Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Baveci se decom dugi niz godina shvatih da grese oni koji kazu da danasnja deca ne umeju da se igraju nekih starih dobrih igara, jer deca su deca i vole da se igraju, samo nema ko da im pokaze ili ih nauci skolice, zmurke, klikeranju...

Pre vise godina napravih "eksperiment" i iskopah svoju staru kolekciju staklenaca i porculanaca i podelih ih deci u ulici uz objasnjenje pravila igre. Danima sam im pomagao oko usvajanja "kodeksa postene igre", nacina na koji se drzi kliker izmedju prstiju prilikom igre...

Igru i klikere su prihvatili "na 1" i sledecih 6 meseci besomucno igrali dok ih zima ne utera u kuce. Toliko su postali vesti da je mene njih par pobedilo bez problema... :)

Da li ste igrali klikere kao deca?

Secate li se pravila, posebnog recnika koji je postojao, crnog i prljavog ispod noktiju, isprasljavljenih kolena?

Da li ste imali svoju kolekciju klikera?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nadam se da nismo fokusirani samo na klikere, jer smo mi ovih dana u fazi preskakanja vijače.

Dobro nam ide. Iz dana u dan sve bolje i bolje :uredu:

Uskoro ćemo da naučimo decu da igraju lastiš.

Čik, neka mi neko kaže da je to ''ženska'' igra. :lol:

Nadam se da grešni nema ništa protiv, što sam mu malo proširila temu :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Klikeri :uzbud::uzbud::uzbud: i dan danas ih igram sa svojim klincima:uredu: doduse ne u Bg,jer je malo tesko napraviti rupu u asfaltu,ali kad odemo u moj rodni grad,posle nasih klikera tata uvek komentarise,:"da bi krtice manje rupa napravile":kez:

Mojoj deci komp i internet nisu zabranjeni,ali vole moji klinci da se posteno isprljaju napolju,pa i ja sa njima:uredu:

Porcelanci,sareni,imali su u moje vreme i neki srebrni...Znam da su nam ih roditelji kupovali u kompletu od 100komada plus onaj VELIKI,cini mi se da smo ga zvali Pikolo :kez: i zajedno sa klikerima je dolazila i plasticna rupa,koja je imala 4 rampe :uzbud:

Klikeri :uzbud: Klikeri su se igrali do kasno u noc,jer smo uvek rupe pravili blizu necije lampe ispred vrata :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nadam se da grešni nema ništa protiv, što sam mu malo proširila temu :)

Naravno da nemam...Citava ova prica i moze da ide u pravcu tih nekih igara iz naseg detinjstva koje su danas pomalo zaboravljene medju decom, ali su definitivno vredne.

Školice, vijača, izmedju 2 ili 4 vatre, lastiš, tapkanje sličica...sve imaju svoju vrednost i ona nije samo u tome što smo nostalgični.

Lastiš? :kez:

Pa ta igra je definitivno bila nešto u čemu si itekako morao biti vešt sa sjajnom koordinacijom pokreta. A o tome da si na taj način bio bliži devojčicama i da ne govorim... :lol: Kao i o tome da su one igrale fudbal sa nama! :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Da se onda nadovezem na te IGRICE iz mladosti :treptrep:

Ja sam volela TWIST da igram kao mala,pa sad lomim kicmu igrajuci se sa decom iste te igrice...:uzbud:

Lastis?:blink: E tu sam kao mala debeljuca uvek imala problem:dry: i nikad ga nisam volela :kez:

Ali fudbal:uzbud: Bila sam najbolji golman :cica: De da prodje lopta pored mene onako debele :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Redom klinci smo posleratna sirotinja.Molimo mame da nam naprave lopte od starih krpa,drolja,iznošenog veša,to se seče na tanke trekice i onda se uvija u krug dok se nedobije kakav takav oblik lopte,zatim se sve to nekoliko puta prošije koncem i to je glavna igračka --KRPENJAČA,za kojom smo trčali i igrali fudbal po ceo dan.

Posle toga smo tražili kojekave motke i pravili nešto nalik sadašnjim štapovima za hokej,i jedva čekali da nečija mama otvori koju konzervu graška ili boranije i sa tim močugama i konzervom smo igrali igru zvanu ČUGARA.

U školi smo igrali pre svakog zvona i na odmorima igru koja se zvala Janine.

