo. Sta uradite povodom toga? Kako vratite san u normalan tok? I koliko vam je dovoljno da se naspavate?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kada sam bez obaveza (simbol karanfil :roll:) pomeram odlazak na spavanje do 2 - 3 AM, pa kad uletim u shljaku ili na neki put rano zajutra, onda praktikujem da ne spavam uopste.

Tokom radne nedelje uglavnom spavam oko 6 sati dnevno i jednom nedeljno zaspim kad dodjem s posla i probudim se za posO.

Na Vojnoj Akademiji jednom sam spavao od petka posle rucka do ponedeljka za dorucak ... ustajao jesam ali se odmah i vracao.

Vec neko vreme mi ne odgovara duze spavanje ... cim prebacim 8,5 - 9 sati spavanja, boli me glava ceo dan.

Mogu da zaspim gde oces :lazy:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

6h +/- pola sata spavanja je neka moja norma i da kazem da mi je toliko dovoljno. Ali, dovoljno ako se u tih 6h ne budim 16hiljada puta i ako sam legla na vreme sto bi znacilo nesto malo pre ponoci a to se poslednjih 5-6g ako ne i vise nije desilo. Cak sta vise, kad sam legala pre ponoci duzina spavanja je bila cak 8h... prosto neverovatno, ali istinito :lol: .

Inace sam nocna ptica (i dok sam bila zaposlena i morala da ustajem sabajlA) ali mi se cini da je ovo sada prevrsilo svaku meru i granicu :lol: . Nezdravo totalno, leci u 3-4am a probuditi se pre 8h.... al' navika je mnogo gadna stvar.

Desilo mi se par puta, krenem da gledam neki film, uzbudljiv, radnja napeta a meni kapci padaju i zaspim. Ako se to desi negde oko 22h budim se u neko zlo doba "vesela i cila" i ostatak "spavanja" je vise nocna mora nego (nazovimo to) zdrav san.

Pa da zakljucim :kez: - nema meni skoro povratka u normalu, onih lepih 8h spavanja ili 6h bez budjenja. Kad se resim nekih sranja :lol: mozda mi se i posreci te se vrnem u normalu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Prvo, ne sjećam se kad sam se naspavala u smislu da sam fino legla, ustala zadovoljna i to.

U prosjeku spavam 7 sati dnevno, i padne neka dremka od satak kad me baš ono ponese.

Eh sad, nisam više ni noćna ptica kao što sam bila, ali ne uspijevam prije 1,2 am da legnem...makar da buljim u ekran tv-a ili laptopa.

Džaba sve, kad legneš sa ptičicama koje cvrkuću, ma i da spavaš 20 sati u cugu, nisi naspavan. Polako se vraćam u normalu, ali znam za sebe, osim za posao, nikada neću ustajati u 7h recimo svojom voljom. Osim ako nisam na moru. :lazy:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Volim da spavam ali imam 'kilav san'. Potrebno mi je tih 7-8h ...koje odspavam vrlo retko...skoro pa nikad. Budim se na svaki susanj ili dodir (nemam srca da objasnjavam coveku da mi 'smeta' kada me pomazi po kosi ili vec , ali posle toga mi je potrebno ponovno uspavljivanje). Druga stvar naustrb spavanja je sto kad radim - ustajem dosta ranije ...bez obzira sto je budjenje u 4 i 15 vrlo naporno, od spavanja 'odkidam' tih pola sata da se razbudim i sredim natenane (vise mi znaci da bez zurbe izadjem iz kuce, nego sto bih jos malo spavala) msm, kada zazvoni, jos petnajstak min se razvlacim po krevetu - a onda jos sat vremena po kuci, u spremanju :stid2: ....kafa itakoto ...... Patnja je kad mi se desi da ne mogu da zaspim do O2h, a sat nemilosrdno zvoni za budjenje :uzdise: ........ Jesam li rekla da volim da spavam? :roll:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Svima je poznato da volim da spavam, da ležem na vreme i ustajem rano. Zli jezici tvrde da ih podsećam na domaću životinju obučenu u perje koja ispušta kokoda onomatopeju, ali im ne treba verovati. :andjeo:

Elem, lako se budim, ne razvlačim se, nemam problem sa prelaskom iz sna u javu ni obrnuto. Volim da sanjam, uglavnom su mi snovi super. Ne treba mi kafa ni bilo kakav lakši oblik droge da bih funkcionisao. Ali mi treba 7 sati sna, minimum.

