Idi na sadržaj

Rak dojke


Preporučene poruke

Svaki treći čovek na našoj planeti će za života verovatno oboleti od neke vrste raka. Najvažniji činilac sprečavanja nastanka raka ste Vi sami. Vi sami možete da učinite najviše za svoje zdravlje!

-Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a jedna je od najčešćih malignih oboljenja uopšte.

-Na našoj planeti svaka tri minuta se kod jedne žene dijagnostikuje rak dojke.

-Svaka osma žena će za svoj životni vek (od oko 85 godina) oboleti od raka dojke. U većini zemalja sveta, poslednjih decenija, rak dojke je u stalnom porastu i sve češće obolevaju žene mlađe životne dobi.

-Preko 70% raka dojke pronađu same žene prilikom samopregleda dojki.

-Od 10 pronađenih čvorova u dojci 8 su sigurno dobroćudni

-Od svih žena obolelih od raka svaka peta boluje od raka dojke

-Mamografijom se mogu otkriti sićušni čvorovi i zloćudne promene dve godine ranije nego što se oni mogu opipati

-Rano otkrivanje raka dojke mesečnim samopregledom a naročito mamografskim pregledom jednom godišnje nakon 40-te godine života su najbolje šanse za preživljavanje

-Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 96%. Milioni žena u svetu su izlecene od raka dojke.

-Zbog kasnog otkrivanja raka dojke u oko 50 % slučajeva se dojka mora amputirati.

-Nastanak naslednog raka je samo 5-10 %. Ostali slučajevi imaju druge uzročnike.

-Oko 1% muškaraca takođe oboli od raka dojke.

-Kod oko 1400 muškaraca je u 2000 godini dijagnostikovan rak dojke

-Rak dojke je vodeći uzrok smrtnosti kod žena između 40 i 55 godina.

-Nikada niste premladi da obolite od raka dojke! Trebate početi sa mesečnim samopregledom od 20-te godine.

www.rakdojke.iz.rs

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Samopregled dojke

samopregled1.jpg

Najmanje što zdrava žena može da učini za sebe je da sama pregleda svoje dojke jednom mesečno. Samopregled treba obavljati od 10. do 15. dana od prvog dana menstruacije. U menopauzi žena sama treba da odredi jedan dan u mesecu za samopregled i da, po mogućnosti, uvek pregleda svoje dojke približno istog dana.

Uputstvo za samopregled dojki

1. Lezite na leđa i podmetnite jastuk ispod desnog ramena. Stavite desnu ruku ispod glave.

samopregled%201.jpg

2. Koristite vrhove kažiprsta, srednjeg prsta i prstenjaka leve ruke da biste, ako postoji, opipali bilo kakav čvor ili otvrdlinu u desnoj dojci.

3. Prste pritisnite dovoljno čvrsto, ali ipak nežno, da biste osetili i upoznali strukturu svoje dojke. Upamtite kakav je to osećaj, jer je važno prepoznati i osetiti uvek isto. Normalno je osetiti čvrstu liniju u donjem polukrugu svake dojke.

4. Vrhovima prstiju treba da pravite pokrete koji su prikazani na ovoj šemi. Možete odabrati kružne pokrete (A), pokrete gore-dole (B) ili pokrete prema i od bradavice ©. Važno je koristiti uvek isti način, jer tako ćete uvek prelaziti preko cele dojke, a i pomoći će Vam da upamtite kakav je to osećaj pod prstima.

5. Uradite samopregled na isti način, prelazeći preko leve dojke desnom rukom.

6. Samopregled obe dojke treba ponoviti istom tehnikom i u stojećem stavu, jednom rukom podignutom i stavljenom iza glave. Na ovaj način ćete lakše pregledati gornji deo dojke i deo prema pazuhu. Pošto se neke promene lakše osete kad je koža mokra i nasapunjana, preporučuje se samopregled pod tušem.

samopregled%203.jpg

Svaki put dobro pogledajte i kožu dojke i bradavicu, uočavajući bilo kakve promene na njima.

U slučaju da pronađete ili uočite bilo kakvu promenu odmah treba da se javite lekaru!

U SAD-u je decenijama beležen porast mortaliteta od raka dojke, ali su istovremeno ulagani napori u razvoj i primenu lečenja i informisanje građana o samopregledu, što je danas urodilo plodom broja obolelih, odnosno sve većim uspesima u lečenju. Slična je situacija u Švedskoj, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i još nekim zemljama. S druge strane, u bivšim socijalističkim zemljama beleži se porast broja obolelih od raka dojke. Na žalost tu spada i Srbija što tera na razmišljanje, ne samo na nivou sveukupne zdravstvene zaštite, nego pre svega, na nivou samopregleda pojedinaca i bolje upućenost stanovništva u suzbilanju raka dojke.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Preventivni pregledi najbolja terapija

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije od pre četiri godine radi analize gena kojima se precizno može predvideti razvoj nekih vrsta malignih tumora i pre pojave bilo kakvog simptoma. Testiranje je za sada besplatno.