Pošto smo imali tu privilegiju da u našoj školi postoji čak i fiskulturna sala svaki čas fiskulture smo pored sprava i vežbanja na njima izmolili nastavnike da igramo i neku igru sa loptom,mi muški smo igrali fudbal ovaj put sa pravom fudbalskom loptom fudbala na polovini sale,a devojčice su igrale ili vijače ili između dve vatre.

Posle časova smo u zadnjem delu dvorišta škole igrali igru Kvrce,sa šibicama,naime otkine se gornji deo kutije šibica sa slikom i to se sa vrhova prstiju kvrca tako da se bude što bliži zidu ili već nacrtanoj liniji na zemlji,onaj ko je najblizi liniji ili zidu nosi sve.Ali ako nas je bilo više učesnika onda onaj koje najbliži crti ili zidu baca sve pokupljene šibice i sve koje se okrenu i padnu na zemlju sa slikom gore njegove su,ostale baca drugi,pa treći itd..bilo je tu žestokog navijanja od strane devojčica i već tada su padali prvi pogledi i prve simpatije.

KLIKERANJE

Moja generacija je počinjala klikeranje sa kupovanjem gline kod grnčara i posle oblikovanjem iste da budu nalik klikerima pa se sve to lepo peklo u rerni od šporeta.

Nedugo zatim neko se dosetio i počeo praviti biznis pekući klikere kod kuće i prodajući na pijaci.Ti klikeri su se zvali KOŠTENCI.

Posle koštenaca na red su došli stari kuglageri od biciklova,motora koje smo nekako teškom mukom rastavljali i vadili klikere koje smo zvali Gvozdenci.

Onda su se pojavili klikeri od kamena KAMENCI

Pa onda od plastike-PLASTIKANERI.

Nekako kad smo već krenuli u šesti-sedmi razred pojavili su se i klikeri od stakla-staklenci ili GLORIJE.

Ubrzo zatim i nešto manji stakleni klikeri koji su u sebi imali jako lepu lepezu boja pa smo ih zvali Lepezaneri ili zbog nešto manje veličine Japanci.

Mogao si da se u društvu klikeraš sa svim vrstama klikera koji su postojali ali si morao da znaš pravila vrednosti klikera.

Uglavnom cena klikera je i određivala vrednost klikera.

Deset koštenaca --jedan kamenac

Pet kamenaca -jedan gvozdenac--pedeset koštenaca

Plastični klikeri su bili duplo skuplji

Glorije su bile deset puta skuplje.

Na kraju lepezaneri jedan lepezaner tri glorije ili čak stopedeset koštenaca.

Naša pravila

Klikerali smo se na rupu.

Svi smo bacili onoliko klikera koliko se dogovorimo za taj krug.

Ko bliži rupi tera prstima klikere prema rupi a neko od igrača određuje koji kliker se tera prvi.Ko prvi ubaci kliker u rupu svi ostali klikeri su njegovi.

Da dok se bacaju klikeri sa određene udaljenosti prema rupi bude i da se po neki baci direkt u ropu taj se vadi napolje i čuva kao đzoker kad svi bace klikere ako su neki preblizu rupe onda mu daš tog đzokera što dalje od rupe da ga tera prema rupi.

Klikeranje u našem žargonu je bilo čiberanje,a rupa rofa.

Kockanje u parkiću pored same škole u sred centra Novog Sada.

Kockali smo se tako što smo novčiće od dinar,dva i pet po dogovoru koliko komada i koje vrste se baca na na liniju koju bi povukli dosta daleko od mesta bacanja.

Ko baci novčiće najbliže crti taj kupi sve novce u šake u mučka ih dok se ne dogovorimo šta kome ide pismo ili glava.

Obično je bila to glava onaj deo gde je grb koliko glava bude okrenuto to je tog koje mučkao,ostale baca drugi...itd.

Sva poenta te naše kocke je bila da odmah posle kocke odemo svi zajedno na pijacu i kupimo klikere da bi smo se mogli klikerati.Čak i onaj koji je izgubio dobio bi od onih koji su nosili da kupi sebi klikere ,a onda onako prljavih ruku i kolena u obližnju poslastičarnicu i do poslednjeg dinara stučemo na kolače i bozu i lumunadu.

