Idi na sadržaj

Rešena misterija egipatske statue koja se sama pomera?


Preporučene poruke

Misterija egipatske statue u Mančesterskom muzeju koja se naizgled sama od sebe okreće oko svoje ose i dugo intrigirala kustose i posetioce, možda je dobila svoje naučno objašnjenje, prenosi “Independent”.

Statua visoka oko 25 centimetara koja predstavlja čoveka po imenu Neb Sanu se može videti na snimku kako se, bez vidljivog spoljašnjeg uticaja muzeju, lagano pomera rotira.

Egiptolog iz Mančesterskog muzeja Kembel Prajs je rekao da se možda radi o “kletvi”.

Figura, koja je nađena u grobnici zajedno sa mumijom starom oko 4.000 godina, nalazila se zaključana u vitrini, a Prajs je jedini imao ključ.

Rešenje za misteriju ponudili su mnogi stručnjaci i entuzijasti koji su kao krivca za pomeranje navodili magnetno polje i duhove.

Jedan od najverovatnijih odgovora je dao profesor fizike Brajan Koks koji je rekao da su u pitanju vibracije koje stvaraju statua i vitrina u kojoj se nalazi.

Njegovo objašnjenje je donekle potvrdio inženjer Stiv Gosling koji je utvrdio da se figura zaista okreće pod dejstvom slabih vibracija, izazvanih saobraćajem i podrhtavanjem poda izazvanim kretanjem posetioca muzeja.

“Vibracija je kombinacija višestrukih izvora kao što su autobusi koji prolaze ulicama i ljudski koraci. Statua ima konveksnu osnovu. Na njenom dnu se nalazi izbočina koja je čini podložnijom vibracijama u odnosu na druge (statue) koje imaju ravnu osnovu”, objasnio je Gosling.

https://www.youtube.com/watch?v=WguoH3gQALs

Izvor: Blic (I. Z. K.)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...