Svaka dvanaesta žena u Srbiji oboli od raka dojke, a godišnje od te bolesti umre 1.600 žena. Stručnjaci upozoravaju da su najčešći faktori rizika genetske prirode, pa je rano otkrivanje genskih mutacija najbolji način sprečavanja razvoja bolesti.

Izjava doktorke Mirjane Branković-Magić

Lekari Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije od pre četiri godine rade analize gena kojima se precizno može predvideti razvoj tumora i pre pojave bilo kakvog simptoma.

To je moguće zahvaljujući saznanju američkih naučnika da je za pojavu raka dojke i jajnika u najvećem broju slučajeva odgovorna mutacija gena, i da je verovatnoća da se promene u tom genu prenesu na potomstvo čak 50 odsto. Za genetsko testiranje mutacija potreban je mali uzorak krvi.

Doktorka Mirjana Branković-Magić iz Instituta za onkologiju Srbije objašnjava način testiranja BRKA gena.

„Što se tiče samog testiranja, testiranje BRKA gena vrši se iz uzorka periferne krvi iz koje se izoluje DNK i zatim se jednim postupkom koji se zove postupak sekvenciranja određuju promene u strukturi DNK koji čine ove gene. Zlatni standardi da se kod prvog ispitanika iz porodice koji se testira izvrši provera celog BRKA 1 i celog BRKA 2 gena. S obzirom na to da ovaj test nije faktički skrining test za opštu populaciju postoje strogi kriterijumi kojima se selektuju ispitanici koji mogu da se podvrgnu ovom testiranju", objasnila je dr Branković-Magić.

Tom analizom, prvi put, je moguće i na vreme saznati da li osoba nosi rizik od naslednog tumora dojki.

Žene koje nose tu genetsku varijaciju imaju 80 odsto izgleda da se kod njih razvije rak dojke i 60 odsto za pojavu raka jajnika.

Ranim otkrivanjem genetske predispozicije moguće je u 95 odsto slučajeva sprečiti razvoj tumora.

Doktorka Branković-Magić isitiče kako je metoda apsolutno pouzdana.

„Metoda je apsolutno pouzdana, usvojena svuda u svetu i preporučena za ovu vrstu analiza. Mi se za sada trudimo da prvo pokrijemo ispitanike sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ali takođe primamo ispitanike iz cele Srbije kod kojih se sumnja na pojavu naslednog karcinoma", istakla je doktorka.

Svima kojima je tom metodom otkrivena mutacija za razvoj tumora preporučuje se redovna kontrola i određeni režim ishrane i života.

Ovo testiranje je za sada besplatno, budući da se radi u okviru istraživačkog projekta Ministarstva zdravlja.

(RTS)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

''Samopregledam'' se redovno.

Kada su mi otkrivene ciste ''sumnjivog porekla'', otišla sam na mamografski pregled.

Konstatovano je da je sve :ok:

Ono, što ''moram'' je da vodim računa o cistama, čisto da proverim da li su na svom mestu :lol: .

Jednom godišnje odlazim na UZ pregled. (što je značajan korak, jer sam do pre godinak dana, imala polugodišnje kontrole)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I ja se samopregledam redovno unazad dobrih 15 godina..i za sada nista sumnjivo nisam primetila..kada jednom godisnje radim kontrolni ginekoliski pregled, uradim i UZ dojki..

Mamografiju su ranije savetovali posle cetrdesete, a najnovije preporuke kazu da se radi tek posle pedesete godine...

Evo jednog zanimljivog teksta o tome..

Iako su preporuke iz 2002. godine savetovale ženama da se mamografija obavlja sa navršenih 40 godina života, najnovija istraživanje govore sledeće: na mamograf ne treba ići pre 50 godine starosti.

Pregled dojke svuda u svetu postao je rutinska stvar. Danas se ženama savetuju preventivni pregledi koje bi trebalo obavljati jednom u šest meseci do godinu dana. Starosna dob žene svakako igra veliku ulogu.

Grupa američkih eksperata u oblasti zdravstva preporučila je radikalne promene u prevenciji raka dojke, predlažući ženama da se ne podvrgavaju metodi rendgenski pregled grudi, mamografija, i to ne pre 50. godine starosti.

Radna grupa Sjedinjenih Američkih Država za prevenciju (U.S. Preventive Services Task Force – USPSTF) je u novim preporukama za prevenciju raka dojke navela da odluka žene da uradi mamografiju pre 50. godine treba da bude na njenu sopstvenu odgovornost, preneli su elektronski mediji.