Odlazimo kući sretni jer imamo klikere i znamo da ćemo i sutra moći da se igamo i zezamo i družimo svi zajedno.

U to vreme devojčice su već počele da igraju lastiš po ulicama i gde god se okreneš pesma EMA ESA SA POBEDA JE NAŠA

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 7 meseci kasnije...

Naravno da nemam...Citava ova prica i moze da ide u pravcu tih nekih igara iz naseg detinjstva koje su danas pomalo zaboravljene medju decom, ali su definitivno vredne.

Sankanje, na +12 :dry:

Džakovi napunjeni slamom, najbliži nadvožnjak, spuuust, i prvi kanal je moj :lol:

Dolazili smo kući mokri, kao miševi... rumeni... :uzbud:

Sanke za sada samo gledam... i čekam(o) sneg :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Klikeranje...

Kod nas je u upotrebi bila rijec Ćaka ili Kuglica...vise nego kliker...

Igrao sam cijelo djetinjstvo...bio sam u tome mlogo dobar...:ok:

Najgore je bilo kada se na zglobovima sake od zemlje stvori sloj koji se nosio danima jer se nije moglo oprati....:lol:

Igra je tekla ovako...

Napravi se rupa u zemlji...koju smo jos zvali rosha...:uredu:

Prvanje...redom bi bacali ćake u rupu sa neke udaljenosti...u nekoj prednosti je bio onaj ko bi zadnji bacao pa smo se otimali za...ko bi prvi izgovorio rijec "zaja"...(znaci zadnji baca) i "preza" (prezadnji)...to je samo bilo prvi put...kasnije je bacao zadnji onaj ko je prosli put bacao prvi...

Poslije prvanja...ko bi bio najblize rupi...uzimao je kuglicu u ruku i izmedju palca i kaziprstai gadjao da udje u rupu...( da se upise) i poslije toga iz rupe je gadjao ostale kuglice...naravno gadjao je najblizu i ako bih je pogodio...tu kuglicu je uzimao sebi...ako bi promasio...drugi koji je bio najblizi rupi morao je takodje da se upise...tj. ubaci kuglicu u rupu i nastavi dalje gadjati ostale...:)

Postajala je jos jedna varijanata ove igre koju smo zvali "Na toš"...gdje se brojao svaki pogodak po 3 i islo se do 21 ( toš)...znaci da bi se zaradila ćaka morao si je pogoditi 7x a da te vlasnik ćake ne privuče ( razdaljina ozmedju dvije ćake akose može dohvatiti sa pedljem) uhhh ima tih pravila koja se jednostavno ne mogu opisatti...:)

E sad riječnik...

Malo mozge...

kada protivnički igrač gadja tvoju ćaku...a ti svoju malo nogom zabiješ da joj smanjiš gabartinost...i govoriš "malo mozge"...:)

Kastraš bastraš...

kada protivnik gadja tvoju ćaku...a ti nogom ili nekim štapićem napraviš neki krst izmedju njegove i tvoje ćake na zemlji...i govoriš ove tajanstvenen riječi...ustvari probaš da baciš čini da te ne pogodi...rijetko kad da pomogne ali smo svi bili uporni u ovome...:lol:

Gic...

kada se u toku prvanja...pogode dvije ćake...i onda se obojica ponovo prvaju...s tim što "gičar baca prvi"...:lol:

Naraskeč...( divan izraz)

kada gadjaš jednu kuglicu i pogodiš je...a tvoja je ćaka je poslije toga došla odmah do sledeće ćake i ti sad i tu drugu gadjaš..."imam ih naraskeč"...kao u bilijaru kada gledaš gdje će ti ostati bijela kugla...prim.prev. :lol:

Kale moj...

kada ti se ispred ćake koju protivnik gadja nadje neki prirodni zaklončić...komadić zemlje trave ili već...i ko prje kaže "kale moj"...ima pravo da ukloni ili ostavi taj zaklončić...

Preko roše...

Kada je npr. tvoja kuglica tik pored rupe ( roshe) a protivnik te gadja iz rupe...a ti onda izmjeris razdaljinu od tvoje ćake do rupe....i ako je ispod šest palaca...onda te mora gadjati sa druge strane rupe...preko rupe...kako se se samo mjerilo i navlačilo da bude ispod tih famoznih šest palaca...:kez:

To je to uglavnom i u kratkim crtama...:)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...