Pa kad sam dete u razvoju. :cucla:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dobar dan, moje ime je Teodora i ja sam spavoholik.

Mene da pustis da spavam koliko hocu, garant ne bih ustajala iz kreveta. Vec sam spominjala svoj rekord u spavanju, tako da, imate predstavu koliko volim da spavam.

Da bih se odmorila ne znam koliko mi sati treba, znam samo da mi treba da legnem na vreme i da na vreme ustanem, znatji, kontam da mi treba oko 8 sati sna, ali da taj san bude takav da je u sobi mir, mrak i tisina, da sam sama i da se u toku noci ne budim. Kafa ujutru moze i ne mora.

Dakle, meni je krevet omiljena sprava. Na njemu i u njemu provodim zaista najvise vremena, i jednog dana, kad budem raspolagala sopstvenim budzetom u svojoj kuci, necu zaliti para za dobar i kvalitetan krevet i dusek.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Lepo je spavati i volim bre da se lepo naspavam.Pri tome mislim da legnem kada god i probudim se kada se naspavam.

E sada to je malo teže izvesti zbog nekih radnih vremena a i volim da otmem malo života i prilepim ga budnom stanju.

Mogao sam,dok se radilo po terenima i u smenama,da se primirim i na klupi pored grejalice odvalim po par sati.Moglo se lepo odmoriti i u januaru u ladi uz motor koji radi,malo zgrbljen pored jednog veeeelikog motora koji rastura tišinu.Beše malo teže fizički ali voleo sam i volim taj osećaj lelujanja između jave i sna.

Ima sve to veze i sa trenutnim stanjem,problemi veći,manji ali i sa savesti sa kojom sam se uvek lepo slagao.

Spavam dobro.lepo i zdravo pa ma koliko to bilo.Nekada više,nekada manje,zavisi samo od tehničkih okolnosti.

Volim kada mi neko kaže da spavam i da dok spavam izgledam kao dete.

Ima tu nešto.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sta to bese??:cesces:

Cini mi se da oduvek kuburim s tim spavanjem, cak ni kao beba nisam spavala..svi se ovde hvale sa nekim rekordima u spavanju, a ja bih se mogla "pohvaliti" onim drugim rekordom, u nespavanju..

Da bih imala miran san, potrebno je da nemam velikih briga koje ga remete, ali je to kod mene izgleda nemoguca misija..zato cesto imam obicaj da kazem, naspavacu se kad umrem..a i to ce uskoro, evo ostalo mi jos manje od pola..:lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Dobro spavam....6-7 sati u proseku. Negde to pripisujem i mirnoj savesti (sto ne znaci da oni koji ne mogu imaju necistu savest :) ) i naravno nevelikim brigama.

Desava mi se da ne mogu da zaspim ako mi se po glavi mota sta sve treba da uradim narednog dana, kako, kojim redom, da ne zaboravim nesto.

Onda ustanem, uzmem papir i olovku i sve lepo zapisem. Posle toga zaspim bez problema.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nemam neku normu za spavanje, niti posebne rekorde. U poslednje vreme retko zaspem pre 02:00, ustajem oko 10. Tih osam sati sna mi je i više nego dovoljno, ali po potrebi mogu da spavam i daleko manje. Ono što vi nazivate snom je kod mene duboka koma, totalni prestanak rada sistema. Bez snova, bez ičega, nirvana. Po ustajanju mi je potrebna kafa i par minuta potpune tišine, da dođem sebi. :lol: Nikakav problem mi nije pomeriti vreme odlaska u krevet/ustajanja za par sati napred ili nazad.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...