Idi na sadržaj

Donela me roda...


Preporučene poruke

Treba li i kako roditelji da razgovaraju sa svojom decom o seksu?

Ovo je bilo moje vatreni krštenje...

Decaci mali...jedan 6 jedan 4 godina....culi svasta u komsijskom dvoristu...jednom idem onas trojica ka kuci i stariji kaze:"Tata cuoli sam Jocu kako kaze Ani (komsijska deca) da ce je 'ebati...a sta to znaci"

Srecom bili na ulici sto mi posle malog soka od pitanja dade vreme za odgovor:"Nije ta prica za ulicu,ajd cim udjemo u kucu objasnicu vam.."

Do kuce 1000 misli u glavi...ovako su da im kazem,pa cu onda o ovome,pa malo o onome...da da da...a tek onda o tome i tome...i ja kao spreman dodjoh kuci...

Sedosmo mi i ja poceh...pricu o mami,tati,razlicitosti "pisa", ljubavi i kako su i oni tako nastali i da neki ljudi za TO vole da kriste neprimerenu rec...ona koju su culi....i da to nije lepo govoriti drugarima...taman pretrnuh od moguceg sledeceg pitanja...a oni rekose...nesto kao ...a daaa...to je ono kad se ti i mama volite i grlite...i odose da se igraju sa igrackama....

U pubertetu i nisu imali neka pitanja...ali sam zato ja u par razgovora shodno uzrastu imao za njih....na opste teme zastite,ophodjenja prema devojcicama, potrebne intimne higijene i sl.

Ali sam im na kvarno poturio jednu knjigu o odrastanju decaka i devojcica koju su obojica "progutali" bez potpitanja....(pametna knjiga...sve zna.... )

Kasnije sam shvatio...Odgovaras shodno godinama deteta i dajes samo onoliko informacija koliko je spremno da primi...i nikada ne pametujes nego odgovoris do "crte" dokle je pitanje postavljeno...Bez greske ce dete postaviti novo pitanje ako ima jos toga...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Slažem se da treba sa decom otovreno razgovarati o sexy. Ko će to obaviti ako ne roditelj. To smatram i svojom dužnošću. Sa sinom je malo teže išla priča, jer je muško pa se "kao stidi", a moj suprug je imao teoriju-ti ćeš to bolje...

Sećam se, sin je već išao u prvi razred srednje škole, imao devojku, ali neće da priča pa neće. Kako je krenem temu, on baš mora da ide nekuda, ili mora da uči i utekne mi.. Vraćamo se mi jednom iz Sr. Karlovaca, sami u kolima, i ja krenem u napad. Ćuti zlato-pravi partizan... Ja mu lepo kažem:

"Dobro, ja sad produžavam i vozim do Subotice ako treba, ali ne stajem sa vožnjom dok ti i ja ne obavimo razgovor. Hoću da znam-šta koristite ti i devojka, kakvu zaštitu...da li vodite računa i sve po redu. "

Shvatio moj sin da sam ja ozbiljna, pa se otvori iz prve, i siti se ispričasmo do zgrade. Od toga dana, više nije bilo "teško pričati".

Sa ženskom decom to nekako ide lakše.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naravno da bi trebalo razgovarati o svemu.

Sa Kikijem sam imala razgovor o tome, kako je ''došao na svet''.

Listali smo Dečju enciklopediju, u kojoj je sve lepo nacrtano, prijemčivo njegovom uzrastu.

Ono, što je njega faciniralo, je bio razvoj fetusa, bebirona od momenta začeća, do samog porođaja.

E, a šta se dešavalo pre toga...

Prvo smo rašćistili da mama ne piški ''na guzu'', da joj nisu ''odsekli pišu'', već da mama ima vaginu, kao što muškarci imaju pišu. Posle će istom ženskom organu ''tepati'', kako mu volja, kada dođe vreme za to :lol:

Uvek sam bila za to, da se stvari nazivaju pravim imenom. Tako je i sa sexom.

Kakve rode, kakvi kupusi... :lol:

Želim da zna, da uvek može da nam postavi pitanje o čemu god da je reč.

Da zajedno možemo sve da rešimo.

Dileme, trileme... svesna da će neke ''škole morati da plati sam''...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Treba li i kako roditelji da razgovaraju sa svojom decom o seksu?

Naravno da treba da pričaju, samo je bitno da nema varanja i pričanja bajki, nego u odnosu na godine, pokušati deci dati sve odgovore vezane za ovu temu...

Pre par godina, mislim da su dečaci imali nepunih 5 godina, počeli su da se interesuju za ovu temu.

Prvih par dana sam zbunjena pokušavala da objasnim šta se to dešava, da dajem odgovore na temu u čemu se dečaci razlikuju od devojčica, kako nastaju bebe i sva ostala pitanja, a bilo ih je zaista bez broja.

Onda sam se jedan dan požalila koleginici kako ne znam kako da izađem na kraj sa ovom temom, jer koliko god sam mislila da dajem iscrpne odgovore, oni su imali na svaki moj odgovor po još dva-tri unapred spremljena pitanja... i ona mi je predložila ovu knjigu:

VELIKA-DECIJA-KNJIGA-O-SEKSUALNOSTI.png

Nekako, u to vreme, dečaci su već uveliko čitali, tako da je njihovo interesovanje za ovu knjigu bilo veliko, a pri tome, dobijali su vrlo iscrpne i slikovito objašnjene odgovore na svoja pitanja. :uredu:

Danas, samo par godina posle, moji momci daju časove u komšiluku, gde čitaju ovu knjigu malim drugarima... njih dvojica čitaju, a komšije samo slušaju... i svi mirni i dobri... kaže moja komšinica da je bolje i tako da provode vreme nego da lome i prave džumbus po kući :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Meni je moj komsija redovno uvaljivao da njegovom sinu objasnjavam kako nastaju makce,psi i ostali gmizavci i jednog dana mali Vuk dodje kod mene i opet prica o mackama...

I ja krenem onu bezazlenu,februar mesec,hladno im,bla bla bla i posle par meseci eto macica :kez: kad meni Vuk na to kaze:"A kako su onda moj tata i ciko blizanci?":blink:

"E to idi pitaj tatu,ja sam najmladja cerka" :hahaha:

Uf,jako nezgodna tema..Kad dodjem do toga pusticu decu da citaju ove postove :lol::lol::lol:

Mada mislim da im je bolje objasniti kuci takve teme nego da deca cuju na ulici ili od drugih...Opet sa roditeljima mozes o svemu ili ne mozes :(

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 8 meseci kasnije...

Ja neki dan dobih pitanje od svoje 14-ogodisnje cerke *Mama sta je orgazam?*

Naravno da sam joj odgovorila.

Moja deca su se stidela u pocetku da pitaju nesto na tu temu,bilo im neprijatno.

Onda sam razgovarala sa njima da je seks prirodan da nema potrebe da se stide.

Mada mi je tada cerka rekla kako Jovana ne sme pred majkom da prica o tome jer je ta tema SRAMOTA.:blink: i kako onda ona o tome da prica sa mnom?

Rekla mi je da Jovana majku ne sme da pita nista na temu menstruacije,sto me zapanjilo.

Sve sto su me pitali rekla sam otvoreno bez stida.

Cemu stid?

Jeste mozda malo neprijatno u pocetku,ali posle vise ne.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...