USPSTF čini 16 uglednih američkih eksperata, od kojih nijedan nije onkolog. Reč je o uticajnoj grupi osnovanoj 1984. godine, čiji je zadatak da analizira i daje preporuke lekarima, osiguravajućim kompanijama i vladi u oblasti prevencije različitih vrsta bolesti.

Nove preporuke američke radne grupe u velikoj meri ze razlikuju od prethodnih preporuka, sačinjenih 2002. godine. Tadašnji članovi USPSTF preporučivali su rutinski pregled za žene starije od 40 godina na svakih godinu ili dve.

Američki eksperti su objasnili da su nove preporuke zasnovane na novim podacima i analizama koje imaju za cilj smanjivanje potencijalnog štetnog dejstva od nepotrebnog i učestalog testiranja.

Ženama koje imaju između 50 i 74 godine preporučuje se da mamografiju rade na svake dve godine, umesto na godinu dana, kako je do sada bilo.

Rutinski skrining test nije preporučljiv za žene u četrdesetim, ali ni za one koje imaju više od 74 godine, navedeno je u preporukama.

Eksperti su istakli da pre nego što odluči da se podvrgne mamografiji, žena bi trebalo da najpre porazgovara sa svojim lekarom o dobrim i lošim stranama takvog vida testiranja.

Preporuke ne važe samo za one žene koje su u četrdesetim godinama, a imale su u porodici nekog ko je imao ili ima rak dojke, navela je USPSTF.

Američki eksperti su ukazali da štete od mamografije pre 50. godine života prevazilaze koristi od takvog pregleda. U rizike koje prati mamografija ubrojali su štetnost od zračenja i moguću anksioznost.

U preporukama se navode rezultati novog istraživanja te radne grupe koje je pokazalo da 1.904 žena između 39 i 49 godina treba da uradi mamografiju da bi se sprečio samo jedan slučaj smrti od raka dojke.

Kada je reč o ženama između 50 i 59 godina, Radna grupa je navela da se rak dojke javi kod jedne od 1.339 pregledanih žena.

Najveću korist od mamografije imaju žene starosti između 60 i 69 godina. Mamograf u tim slučajevima može da pomogne sprečavanju raka kod jedne od 377 žena koje su se povrgle pregledu, navedeno je u preporukama.

Nacionalni institut za rak saopštio je da će redefinisati svoje uputstvo za mamografiju, na osnovu novih preporuka. Američko udruženje za rak i Američki Koledž za radiologiju za sada ne nameravaju da menjaju svoje preporuke, savetujući i dalje godišnji pregled na mamografu ženama posle 40.godine.

izvor: net

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 godina kasnije...

Upravo je mojoj devojci stigla poruka od drugarice da joj je umrla majka, od raka..

Mrzim ovaj sistem, sve i jednog odgovornog politicara koji pored jedinog leka za podpuno izlecenje bilo kog kancera dopusta da se ljudi ''lece'' hemoterapijom ciji hemijski sastav moze da izazove biolosku katastrofu.

Ulje kanabisa, od kojeg se i sad lece hiljade ljudi, vise hiljada vec su se izlecili, bez i jednog nezeljenog dejstva, nema nikakve negativne reakcije.

Lece se muskarci, zene i deca i uvek je uspesno.

Naravno kod nas je daleko razvijenija farmaceutska mafija pa do ovog leka jos uvek legalnim putem ne mozemo doci, doktori prepisuju lekove od kojih se niko nikada nije izlecio, bolest samo stagnira dog zeludac i drugi organi trpe...

Dokle cemo trpeti da nas truju budalastinama samo da bi oni zaradili novac, dokle ce ljudi umirati samo zbog svesti neznalica koji vladaju.

Ako iko bude zeleo da pravi ovaj lek, ima nas jos koji to zelimo, i spremni smo i na robiju par godina samo da bi pomogli ljudima, a kad pomognemo jednom, javljace se i drugi, i tako se resava ovaj problem.

Izmenjeno od strane člana Mrak
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da je kod ovog oboljenja najbitnija ipak redovna kontrola,

kojom će se na vreme ustanoviti promene na dojkama,

a kada se blagovremeno ustanovi i reaguje,

tada je i veći procenat izlečenja :uredu:

Moja tetka je još uvek živa (hvala Bogu)

a lečila se pre 20-tak godina,

a sve zato što je na vreme ustanovljene maligne promene

i intervencijom se sve saniralo.

Naravno, pošto ja spadam u rizičnu grupu, samopregledam se redovno

i redovno idem na kontrole kod ginekologa.

Ta potreba za redovnim posetama ginekologu bi trebala da je u svesti svih žena :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...