Idi na sadržaj

Pogledajte prvu kuću iz 3D štampača


Preporučene poruke

Kompanija WinSun iz istočne Kine "odštampala" je samo u jednom danu 10 kuća u punoj veličini, koristeći 3D printer.

Kako prenosi portal rt.com, u tom postupku je korišćen cement koji se brzo suši, ali su tvorci oprezni i ne otkrivaju tajnu ove tehnologije. Kompanija je kuće pravila u štampaču sa stranicama širine 10 metara i visine 6,6 metara uz mlaz koji je dolazio iz više pravaca.

Zidovi su pravljeni sloj po sloj od cementa i gradjevinskog, ili rudarskog otpada. Pronalazač štampača Ma Jihe je kazao da je za dobijanje prirodnog kamena potrebno zaposliti rudare, iskopati blokove kamena i usitniti ga u delove, a sve to oštećuje životnu sredinu.

Iako mu je za dizajniranje 3D štampača trebalo 12 godina, Jihe veruje da će ovaj proces biti kako ekološki, tako i ekonomski isplativ. Sa 3D štampačem se reciklira rudarski otpad i pretvara u upotrebljive materijale.

Jihe je objasnio da je moguće štampati gradjevine bilo kakvog digitalnog dizajna koje im donesu klijenti, dodavši da je to brzo i jeftino. Korišćenje ovih tehnologija sprečava izloženost gradjevinskih radnika opasnim materijalima i prašini, naveo je Jihe.

Provera kvaliteta "štampanih" zgrada se sprovodi za svaki pojedinačni komad, jer za njih još ne postoje pravila izgradnje, a 3D kuće još nisu obuhvaćene kineskim zakonodavstvom. Trenutna serija kuća je jednospratne strukture, a kompanija se nada će će njihova tehnologija biti korišćena i za pravljenje nebodera.

Izvor: TANJUG

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...