Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Začini (i biljke) se koriste u mnogim kulturama kako bi se istakla aroma hrane. Upotrebljavaju kako u pripremi hrane tako i u očuvanju iste, a poznat je i njihov medicinski učinak na ljudsko zdravlje.

Neke začinske biljke možete i sami da naberete u bašti ili prirodi. Pri tom je važno znati neka osnovna pravila koja obezbjeđuju bezbjednu i svrsishodnu upotrebu nabranog bilja.

Bere se samo zdravo i čisto bilje, nikako ne ono koje raste pored puteva, železničkih pruga ili pored naselja, jer je gotovo uvek zagađeno prašinom, isparenjima, zagađenim vazduhom... Isto tako, ako je lišće biljke oštećeno od insekata ili gljivičnog oboljenja, takođe se ne smije koristiti kao začin u jelima.

Najbolje je da se začinsko bilje bere po suvom, toplom, sunčanom vremenu, nikako ne posle kiše ili dok je vlažno od rose. Oštećene, slomljene delove biljaka treba odmah izdvojiti i baciti.

Nabrane biljke treba što brže osušiti ili konzervirati na neki drugi način. Ukoliko se suši, najbolje je poređati ga (listiće ili strukove) jedno do drugog, na čistu podlogu prekrivenu belim papirom ili čaršavom, a yatim staviti na mesto koje nije izloženo direktnom suncu, ali je toplo i zaštoćeno od vetra. Ukoliko se papir ovlaži zamenite ga drugim. Biljke se mogu vezati u snopiće i okačiti da se suše na hladnom i suvom, promajnom mjestu. Isto tako se mogu brzo osušiti i poređane jedna do druge u plehu, u poluotvorenoj pećnici zagrejanoj najviše na 40 stepeni. Sjeme začinskih biljaka suši se na isti način i na istoj temperaturi.

Osušeno začinsko bilje ili sjeme najbolje se čuva u dobro zatvorenim metalnim kutijama, ili u obojenim staklenim teglicama sa čvrstim poklopcem. Veće količine mogu se smestiti i u višestruke papirne kese. Zatim ih treba držati na prohladnom, suvom i tamnom mestu. Sunčeva svetlost štetno deluje na većinu osušenih biljaka, menja im prirodnu boju i smanjuje aromu. sušeno bilje može se koristiti najduže 4-6 meseci, kasnije gubi u kvalitetu i aromi.

Začinsko bije se može nekoliko dana čuvati svježe u frižideru. Jednostavno ga dobro operite, otresite od vode i stavite u plastičnu kutiju a onda u frižider.

Začinsko bilje može se zamrznuti, a zamrznuto moze da traje i duže od 6 mjeseci. Operite ga, smjestite u kalupe za led i odozgo nalijte malo vode pa ga zamrznite. Kockice leda sa začinskim biljem istresite u plastičnu vreću, čvrsto uvežite i čuvajte u zamrzivaču.

Neke vrste začinskog bilja kao sto su peršun, mirođija, celer i bosiljak uspešno se čuvaju u soli. Treba ih sitno iseckati i izmešati sa solju, u razmeri 20 g soli na 10 g bilja, smjestiti u staklene bočice koje se dobro zatvore, i čuvati u frižideru.

ANIS

(morač, janež)

(Pimpinella anisum)

anis2.jpg

Koristi se i list i seme. Seme je jačeg ukusa i koristi se za kolače, testa i likere, ali i za začinjavanje ribe, živinskog mesa, krem supa i sosova. List ima blaži ukus, a upotrebljava se svež u salatama, jelima od povrća ili krem sirevima.

Lekovito dejstvo

Anis poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, ublažava kašalj i glavobolju, smiruje zapaljive procese.

Ovo je bila priča o Anisu, tačnije c/p. klik na link

Koje začine koristite?

Da li ste skloni eksperimentisanju sa istim?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

BELI LUK - češnjak

(Allium sativum)

lukbeli.jpg

Jedna je od najstarijih uzgajanih biljaka. Ima višestruku

primenu u kulinarstvu. Iseckan izgnječen ili isceđen koristi se kao dodatak jelima od pasulje, boranije, u salatama, sosovima, uz ribu (naročito morsku), za pravljenje kobasica, za pihtije...Njegov miris se dugo zadržava u dahu a otklanja se grickanjem peršunovog lišća.

Lekovito dejstvo

Deluje kao antiseptik, protiv prehlade, kašlja i bronhitisa, infekcija u organima za varenje.

Pročišćava krvne sudove i snižava krvni pritisak.

BORAŽINA - boreč

(Borago officinalis)

Biljka sa velikim zelenim listovima, prekrivenim beličastim dlačicama. Mladi listovi jedu se sveži, kao salata, a veći se mogu spremiti kao spanać ili iseckani kao dodatak nadevima od mesa. Sitno iseckani listovi daju prijatan, osvežavajući ukus letnjim napicima.

borazzina_rabarbara.jpg

Boražina se u raznim svetskim kuhinjama koristi na brojne načine, a prisutan je na svim kontinentima. Kinezi listove pune i uvijaju slično sarmicama od vinovog lišća. Nemci je koriste uglavnom u umacima, salatama, ili uz lisnato povrće, a u Engleskoj je omiljen za aromatizovanje alkoholnih pića. Amerikanci svežim, kandiranim, ili cvetovima, smrznutim u kockicama leda ukrasavaju jela, slatkiše i pića.

Lekovito dejstvo

Podstiče znojenje i izbacivanje štetnih materija iz organizma. Snizava temperaturu, umiruje i popravlja raspoloženje. U Latinskoj Americi se listovi boražine koriste za lečenje plućnih oboljenja.

BOSILJAK

(Ocimum basilicum)

bosiljak3.jpg bosiljak2.jpg

Upotrebljava se lišće, sveže ili sušeno, za salate, supe, jela od povrća (naročito paradajza), za ribu, meso, marinate, sosove i prelive. U kuvana jela dodaje se pred sam kraj kuvanja jer mu je ukus tako izrazeniji.

bosiljak.jpg

Lekovito dejstvo - miruje, opušta, uspavljuje. Neki tvrde da deluje kao afrodizijak. Podstiče lučenje stomačnih sokova, pa pospešuje varenje i izaziva apetit.

izvor: klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moj omiljeni začin je kurkuma. Stavljam ga malte ne u sve što jedem...

Kurkuma: čudo prirode

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove curcumin. Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja.

Kurkuma daje jelima lijepu žutu boju i ugodnu aromu, a osim toga služi kao...

  • prirodni antibiotik
  • prevencija raka
  • za čišćenje jetre i krvi
  • protiv artritisa i reume
  • zacjeljuje rane i brzo obnavlja povrijeđenu kožu

Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.

15 razloga zbog kojih vrijedi koristiti kurkumu

  1. kurkuma posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina,

  2. kurkuma je odličan način prevencije raka prostate; kod već postojećeg raka prostate, kurkuma sprečava njegov daljnji rast,

  3. sprečava rast raka dojke,

  4. kurkuma je prirodna prevencija melanoma: kod postojećeg melanoma, ubija stanice raka i sprečava njihov daljnji rast,

  5. smanjuje rizik od dječje leukemije,

  6. čisti jetru na prirodan način,

  7. može spriječiti ili zaustaviti razvoj Alzheimerove bolesti (uništava nakupine amiloidoze u mozgu),

  8. sprečava rast metastaza kod mnogo vrsta raka,

  9. prirodni je lijek protiv bolova,

  10. regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju,

  11. već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije,

  12. zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume,

  13. istražuje se djelovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični,

  14. kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu,
  15. potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože

    Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama zdrave hrane.

    Kurkuma se može dodati mnogim receptima: slatkišima i slanim jelama. Prstohvat kurkume možete dodati u rižu, jela od povrća, tijesto za palačinke, juhu. Kurkuma će dati jelu lijepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu.

kurkuma.gif

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

herbs5.jpg

1. Beli luk – da srce kuca jače

Omiljen začin u italijanskim jelima, uz neponovljiv ukus utiče na regulisanje holesterola i snižava krvni pritisak. Prema Odboru za nacionalno zdravlje i medicinsko istraživanje, pola do jedan čen belog luka dnevno može smanjiti holesterol za skoro deset posto. Trenutno dah možda i nije bajan, ali vaše srce će vam svakako biti zahvalno. Uz antibakterijska svojstva, beli luk se koristi za lečenje manjih infekcija.

2. Fokusirajte se na cimet

Drugi drevni začin, nedavno aktualan kao predmet naučnih istraživanja jeste - cimet. U SAD cimet je obično začin u filu ukusne pite od jabuka, ali u drugim delovima sveta, posebno Indiji i Aziji, cimet se koristi kao lekovito bilje već vekovima. Mudrost Istoka u vezi sa upotrebom cimeta potvrdile su mnoge kliničke studije, u tome da smanjuje šećer u krvi. Studije in vitro i na ljudima pokazuju poboljšanje insulinske osetljivosti na polifenole cimeta, kao i poboljšanje ukupnog i LDL kolesterola. Cimet će vas takođe detoksikovati i stimulisati moždane funkcije. Njegova antiseptička svojstva daju sposobnost u borbi protiv infekcija bešike, a ako se uzme u prvih 48 sati, šolja jakog čaja od cimeta, čak samo gutljaj, saseca infekciju bešike u korenu. Iako postoje mešoviti rezultati istraživanja i time ne olakšavaju koristi cimeta na papiru - to svakako ne smeta da pospete kašičicu u sledeću zdelu zobenih pahuljica.

3. Kari za zdravlje zglobova

Bolni zglobovi za vreme hladnih dana? Pospite malo karija na vege omlet. Kari, sadrži kurkumu koji mu daje intenzivnu boju i sadrži aktivnu komponentu - kurkumin. Ako ste ljubitelj karija, biće vam drago da znate da je odličan protiv upala, da je antioksidans, ima antitumorska svojstva, i antiamiloidna; amiloidi su plakovi poput proteina koji se stvaraju u moždanom tkivu, a odgovorni su za bolesti poput Alchajmerove i reumatoidnog artritisa. U jednoj randomizovanoj kontrolnoj studiji, 107 pacijenata sa osteoartritisom kolena primalo je, podeljeno u dve grupe, 800 mg ibuprofena dnevno, odnosno 2 grama ekstrakta Curcuma domestica. Obe grupe su pokazale napredak u pogledu hodanja i penjanja stepenicama!

4. Zvezdasti anis pomaže varenje

Ova lekovita začinska zvezda, iako nije direktan rođak anisu, ima sličan slatkast ukus, usled sadržaja anetola i zaštitni je znak indijske kuhinje, kao i sastojak tradicionalnih pet začina u prahu, u kineskoh kuhinji. Zvezdasti anis se stavlja u čaj kao lek za reumatizam, a semenke se mogu grickati nakon jela, da podstaknete varenje.

5. Kardamon daje energiju

U kariju, čaju, jelima od pirinča, biljnim čajevima i hlebu, kardamom daje glavni ukus. U Aziji, kardamom je već dugo cenjen usled sposobnosti da poboljša cirkulaciju i opskrbi energijom. Smatra se afrodizijakom na Bliskom istoku. Poboljšava varenje, ublažava astmu, bronhitis, zadah iz usta, pa čak poboljšava loše raspoloženje.

6. Grickajte karanfilić

Izvrstan uz kuvano voće, slatkasta jela od povrća i čajeve, karanfilić se u Indiji koristi od davnina za bolje varenje. Možete žvakati da ublažite zubobolju, dobar je kod upale grla, proliva i grčeva u želucu.

7. Kim pojačava imunitet

Odličan dodatak varivu, morskim plodovima i sosevima, kim se smatra odgovornim za jačanje imunosistema kao i da poboljšava funkciju jetre, smanjuje nadutost i potpomaže varenje.

8. Seme komorača umiruje creva

Često se koristi da začini jela s mesom, pasuljem ili mahunarkama, a varenje pomaže na dva načina: podstičući proizvodnju želučanih sokova i smirujući nervni sistem, dok reguliše rad mišića creva.

9. Đumbir uklanja bol i mučninu

Savršen je dodatak povrću, za marinade, poslastice, čaj. Đumbir je od pomoći i da se oslobodite mučnina, ublažava artritis, glavobolje, menstrualne grčeve i bol u mišićima.

Uvek najpre razgovarajte sa svojim lekarom pre lečenja začinima kako bi se izbegle bilo kakve negativne interakcije. Na primer, beli luk i đumbir prirodno poseduju svojstva „istanjivanja“ krvi, pa uoči operacije i oni koji već uzimaju lekove za razređivanje krvi, slede dodatne mere opreza.

Da biste zadržali vrhunski ukus začina, iskoristite ih u roku od šest meseci. No, nije problem da stoje i nešto duže, ako se čuvaju na hladnom i tamnom mestu kako bi očuvali sadržaj ulja i karakterističnost ukusa.

izvor:klik na link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nema toga boga, k'o što je u ishrani (maski i) Goga. :ok::ok:

Slušajuć uvaženu i 'štovanu docenticu Dr. Gogu

trošila sam jedno vreme začinsko bilje kao drogu

verujte mi nije fol

pala sam s'nogu

al' je pao i mrski Hol este rol

zahvalna sam joj k'o Bogu

jer ne hitam više mRsnom shlogu

i nechu skoro zadnji put trznuti levu (or desnu) nogu.

GoGa!!! :ajde: GoGa!!! :ajde: GoGa!!!

:lol:

:srce:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...